facebook
twitter

Наблюдател

Главните бойци на тихия фронт тихомълком бяха сменени

Президентът значително засили позициите си в ДАР, военното разузнаване и НСО за сметка на иначе силовия премиер
3191
Нова тв
Димитър Георгиев (вдясно) запази поста си като шеф на ДАНС, докато неговият колега - директорът на ДАР Драгомир Димитров (вляво), отива генерален консул в Мюнхен.

Смяната на шефовете на три възлови специални служби за по-малко от половин година мина в невероятна тишина. Преди години същото събитие щеше да произведе огромен обществен и политически шум. Странно е, когато такова кадрово пренареждане минава тихомълком и в някаква степен абсурдно, включително и като процедура.

Например освобождаването на шефа на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) Драгомир Димитров се проведе при изключително странни условия и с ексцентрични обяснения. За него се разбра изненадващо след едно заседание на правителството. Обявено бе, че в закритата част на заседанието е взето решение за назначаването на Димитров за генерален консул в Мюнхен. Това беше изключителна изненада - Димитров караше 5-годишен мандат, който изтичаше чак през 2020 г. И изведнъж бе пратен за генерален консул - в степени по-ниска длъжност. Обяснение нямаше, само в публикации се твърдеше, че 

 

заминаването за Мюнхен било детската му мечта

 

Интересно е, че не бе взето решение кой да го замести, с обяснението, че не било съгласувано с президента Румен Радев, който бил в Брюксел. Някъде тук е "заровено кучето" - смяната не е станала без намесата на държавния глава. Публична тайна е, че всеки държавен глава се бори за влияние в спецслужбите. Известно е също, че доскорошният шеф е човек на Борисов и особено на Цветанов. Той беше шеф на любимата на цялото ръководство на ГЕРБ търновска дирекция на МВР. Иначе Димитров е завършил немска филология във Великотърновския университет. Благодарение на това пак по времето на ГЕРБ няколко години работи в посолството ни в Берлин като офицер за свръзка на МВР с тамошното вътрешно министерство и служби.

Изненада беше, когато Димитров, за когото не се беше чувало да има опит в разузнаването, оглави през 2012 г. тогавашната Национална разузнавателна служба, чийто правоприемник сега е ДАР. През 2015 г. бе приет новият закон за ДАР и Димитров бе преназначен като шеф от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Дали наистина по лично желание заради детска мечта, или по някакви други причини той се запъти към Мюнхен - едва ли ще разберем. Удобно се оказа, че мястото в Бавария е освободено от началника на кабинета на външния министър Екатерина Захариева. 

Сигурното е, че този развой за Димитров

 

не беше логичен, каквито и легенди да се разказват

 

За 6-те си години в разузнаването той не се появи по медиите, не беше свързан със скандал, виждахме го рядко - за последно в комисията в парламента по повод евентуалната продажба на бизнеса на ЧЕЗ на фирмата на Гинка Върбакова. Тогава осведоми депутатите, че намеренията за продажба на ЧЕЗ датирали от май 2010 г. и че обявената цена е силно завишена. 

Единствено бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров споменаваше Димитров в негативен контекст, като твърдеше, че едно от делата срещу него било по сигнал на новия шеф на разузнаването, а по другото пак той стоял зад обвинителната теза. Димитров никога не отговори на тези обвинения.

В крайна сметка президентът и правителството определиха за нов шеф на ДАР досегашния заместник на Димитров - Атанас Атанасов, роден през 1970 г., завършил Военния университет "Васил Левски" във Велико Търново със специалност "Радиоразузнаване" и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в УАСГ. Той работи в разузнаването от 1995 г. Анонимни източници твърдят, че е личен избор на Борисов, но президентът Радев е имал последната дума. Заместниците му са състудентът му Ангело Прокопиев, завършил военното училище в Търново със специалност "Електронно разузнаване", работил дълго в НСС и ДАНС, и Асен Тутеков, завършил философия в СУ и още през 1996 г. започнал работа в разузнаването.

Кадрови промени имаше и в Националната служба за охрана (НСО), и то

 

не без намесата на президента Радев

 

Той успя да сложи начело свой много доверен човек - Данчо Дяков. До март му беше съветник по военната сигурност. Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура между президента и Министерския съвет, като последен думата има президентът. Дяков е роден през 1965 г. в с. Скобелево, Хасковско. Служи в армията, после работи в новосъздадената Военна полиция, която оглавява през 2009 г. От ноември 2013 г. до август 2016 г. е помощник началник-щаб в Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Той зае мястото на Ангел Антонов, чиято оставка беше подписана веднага от президента. Твърди се, че държавният глава е инициатор на смяната. Правителството го компенсира, като го прати консул в Санкт Петербург - позната история.

Интересно е да се отбележи, че за

 

консул в Солун бе пратен първият шеф на ДАНС

 

Петко Сертов. После на същото място отиде друг шеф на ДАНС - Владимир Писанчев. Наскоро, покрай пожарите в Атина, се видя, че  зам.-посланик в Гърция е бившият шеф на военното разузнаване Веселин Иванов. 

През май смяна имаше и в служба "Военна информация" - военното разузнаване. Там беше освободен Светослав Даскалов поради преминаването му в запаса, а на негово място бе назначен Пламен Ангелов. Единственият от шефовете на служби, който запази мястото си, бе този на ДАНС - Димитър Георгиев. Там и заместниците останаха - Недялко Недялков и Николай Ненков. Но тази служба е наистина изцяло подвластна на Борисов. И само тя ще му остане, защото президентът видимо засили позициите си за сметка на премиера. Ще видим до какво ще доведе това.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1436 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

409 4

Коментари

mi6osp.

Нашият налазен от калинки тих фронт е толкова тих, че вече не е фронт.

А е толкова тих, за да е гарантирано, че няма да стане шумно край някой шеф. 

Държавен шеф.

Evasion

Благи местенца за наши хора... Полза от тях за държавата - не се забелязва...

Billy-Joe Winchester

Бойко се готви да вазира и праща заслжилите калинки по държавни служби в странство. Лиляна вече отлетя, следват и другите. :-)

ШКОЛНИКА МАРЕК

Вече забравих, но двама класици споменаваха за някакви курсове по шев и кройки с права на строителен техникум. Малко по-нагоре прочетох  за следдипломна квалификация "международни икономически отношения" в УАСГ. Едно време тази специалност изучаваха лични деца на още по-лични родители,деди и прадеди. Наричаше се "Външна търговия" и беше във ВИИ "Карл Маркс". Вярно сега при толкова университети в Отечеството можеш да запишеш каквато си искаш специалнос, в който си поискаш. Какво ще научиш е друга бира. Пиша бира, защото на тази жега е полезно човек да се поразхлади без риск от махмурлук. Щото оня, политическият от преди 29 години вече отшумя и разбрахме докъде ни доведе "пиянството" от онова време.

дъртреалист

Кадруването в службите не е интересно, защото те са формални.

А са формални, защото нямат Мисия.

Защото нямаме консенсусна национална стратегия, изпълнението на която те да следят.

Село123
снимка на Село123

 Известно е също, че доскорошният шеф е човек на Борисов и особено на Цветанов

 

това не е ли предостатъчно основание да бъде сменен

и какви са тия намеци против Президента, пак ли

Влез или се регистрирай за да коментираш