facebook
twitter

Наблюдател

Европа, за която мечтаем, и Европа, която получаваме

Всяко съжителство се гради върху уважението към другия, но ако всички са еднакви, други няма, няма уважение, няма СЪжителство, а само ОБЩЕжитие
4117

Още в деня, в който Виктор Орбан прочете речта си пред Европейския парламент, разбрах, че се отваря голям разговор, че дебатът за Европа вече няма да е същият, но се въздържах от коментар, от една страна, за да изчакам развитието на темата, и от друга, защото осъзнавах, че всички ще се упражнят върху нея, тъй че един глас повече или по-малко не интересува никого.

Но в процеса на упражненията се чуха думи, които, признавам си, леко ме огорчиха. Започнаха да ни наричат „полезни идиоти“. Туриха ни да къкрим в един кюп с русофили, националисти, патрЕоти, монархисти, евроскептици, традиционалисти и обикновени граждани, които, най-общо казано, не желаят политиците да ги занимават с простотиите си. Нарекоха всички с общото име „консерватори“ и уточниха: неуки, тъпи и неграмотни дръвници, следващи фанатично идеология, която не разбират.

Казаха така:

 „Привържениците на Орбан у нас тотално съвпадат с харесващите Живков“,

и добавиха:

Като истеризират темата с насилието на чужденци над жени, деца и полицаи, ви изваждат от душевното ви равновесие, лишават ви от рационална и спокойна преценка, отнемат ви здравия разум, за да могат в края на тази операция да приемете с готовност размяната на реални интереси за сигурност срещу мнима заплаха“.

 

Кой истеризира и ни лишава от здрав разум?

 

От кого трябва да ни брани този по-висш интелект? Разбира се, това са „орбанистите“. Какво значи „орбанист“, защо е нужно въвеждането на този термин? Ако аз съм съгласен с теоремата за съотношението между страните в правоъгълния триъгълник, питагореец ли съм? Но „орбанист“ е нужно за една друга теорема: „орбанист“ = „путинист“, следователно = „русофил“, което = „комунист“ и, разбира се, на „фашист“. Като посъкратим формулата, ще получим „орбанист“ = „фашист“ – от онези фашисти, които ей сега ще дойдат да откарат с камионетка Евгений Дайнов.

Това е изключително евтин риторичен (по-скоро пропаганден) похват и е много жалко да го наблюдаваме у политици, които претендират да са изразители на убежденията и волята на градската интелигенция, на по-просветените и творчески слоеве на обществото. Но за съжаление „автентичната“ десница, за която винаги най-ужасно би било България да се върне в сферата на руското влияние, в момента прави всичко възможно да докара Корнелия Нинова на власт.

Не, да одобряваш политиката, водена от Орбан, и идеологията, от която тя е продиктувана, не значи да си живковист, комунист, путинист, фашист или в най-добрия случай идиот, па макар и полезен. Какво означава тогава?

Все повече хора с тревога и неудовлетворение осъзнават, че тази Европа, която получаваме, не е онази Европа, за която сме мечтали, заради която сме се съгласили да жертваме част от националния си суверенитет, която да бъде общ дом и която да ни гарантира свобода, справедливост и благоденствие. Това обаче в никакъв случай не означава, че искаме да разрушим тази Европа, която сме получили, вместо онази, която сме очаквали. В никакъв случай. Някой вярва ли наистина, че лидерите на страни като Полша, Чехия и Унгария искат Европейският съюз да се разпадне?

Ако има някакъв спор, той е как да направим Европа такава, каквато си я представяме

и каквато я искаме. Толкова се надявахме на Европейския съюз, толкова искахме той да се случи, но светът, който лежи в зло, изглежда, не иска да му позволи. Вижте: дълго време принцип №1 на Европа беше „единство в многообразието“. После това многообразие беше подложено на десетки, често граничещи с откровен цинизъм посегателства, опити за интернационалистическо уеднаквяване, тормоз, заличаващ всякакво различие в името на защитата на „различните“. В резултат днес все по-често и по-високо се говори за „Европа на нациите“ и това е съвсем закономерна реакция. Махалото се клати от безумна крайност към безумна противоположност и нашата мъдрост, нашето смирение трябва да го задържат колкото е възможно по-дълго между двете.

