facebook
twitter

Наблюдател

Еврофили, еврофоби и бай Иван

Проблемите на Европа не са емоционалните вопли на едни или други интелектуалци
4512

Изненадващо, но и твърде окуражаващо е да видиш как до един и същи извод може да се стигне по два абсолютно противоположни пътя. Изводът е, че Европейският съюз ще се разпадне в съвсем обозримо бъдеще, а едната позиция е на краен еврофедералист, а другата – на краен евроскептик.

В понеделник сутринта бях в телевизията във връзка с писмото на 30-те интелектуалци, за което вече говорихме. Беседвах с две дами, чиито имена няма да кажа не защото не си ги спомням (да не бъде!), а за да не разваля чувството за универсалност. Доколкото разбрах, идеята беше едната дама да застане на страната на толерантна, мултикултурна и либерална Европа в борбата ѝ срещу тъмните сили на национализма, аз да се противопоставя от името на национализма (към който съм по-скоро критичен, защото смятам, че нацията е сравнително нова мисловна фигура, която може да доведе патриотите до опасни умозаключения), а някъде между нас да застане втората дама и да центрира разговора. Всъщност в центъра се оказах аз, защото позициите на дамите се оказаха твърде противоположни. Казвам го, защото извън разговора ни, който беше в общи линии безинтересен, ние тримата сякаш олицетворихме основните групи българи според отношението им към Европейския съюз: 1. Такива, които са твърдо „за“ него и са склонни да го идеализират; 2. Такива, които са твърдо „против“ и са склонни да го демонизират, и 3. Някакви, които не успяват като Ботев силно да любят и мразят.

Аз съм от третите и

 

вероятно затова сега ще ме намразят както еврофилите, така и еврофобите

 

Дамата от лагера на еврофилите – дългогодишен специалист по човешки права – беше уплашена от надигащата се вълна на „национализъм“ в Европа (слава Богу, посвени се и не каза „фашизъм“) и от това, че привържениците на визията „Европа на отечествата“, които най-вероятно ще засилят позициите си в следващия Еевропейски парламент и ще посегнат на правата на гражданите. „Има хора – каза тя, – които искат да ни върнат към агресивната идентичност.“ Попитана (май от мен) какво доказва, че „националистите“ ще постъпят именно така, дамата посочи като доказателство политическата ситуация в България, където в парламента са попаднали крайнодесни патриотични партии, препънали са приемането на Истанбулската конвенция, в резултат от което са загинали 38 жени от домашно насилие.

Дамата еврофил смята, че Европа има нужда от спасяване и че е нужен „категоричен активизъм, който ще помогне на Европа да не се разпада на своите крайнодесни крила“. Види се, трябва да си направим извода, че ако случайно изтървем Европа, ще се върнем в пещерите и ще станем за смях на цивилизования свят. Българинът (оня единственият и косматият, дето си го знаете) се страхувал, казват, от две неща: да не настине и да не се мине. Според мен се страхува и от едно трето: да не се изложи пред чужденците.

От своя страна дамата еврофоб заяви, че въпросните 30 интелектуалци застават на страната на неолибералния елит, който управлява Европейския съюз, дори и след като изгубил доверието на хората в Европа. Страшното при европейските елити според нея е това, че те не са способни да взимат самостоятелни решения, доказателство за което е как наскоро признаха „човека на САЩ едва ли не за легитимен президент на Венецуела“. САЩ забраняват на България и на Германия да сключват изгодни сделки ("Северен" и "Южен поток") с външни страни (Русия), за да купуват скъпи американски стоки. Поради тази неспособност на неолиберални елит „Европейският съюз ще се разпадне и е въпрос на години това да се случи“. Националните елити не са пò стока от паневропейския неолиберален елит, защото са функция на транснационалния капитал. В България „няма производство, защото индустрията е закрита“, което води до бедност, неравенство, несправедливост, напрежение и т.н. Чест прави и на тази дама, че се въздържа от „революционна ситуация“, тъй както другата дама се въздържа от „фашисти“.

В този момент със сигурност ще се намери някой да каже: „Ами ти, бай Иване, къде си ти, еврофил ли си, или еврофоб? Разбрахме ясните и стройни позиции на дамите, дай сега да чуем и твоята“.

 

Тук ме хванахте. Никога не съм бил силен в ясните и стройни позиции

 

Но както казах в началото, аз съм от тези хора, които предпочитат да гледат делата, а не извършителите им. Не съм запалянко и си нямам отбор, който винаги да е прав за всичко и за чиято правота да воювам на кръв и сополи със запалянковците на другите отбори. Затова нека се опитам да оформя мнението си в рамките на конкретния телевизионен разговор.

Първо, не съм съгласен, че консерваторите, които намират визията за Европа на отечествата по-смислена и по-перспективна от визията за Съединени европейски щати, искат да разрушат Европейския съюз, да извадят държавите си от него и да отнемат човешките права на гражданите. Ако искаха това, те щяха да се борят за влияние в националните си парламенти и чрез него да вадят страните си от Съюза. Щом се борят за влияние в общия Европейски парламент, което личи от желанието им да се явят на избори и да ги спечелят, то

 

очевидно искат ЕС да продължи, но по различен начин

 

Второ, не съм съгласен, че заради членството си в Европейския съюз България бележи дъно в историческото си развитие, не произвежда нищо, нищо не изнася, хората са по-бедни от преди влизането през 2007 г. и правителствата са по-зависими от външни фактори. Правителствата на държави като САЩ и Китай са зависими от външни фактори, та какво да говорим за правителствата на страни като България! Напротив, членството на страни като България в съюзи като Европейския им дава възможност да водят по-твърда външна политика. Независима от външни фактори ли беше България между 1944 и 1989 г.? Хайде, не ни карайте да се смеем! Или ще кажете, че за признателния български народ СССР не беше „външен“ фактор...

Производството и износът (който само през миналата година се е увеличил с 11%) непрекъснато растат, но това, кой знае защо, не е радостно за всички българи. А пък за бедността просто погледнете данните за потреблението.

Що се отнася до конкретната тема на предаването. Мисля, че колкото е лесно да се намерят 30 световни интелектуалци в подкрепа на еврофилията, също толкова лесно е да се намерят 30 не по-малко световни интелектуалци в подкрепа на еврофобията. Надцакването с интелектуалци започва да става смешно. Проблемът на Европа е другаде. Днес тя е изправена пред промяна на идеологическия си фундамент поради наличието на две кризи: кризата на легитимността и кризата на ценностите.

Кризата на легитимността. Самата демокрация носи съмнение в легитимността на властта, доколкото демократичният процес лесно може да бъде манипулиран, пък и невинаги мнението на мнозинството е правилното мнение и това се знае добре. А когато се суспендира и демокрацията, тогава легитимността на властта е в криза. Все по-често се отнема власт от правителствата, за да се прехвърли към НПО, агенции и регулатори. Доколкото правителствата са получили властта си след избори и на избори могат да я загубят, това никак не може да се каже за нейните получатели, които нито някой е избирал, нито някой може да свали.

Криза на ценностите. Има хора, които си мислят, че ценностите са ала-бала, прозрачни феи в поетичните светове на префинени философи. Не е така. Ценностите изразяват разбирането за добро и зло. Европейските ценности са християнски ценности, произтичат от християнския морал. Те са абсолютни и не подлежат на релативиране. Тези ценности бяха подложени на изпитание по време на мигрантската криза и оттам тръгна всичко. Който чакаше бежанци (по-точно – икономически мигранти) с цветя, плюшени мечета и плакати „Добре дошли!“, сега да се сърди на себе си. Тогава предупредихме.