Всяко съжителство се гради върху уважението към другия, но ако всички са еднакви, други няма, няма уважение, няма СЪжителство, а само ОБЩЕжитие. Уважение към жената може да има само от страна на мъжа, другото е обикновена женска солидарност. Великодушие към слабия може да прояви по-силният: между еднакво слаби няма великодушие. Най-сетне, по-добре е гръцки калмари с германска бира, отколкото еднакви прави краставици. Различността е емоция, еднаквостта – равнодушие.

Силата на политици като Орбан е в осъзнаването, че те са национални политици, преди да бъдат европейски политици. Орбан боде очите с това, че се държи като президент на Унгария, а не като евродепутат от някоя подредена, вчесана и предсказуема парламентарна група. Той предизвиква истински дебат, а това понякога е дразнещо, особено за хора, свикнали да си служат с нищо неказващия объл мандарински език на администрацията. Орбан е политик с автентична тежест за разлика от мнозина свои критици (особено в България), чиято електорална подкрепа често се ограничава в кръга на роднините и познатите им. Орбан, особено след последните събития, олицетворява новия разговор за властта изобщо, за властта като такава.

 

Има ли значение защо искат да отнемат на Унгария правото на глас?

 

Някаква зелена активистка, без въобще кракът й да е стъпил в Унгария, отправила обвинения, за половината от които се оказа, че не са верни, а другата половина се отнасят до въпроси, отдавна решени между Унгария и ЕС. Има ли значение защо искат това, при положение че Полша и Чехия ясно заявиха, че няма да го допуснат? Не, няма значение защо го искат, но има значение, че го поискаха, защото дадоха Възможност на Орбан да открие по блестящ начин предизборната си кампания именно през темата за легитимността на властта.

Защо е тази „националистическа вълна“ навсякъде в Европа, пита ли се някой? Сигурно се пита, но ако си отговаря, че е заради мигрантите, дълбоко греши. Мигрантите са последната капка, поводът, конкретното деяние. В известен смисъл те даже са необходими, защото някой трябва да върши работата на благоденстващата европейска работническа класа. Причината е друга. Причината е, че властта тихомълком започва да се похищава, да се прехвърля, да се опрощава отговорността за нея. Бюрократичната машина става чудовищна и непробиваема в своята безнаказаност и несменяемост. Европейските политици (ако някога изобщо са били истински политици) много бързо се израждат в чиновници и се израждат с удоволствие, защото след края на мандатите си отиват на четирицифрени заплати в неизброимите структури и НПО, които сами са създали, докато са разполагали с „легитимна“ власт. Ето това поражда недоволство и напрежение и това кара хората да се връщат и да търсят властта там, където й е мястото – в нациите и националните държави (жалко, защото националната държава не е най-доброто изобретение на човечеството). Затова националните лидери ще имат все по-голяма тежест пред чиновниците с воднисти очи, жреци на административните формули, забравили какво означава да разговаряш по същество. Ето затова е „националистическата вълна“ – най-обикновена реакция.

Ще доведе ли тази реакция до другата крайност, както мнозина се опасяват? Ще доведе, разбира се. И тогава, забравили всичко старо, ще чакаме либералите и космополитите да дойдат и да ни отърват от консерваторите и националистите. Но във всички случаи у честните хора ще остане жаждата за свобода и справедливост. Днес нещата са сложени така, че изразители на естествения стремеж към свобода и справедливост са политици като Орбан. Орбан е символ. Ако не е той, ще е друг. Непроменен остава само стремежът към свобода и справедливост, който е същият, както през 80-те срещу комунистическите режими. Остава непроменен, защото е част от естествения нравствен закон. Всичко останало е суета.

Ето така мисля. Сигурно съм идиот, но дано поне съм бил полезен. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

 

 

146

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

5273 19
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

1508 22

Коментари

Страници

Sine_metu

Не се излагай, Иване.