Това са проблемите на Европа, а не емоционалните вопли на едни или други интелектуалци. Когато тези две кризи се преодолеят (а те ще се преодолеят, защото обединена и мирна Европа е нещо много хубаво, за да си позволим да го изгубим), тогава всички ще мирясат. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

122

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американските демократи почервеняха до зелено

23.02.2019

Петьо Цеков

3576 13
Демокрацията е мъртва
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

2476 16

Коментари

Страници

Памфуций
снимка на Памфуций

Първо, не съм съгласен, че консерваторите, които намират визията за Европа на отечествата по-смислена и по-перспективна от визията за Съединени европейски щати, искат да разрушат Европейския съюз, да извадят държавите си от него и да отнемат човешките права на гражданите. Ако искаха това, те щяха да се борят за влияние в националните си парламенти и чрез него да вадят страните си от Съюза. Щом се борят за влияние в общия Европейски парламент, което личи от желанието им да се явят на избори и да ги спечелят, то очевидно искат ЕС да продължи, но по различен начин.

Не е задължително. Всъщност излизането от ЕС на една Полша, Унгария, Словакия , че дори Италия  каква перспектива дава на местните консерватори, освен да бъдат пометени. Дори Брексит го показва за една държава, която има доста по-сериозна алтернатива от тези на посочените страни. Излизането на изброените държави от ЕС, при условие, че ЕС се запази просто няма как да е опция. Перспективите на тези консервативни решения при цялостен разпад на ЕС, обаче са други.

Второто е, че всъщност какво искат въпросните консерватори не е задължително онова, което действително ще настъпи в резултат на реализиране на техните програми. Прогнозите на формиращия се консервативен елит може да се окажат и по-илюзорни от онези на либералния.

====

 

Sine_metu

Единствено откога е така.

 

Отвори един до друг Лисабонския договор и т. нар. консолидиран договор за ЕС.

Ясно се вижда :

- през 2007 г. в Лисабонския още ги има и християнските ценности, и принципите на християндемокрацията като пропорционалност и субсидиарност

- докъм 2013 г. са "изчистени" от консолидирания

 

 

New Vance

   

    А така, бае Иване!

Дръж си двете яйца в две кошници!

 

JR

И бога за шлифера...

Предводител на ...

Щом се борят за влияние в общия Европейски парламент, което личи от желанието им да се явят на избори и да ги спечелят, то очевидно искат ЕС да продължи, но по различен начин

Мили ми авторе, важното е да се цица от Аврупата на гърба на неква лумпениада, която требе да се полива, култивира и множи, щото колкото повече лумпениада, толкова повече власт, ерго повече време за повече цицане. Ако не си го разбрал досега, няма да го разбереш никога.

 

ПП Не стига ли един Сула на вестника, та негов двойник получаваме?

 

ППП Хахахахха, ма той бил Сула, прочетох статията през форума, а там текстът няма автор.

😂 Няма да се трия ...

wreckage
снимка на wreckage

Иван Стамболоф Тире Сула е гигант на мисълта, баща на българския консевратизъм и особа, приближена на Сакса.

ИлияНиколов

Като прочетеш последното изречение от есето и ти става ясно кой е авторът.

Предводител на ...

Е тва не зная кой го е доизкарал докрай.

Утринен зов

"Производството и износът (който само през миналата година се е увеличил с 11%) непрекъснато растат, но това, кой знае защо, не е радостно за всички българи. "

 

Е тука е заровено кучето. Казано на новоговор - Икономиката, глупако! 

Как така се получава, че от години износа расте с подобни темпове, а доходите на българина растат в пъти по-бавно? И като видим колко процента от износа се контролира от чуждите корпорации, защо бай Българан да не си зададе въпроса:  Докога с тия двойни стандарти, докога с това източване и узаконено неплащане на данъци, за да правим богатите страни още по-богати? Докога неолибералните, псевдо-демократични излияния ще стелят мъглата, прикриваща, че в ЕС сме втори сорт хора от държава, призвана да е донор - на хора и богатства? Хора, които непременно са длъжни да са благодарни, че великодушно са ни позволили да работим за тях. И с чупка в кръста за подхвърлените пари от разни европрограми.  Пари,  които управляващите, контролирани от посланици, фондации и НПО-та, харчат основно за затвърждаване на донор-статуквото довело до 800000 - 1000000 нови емигранти след влизането ни в обществото на избраните.