От самото начало на колонизацията ни бе ясно:

Жертвате реални ценности срещу обещанието за фиктивни

Sine_metu

За да няма и капка съмнение, ще повторя:

 

Да допуснем за секунда, че целите на ЕС съответстват на фактите.

Виждаме какво?

 

1. Ликвидиране на конкурентните производства в И Европа. Сто пъти съм давал примера с производството на храни у нас: България се хранеше сама и изнасяше за още 7 Българии. Ще кажеш СИВ. Ще ти отговоря както и друг път: престанаха ли да се хранят във вече бившия СИВ? Или паднаха световните цени? А не се утроиха? Мога да дам още сто примера;

2. Завладяване на останалите производства и ресурси. Помниш ли класацията Топ 500 отпреди неколко дни? 17 компании от България, сред тех само 2 български;

3. Увеличаване на БВП в 12- те "стари" за сметка на новоприсъединените;

4. Обезкървяване;

5. Обезлюдяване на територийката

 

Дописвай сам нататък, моля.

Говорим за ноторно известни факти.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

6. Нищо от изброеното не се случи в Чехия, която е член на ЕС отпреди нас, от 2004.

 

 

Братя Стругацки

Като посъкратим формулата, ще получим „орбанист“ = „фашист“ – от онези фашисти, които ей сега ще дойдат да откарат с камионетка Евгений Дайнов.

 

Готино!

otvrat1

В резултат днес все по-често и по-високо се говори за „Европа на нациите“ и това е съвсем закономерна реакция.

 

Европа два века беше "Европа на нациите". 19 и 20 век принадлежаха изцяло на европейските нации. Резултатите са ни печално известни. Няма две нации, чиито интереси да съвпадат, следователно не може да има политически съюз, основан на разнородни "национални интереси". Политическите съюзи предполагат общи, наднационални интереси.Затова алтернативата е : конфедерация или всеки да си хваща пътя.

Sine_metu

Лошо е, лошо е, Иване,

да разбереш, че "още не си мъртъв, но вече не си жив"

 

Данте, ве, Данте цитирам.

Да не си помислиш, че имам предвид горещо любената от теб клептокрация?

Сакън

Territorial

Налага се да почнем отначало. За кой ли път. Откраднаха ни парите, запушиха ни устите, "продадоха" ни подслушвателни апарати и ние доброволно си ги поставихме навсякъде. И сега се налага да сринем всичко, за да оцелеем. Могат да ни наричат както си искат, но ние сме биологичният вид, който оцелява, а те са биологичният вид, който е вече умрял. И гние.

Territorial

Това е изключително евтин риторичен (по-скоро пропаганден) похват

А ти защо очакваш софистицирани риторични похвати от простаци и извратени типове?

Forza NATO

Дано Сула си е приготвил дъждобрана за висококиселинния порой секрети, с които ще бъде облян пред следващите три дни от различните видове дайновидни антифашисти.

 

От мен ?

Дин
снимка на Дин

Само да уточним, че Виктор Орбан няма собствена идеология.

Идол за Виктор Орбан е Миклош Хорти.

Орбан следва 1/1 политиката на Хорти без никакви отклонения.

Памфуций
снимка на Памфуций

Това е изключително евтин риторичен (по-скоро пропаганден) похват и е много жалко да го наблюдаваме у политици, които претендират да са изразители на убежденията и волята на градската интелигенция, на по-просветените и творчески слоеве на обществото.

И авторът решил да отвърне подобаващо и по същия начин. Открил постфактум, разбираш ли, че категоричното отхвърляне на национализъм, расизъм и хомофобия (защото натам е засилил  първата част от текста ) в ЕС  било несъвместимо с националния суверенитет и било форма на "интернационално обезличаване". Зер есенциална национална особеност на българина, който в продължение на десетилетия се самохвалеше, че бил сред най-толерантните в света, е да крещи "Дръж печката" по стадионите, да изтъпанчва заглавия във вестниците "Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки", да нарича циганите "мангали" и да обижда на "педераст гърбав".