mitkomm

Бай Иване, ти как би реагирал, когато някой си, дойде в България и лиши нас българите от Южен поток, лиши българската хазна от ежегодишен приход от 400 милиона евро и 3000 работни места за няколко години, как ще гледаш на този човек и тази държава?И само и само да купуваме от него, независимо, че е двойно по- скъп.И тръгнал Помпео пак на везитация и ония с превитите гърбове ще лижат подметки.Това, че си в съюз, не е причина да нямаш достойнство, да запазиш суверенитет и позиция по дадени въпроси свързани с интересите на народа ти!

Sine_metu

Второ, не съм съгласен, че заради членството си в Европейския съюз България бележи дъно в историческото си развитие, не произвежда нищо, нищо не изнася, хората са по-бедни от преди влизането през 2007 г. и правителствата са по-зависими от външни фактори.

Ти може и със земното притегляне да не си съгласен, но въпреки това

 

- националните ни производства са или практически ликвидирани, като селското стопанство и преработващите селскостопански суровини отрасли, или подарени на чужденци. От 17- те топ- компании у нас, само БЕХ е българска, от 30- те топ- финансови институции българска е само една.

 

- БВП намалява заради присъединяването ни към ЕС. Има доклад на ЕК по въпроса. Подчертавам - не намалява изобщо, а има спад в растежа заради присъединяването. Най- лошото е, че този спад ще нараства, защото

 

- ЕС системно лишава България от най- ценния производствен фактор - работната сила. В момента има 150 хиляди свободни работни места, до 2025 ще станат 450 000. Отделно са загубите ни от разходите, които сме направили и правим за да отглеждаме работници за ЕС. По официални данни, само за висшето образование на емигрантите сме похарчили 20 милиарда лева, общите разходи на публични средства са над 100 милиарда

 

Зависимостта на правителствата и на администрацията като цяло няма да коментирам.

Дори ти трябва да знаеш чии норми и решения се прилагат у нас

Sine_metu

Дебело подчертавам, ето - подчертавам дебело, че ЕС не ни е виновен.

 

И най- смотаната фирмичка си прави SWOT- анализ на външната среда; оценява възможности и заплахи, силни и слаби страни, изработва политики за всяко нещо.

Само не и българските правителства след 2001 г.

дъртреалист

лиши българската хазна от ежегодишен приход от 400 милиона евро

Глупости... Бе как не ви омръзна да повтаряте безумия...

 

studentka 2

*

дъртреалист

както еврофилите, така и еврофобите

Тези думички нямат нищо общо с реалността.

НЯМА еврофоби. 

Вкараха ги в обръщение неолибералите, за да хулят несъгласните с разрушаването на Европа, чрез организираната от тях ислямска инвазия. 

 визията за Европа на отечествата по-смислена и по-перспективна от визията за Съединени европейски щати

Не е ясно защо тези две визии са противопоставени. Това е грешно. Те са просто последователни. 

СЕЩ ще има, но ще е надградено върху културната сплав от национални идентичности,

без те да бъдат унищожени, което опитват да направят сега неолибералите.

 

Предводител на ...

СЕЩ ще има, но ще е надградено върху културната сплав от национални идентичности, без те да бъдат унищожени, което опитват да направят сега неолибералите

Националната идентичност е само една от безбройните идентичности, които във всеки момент носи със себе си всеки един от нас, тя не е извечна и вечна, не естествена, не е от Бога дадена, наложена е - подобно на други и за разлика от други идентичности - изкуствено на хората, подлежи на промяна и съответно разкарване - подобно на други и за разлика от други идентичности.

Човечеството е живяло в течение на много хилядолетия и ще съумее да живее още поне толкова и без наличието на национални идентичности.

Точно толкова тъпо е да се смята националната идентичност за безалтернативна и да се борим за нейното съхранение, колкото и да считаме, че Боко е безалтернативен респ. да се борим да му дадем юнесков статут.

Aydan

Аз нищо не разбрах от писанката,няма ли по-ясен колумнист,който да ни разведри с ясна мисъл!

ИлияНиколов

Нищо не си загубил, дори напротив не си си натоварил мозъка излишно.

Иначе, в общи линии седнал г-н Иван с две дами и започнали да си разменят едни думички като "демокрация", "ценности", "легитимност", като всеки от тях си ги тълкувал по своему. 

Накрая г-н Иван пак седнал и ни го написал, като не е пропуснал както винаги да ни уведоми колко било кофти при социализма.

Толкоз.

ЕВРОСКЕПТИК

***

дъртреалист

Националната идентичност е само една от

Да. Много си прав.

По-правилно е да се говори за "културната" ни идентичност.

 

 

Предводител на ...

По-правилно е да се говори за "културната" ни идентичност.

И такава нямаме, измисляме си я, пълним си я със съдържание и й придаваме ореол на застинала извечност и всеобхватност, за да обслужва "националната ни идентичност". Примери (списъкът може да се пълни до безкрай) - сто каба гайди и тунджанско хорце.

Памфуций
снимка на Памфуций

По-правилно е да се говори за "културната" ни идентичност.

 

Ухъ... културната ни идентичност, която се простира от "Златния Орфей" до "шопската" салата, може би?

дъртреалист

Представата, че

 сто каба гайди и 
 "шопската" салата

онагледяват културната ни идентичност е...

доста детинска.

Да не се окаже, че някому пречи въобще да имаме някаква идентичност? 

ЕВРОСКЕПТИК

***

дъртреалист

И такава нямаме,

Аха.

На втори поглед разбираме, че културни различия между хората няма.

Пак е интересно.

Предводител на ...

На втори поглед разбираме, че културни различия между хората няма.

И да, и не.

Във всеки случай те не съблюдават политически, етнически или национални граници.

Нито са безвременни, вечни и непроменими. Подвластни са на общение между хората, мода, политическа пропаганда и каквото още се сетиш.

С други думи - моделират се. Досущ като "националната идентичност".

Прочее "културната ми идентичност" надали съвпада с твоята, а па с тая на Боко и Цецо - хептен не. И кво правим сега?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Националната идентичност ...   не естествена, не е от Бога дадена, наложена е

Нация (от лат. natio – племе, народ), Етническа група, етнос или народност - понятия обединени от език, територия и родственост.
Но форумния "предводител" вече ще избира кой да го роди, къде и на какъв език да му гука.

А като стане пълнолетен, може и гените си да смени. Що да мяза на тоя дъртак, баща си?

wreckage
снимка на wreckage

Нация (от лат. natio – племе, народ), Етническа група, етнос или народност - понятия обединени от език, територия и родственост.

тези понятия не означават ено и също. Ако си член на етническа група, етнос или народност, помещаваща се ф землището на държавообразуваща етническа група, етнос или народност:

 

Ква ти е идентичността и дали е само една?

 

А кво праим, ако държавообразуващата етническа група, етнос или народност си е образувала държавата на територията на неква супранационална политическа единица?

 

Идентичностите са много и не е съфсем коректно да бъдат визуализирани като матрьошки, но визуализацията фсепак помага.

 

 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Я, къде била болката! Ами питай Левон Хампарцумян, дали има проблеми с идентичността си!
И къде пише, че трябва да е само една?

ЕВРОСКЕПТИК

Британският физик Артър Блох, онзи същия който е автор на култовия   "Законът на Мърфи",

беше казал в едно интервю "Някой хора си мислят, че нещата  са прости. А те в действителност са много по-прости"

 

Каква друга национална идентичност могат да имат бедните и много покорни ЕВРОУНТЕРМЕНШИ, обитаващи евро-германска КОЛОНИАЛНА Територия, освен ЕВРОСЛУГИНСКА.

Друга национална идентичност освенн тази, местната българска ЕВРОРАЯ,  няма как да има днес.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×