 

 И да иде Сула на пазара, че да си купи криви краставици - по левче килото са в момента, че вече ми писна за това. И след това да иде да си купи от некой супермаркет немска бира, направена за българи.

 

Но да, онези с "Европа на нациите" ще си го получат накрая. Те вече поизмреха хората, преживяли войната 1939-1945, а  идиотите не се учат от грешките на миналото. Както тов. отврат правилно е забелязал , Европа в продължение на близо два века беше "на нациите".

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 20:46 (нов)

Territorial

Налага се да почнем отначало. За кой ли път. Откраднаха ни парите, запушиха ни устите, "продадоха" ни подслушвателни апарати и ние доброволно си ги поставихме навсякъде. И сега се налага да сринем всичко, за да оцелеем. Могат да ни наричат както си искат, но ние сме биологичният вид, който оцелява, а те са биологичният вид, който е вече умрял. И гние.

 

Да, но колко отначало?

На мен лично ми звучи добре следната формулировка:

"Считат се за незаконни и противоречащи на суверенната воля на Българския народ всички решения, приети от присвоилите властта след 10.11.1989 година."

 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

приети от присвоилите властта след 10.11.1989 година

9.9.1945                                                                                                                                 

аман бе

Да не би да беше 09.09.1944 г.? Все пак...

Дин
снимка на Дин

Кои нации. Половината европейски нации са фабрично създадени с митове и легенди през 18, 19 и даже 20 век. Да не забравяме, че имаше съветска нация. Също и югославска нация. Както и чехословашка нация. А дали има люксембургска нация, швейцарска или белгийска. Спорно е даже, че има испанска или пък италианска нация.

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 21:45 (нов)

Памфуций

Но да, онези с "Европа на нациите" ще си го получат накрая. Те вече поизмреха хората, преживяли войната 1939-1945, а  идиотите не се учат от грешките на миналото. Както тов. отврат правилно е забелязал , Европа в продължение на близо два века беше "на нациите".

 

На дъното на секи исторически тиган остава нещо малко.

Смотано боклуче, в ъгъчето.

 

Упс. Изчетох го инак , длъжен съм да обясня.

Смотаното боклуче в ъгълчето е съчувствието

wreckage
снимка на wreckage

Интересно как секи път, когато Сула земе одношение, од торбата с одношенията му се падна най-нефелното.

 

Предводител на ...

Орбан като символ на жаждата за свобода ?

Ех, авторе ...

Прочее "либерастията" има един съществен хендикап - от нея се очаква да гледа благо всекакви орбани да се държат като пияни маджарски хусари във виенски салон, а тя да търпи всичко, защото е демократична и трябва да позволи всекиму "да бъде себе си".

Само че има една съществена подробност - хусарите са подписали, преди да се натрескат с токайско до козирката, една купчина документи, по силата на които поведението им е наказуемо.

Сори, ма демокрацията не е слободия, а (спазване на) набор от правила.

Дин
снимка на Дин

В името на нациите имаше две световни войни. Много сълзи, кръв и пот без никой да спечели.

Предводител на ...

Впрочем форумните любители на нациите отричат правото на съществуване на украинската нация ... Интересен феномен ?

Sine_metu

Пет., 21/09/2018 - 22:24 (нов)

wreckage

Интересно как секи път, когато Сула земе одношение од торбата с одношенията, му се падна най-нефелното.

 

Уникат ни е той.

Приказките му са абсолютно нечетими. Само чуй отново

 

"Още в деня, в който Виктор Орбан прочете речта си пред Европейския парламент, разбрах, че се отваря голям разговор, че дебатът за Европа вече няма да е същият, но се въздържах от коментар, от една страна, за да изчакам развитието на темата, и от друга, защото осъзнавах, че всички ще се упражнят върху нея, тъй че един глас повече или по-малко не интересува никого."

 

 

 

Drum-Bass

Ще доживеем ли Иванчо да анализира някой ден "автентичната" българска "десница" и да ни обясни поради что се спомина тя само 20 лета след падането на камунизията? Не знам защо толкова му е набрал на Йожени фон Миндя, а и не ме интересува особено, тъй като и двамата са от един дол дренки. Смирено, или не, пишат според конюнктурния пазар на "идеи". Насъщният е важен. 

Пантелей

Тоя път е поомесил тезите си Иван. 

И я докарал, баш по ленински , до Първия закон на ДиаМата.

А иначе - много лесно може да се разбере кой българин е "орбанист".  Достатъчно е само да го попиташ за смъртното наказание.

Hegel
снимка на Hegel

Е, поне вече и децата разбраха, че ЕС няма как да остане в това разкрачено положение.

Ако не тръгне към федерация, разпадането му е само въпрос на време, дори по чисто икономически причини. Ако ЕС се разпадне, ще е голям кеф за Турция, Русия, Китай, САЩ и други хиени които с удоволствие ще оглозгат останките.

☭☭☭?☭☭☭

генек

И от чие име говори човечецът? Щото повтаря "ние", говори от 1 л. мн. ч. ...

Те какво си представяли, те какво получили, те на какво се надяват... Ами аз? Не казвам "ние", нямам наглостта да говоря от чуждо име и да натрапвам собствените си блянове за всеобща аксиома и задължителен кошмар...

В четвъртък ни натрапват самозвана месийна, в събота претенциозен неуспял пропагандист... Няма ли нормални автори?

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Бира
снимка на Бира

ми че фашо си е орбан. 

че и крадне здраво.
 
 

buratinob

Орбан си е тъмен маджарски субект.

Каже две-три думи и те заболи от глупостите които си натворил.

Друго си е някой еврокомисар да ти говори сладко, омайно и безхаберно.

Само нашето гардже да вземе, Габриелчето.

Може с часове да говори за "интелектуална собственост" без самата тя да има такава.

За иновативност, креативност, високи технологии и "развитие" на човешкият потенциал без самата тя да има някакъв потенциал, идея какво значи "технология".

Единсвеното и развитие за нея е кариерното израстване, друго даже не може да си представи че съществува.

За Сула всичко емалко черно, малко бяло, много сиво.

Махалото му се лашка от едната крайност в другата докато изпълни нормата - една страница.

Другото е от дявола.

Mrx

„Привържениците на Орбан у нас тотално съвпадат с харесващите Живков“,

 

Че то, в общи линии си е така. И Живков и Орбан милеят за отечествата си.

 

Ако аз съм съгласен с теоремата за съотношението между страните в правоъгълния триъгълник, питагореец ли съм? Но „орбанист“ е нужно за една друга теорема: „орбанист“ = „путинист“, следователно = „русофил“, което = „комунист“ и, разбира се, на „фашист“. Като посъкратим формулата, ще получим „орбанист“ = „фашист“ – от онези фашисти, които ей сега ще дойдат да откарат с камионетка Евгений Дайнов.

 

Браво!!! Това ми хареса. Тези сравнения очертават точно оскъдното мислене на на политолога от село Миндя Дайнов и други, като него. Също и на селсския философ Желю, който се изкара десидент с такива сравнения (нищо, че Людмила му издаде книгата).

 

Някой вярва ли наистина, че лидерите на страни като Полша, Чехия и Унгария искат Европейският съюз да се разпадне?

 

И ние трябва да се присъединим към тях.

 

Ето така мисля. Сигурно съм идиот, но дано поне съм бил полезен. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

Не си идиот. Статията е добра. Много хора мислят като теб.

Пантелей

Че то, в общи линии си е така. И Живков и Орбан милеят за отечествата си.

А бе, в общи лини си така, ама има и проблем. Тодар са цалуваше с Льоня където го свареше. Ама те си приличаха - и по ум и по ръст, и по образ.

Като как Орбан ще да се цалува с Вова? Вова ли ще се поддига на пръсти? Орбан ли ще да коленичи?

Второто май по-приляга? Ама знае ли човек?

 

аман бе

Тц! Ако сравнението с Живков е коректно, Орбан трябва да се целува с Юнкер. Ама то Юнкер цАлунеш ли го, току виж получиш тежък пристъп на ишиас. ?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш