facebook
twitter

Наблюдател

Държавата – мѝтар

В целия парад на справедливостта - бирниците си търсят парите, има някои неща, които оставят горчив вкус
3365

В старобългарския превод на Светото писание от IX век се появява думата „мѝтар“, за да опише онези публикани, които откупували правото да събират данъци от името на империята. В писанието мѝтарят е най-големият грешник, най-одиозната фигура след сатаната и бесовете. В днешно време държавата от либерално-демократичен вид все повече заприличва на мѝтар.

До това мащабно заключение ме доведе вестта за пореден протест в началото на седмицата – на зарзаватчиите от Женския пазар, които не желаят да ги третират като бензиностанции и да ги карат да се оборудват с нови касови апарати. Голямо приключение се оказаха тези апарати. Стигна се дотам бизнесът да се обедини и да каже: „Съгласни сме с поредния тормоз, но сроковете са невъзможни. Да не би да го правите само с цел да ни глобявате?“ Тогава финансовият министър излезе и даде някаква отсрочка. Оказа се обаче, че в наредбата за касовите апарати има и ужасно много недомислени текстове. Така се стигна до министър-председателя. Той нареди текстовете да се оправят до края на септември, като му се докладва на всеки 10 дни. Чувате ли тропота от копитата на коня Шарколия?

Междувременно централна тема в говоренето на Борисов стана и походът срещу сивата икономика.

 

Той пожела „целият бизнес да е в бяло“

Пак междувременно, тихомълком и през последните месеци особено активно са се разшетали всевъзможни публични изпълнители, които запорират банкови сметки на малки фирми и разпродават имущество на физически лица за неплатени данъци и осигуровки.

Общото впечатление е, че първа грижа на държавата, приоритет №1, е да си събере парите. Не сигурността на гражданите, не здравеопазването, не образованието, а да си събере парите. И никой нищо не може да ѝ каже, защото тези пари ѝ се полагат по закон, а нима има нещо по-хубаво от това да се спазва законът! Нима има нещо по-справедливо! Но в целия този парад на справедливостта има някои неща, които оставят горчив вкус в устата.

Не може да не направи впечатление, че

 

докато дребните фирми са подложени на яростно преследване,

 

огромни компании плащат смехотворни данъци или не плащат никакви под благия поглед на държавата. На някои даже им ги опрощават.

Държавните чиновници не внасят осигуровки, но това не значи, че не са осигурени – за тях се грижи Министерство на финансите. Лично. Грижи се с парите на някое нещастно самоосигуряващо се лице, което същите чиновници ще погнат и ще му разпродадат имуществото. Ама такъв е законът! Вярно, законно е, ама е и малко тъпо...

Държавата се бие в гърдите какъв данъчен рай е нашата страна, колко са ни ниски данъците и каква срамота е и при това положение някой да се назлъндисва да ги плаща. Да, наистина. В тесен смисъл това, което наричаме „данък“, не е голямо. Но ако наречем „данък“ всичко, което държавата ни задължава да плащаме и което едва ли бихме платили, ако не бяхме принудени, е около 60% от онова, което изкараме с труда и предприемчивостта си. Тук освен данъците са всякакви такси, лицензи, осигуровки, задължителни застраховки, задължителни плащания за „услуги“ като топлинно счетоводство и всичко, всичко, всичко останало чак до принудата хората да си получават заплатите по дебитни карти и да плащат такса при всяко теглене или пък да си инсталират устройства със SIM карти в асансьорите. Като туриш чертата, ще излезе, че

 

обществото по абсолютно законен начин отнема от индивида повече от половината

 

от всичко, което индивидът успее да изкара. А истината е, че крайната цел е на индивида да бъде отнето всичко, като му се остави там някаква малка част за кренвирши и кисело мляко. Така за индивида единственото спасение остава да стане или държавен чиновник, или служител в международна корпорация, или някакъв друг вид еничарин. Слава богу, много хора все още успяват да се оправят някак и не мърморят, защото системата може да ги скубе, но от глад няма да ги остави да умрат, напротив: кренвиршите стават все по-дебели, а киселото мляко – с все по-дълъг срок на годност. Благосъстоянието на индивидите номинално се подобрява, но това по никакъв начин не променя принципа, че държавата иска да прибере повечето пари за себе си.

За какво са ѝ на държавата пари?

На първо място, за да провежда секторни политики. Да строи, да организира отбрана, да осигурява някаква справедливост и изобщо всичко, което управляващите партии записват в предизборните си програми. Повечето от казаното в тези програми са популистки локуми, но партиите все пак искат и нещо да свършат, поради което се нуждаят от финансиране.

Пари на държавата са необходими и за да доставя публични услуги, най-вече административни. Ако не го прави, ще спре да функционира и възпроизводството на властовите цикли няма да се осъществява.

За изпълнението на горните две държавата се нуждае и от пари за поддръжката и на своето пищно чиновничество, което е станало толкова многочислено, че заедно със семействата си вече се е превърнало в незаобиколим електорален фактор. Правило ли ви е впечатление, че едно от обещанията, с които всеки идва на власт, е, че ще съкрати администрацията, но в края на мандата тя неизбежно се оказва по-многочислена, отколкото в началото. През Средновековието това се е наричало „хранени хора“ – хора, чиято лична съдба е тясно обвързана със съдбата на властта, обвързана дотам, че вече е невъзможно да се осъществява самостоятелно.

За тези неща на държавата са ѝ нужни пари, поне официално. А иначе човек остава с конспиративното усещане, че държавата се грижи да няма богати индивиди извън олигархията, която вече е част от държавата, и извън глобалното чиновничество, за което се твърди, че е истинският господар на държавата.

Държавата се нуждае от все повече и повече пари

и заради един друг проблем: хората, които създават повече, отколкото потребяват, стават все по-малко от хората, които потребяват повече, отколкото създават. Колкото по-малко хора работят, толкова по-трудно е на държавата да се грижи за онези, които не работят. А това са: възрастните хора (благодарение на лекарствата, качеството на храната и отсъствието на войни в момента вече живеят не две, не три, а четири поколения едновременно, при това във все по-увеличаващ се числен състав и сравнително непроменено ниво на образованост); хора с увреждания; болни хора; хора, които са изгубили работата си поради съкращения. За такива не може да не се грижиш. Но покрай тях веднага избуяват предприемачите, професионалните безработни и атлетичните инвалиди – наскоро крупен скандал разкри само малка част от фалшификациите с ТЕЛК.

Материалната обезпеченост е свобода. Материално обезпечените хора се превръщат в средна класа (гръбнака на капиталистическото общество) тогава, когато са достатъчно на брой и когато са достатъчно добре материално обезпечени. От своя страна, свободата е опасна. Свободният човек има време, желание и ресурс да се образова, да се развива и да мисли. Мислещият човек е по-взискателен и по-критичен към властта. Дето се вика, него нито депутат ще го турят, нито шеф на агенция, нито даже и прост бирник, защото трудно се управлява, не се плаши и не търпи юзди. Шегувам се, разбира се – познавам мислещи депутати, а със сигурност има и мислещи бирници.

Всичко това са проблеми на целия цивилизован свят

или поне на нашия цивилизован свят. Върху тях може много да се разсъждава, но разговорът тръгна от конкретната ни държава и как тя се е овълчила напоследък да си търси каквото ѝ се полага, след като сама, с властта, която има, е определила какво ѝ се полага. И това не е само ГЕРБ – всеки ще го върши на тяхно място, не си правете илюзии. Но на ГЕРБ ще дам съвет: много ви личи, че не ви интересува нищо друго освен хазната, а това не е хубаво особено преди избори. Вие не сте като БСП и ДПС, нямате чугунени електорални ядра, вашият електорат е мек и може както да ви подкрепи, така и да не ви подкрепи. Шансът ви е, че в момента нямате силна алтернатива. Но в крайна сметка правете каквото знаете. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

65

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

 ДПС и ГЕРБ заловени заедно на круизен кораб
ДПС и ГЕРБ заловени заедно на круизен кораб

14.03.2019

1957 1
ЕС заплашва независимостта на България с нови данъчни правила
800 хиляди в София ще получат известия за данъчните си задължения

24.02.2019

739 6

Коментари

Страници

inventus

Този път Сула ми хареса. Въпреки че ситуацията която описва не е за харесване.

Памфуций
снимка на Памфуций

Общото впечатление е, че първа грижа на държавата, приоритет №1, е да си събере парите. Не сигурността на гражданите, не здравеопазването, не образованието, а да си събере парите.

👌 Заради това съм склонен да подмина некои залитания в статията.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

добро👍браво!

19namo

Картаген, без пари не може да се разруши.

buratinob

По една добра дописка в годината, пак е нещо.👍

Има една сектантка тук дето няма да успее и за 50 години да напише нещо стойностно.

Sine_metu

Сула ще напише нещо стойностно, когато :

 

а/ най- сетне проумее, че читателите сме далеч по- умни от него. Давани са му безброй доказателства. Тогава и само тогава ще

 

б/ обърне съотношението "конфабулации към факти" в писанията си. Досега е 10 : 1. Сред хилядата думи на горното матрялче има три факта на стойност максимум сто думи.

А темата е златна. Спокойно може да се развие в две таблици

- структура на държавните приходи, естествено през поне две представителни години, преди и след безумието плосък данък. Курсовата работа би спечелила и от сравнение със средните показатели в ЕС, но за среден /3-/ стигат националните данни

- структура на държавните разходи през две представителни години, задължително и като дялове от общите. Бюджетните разходи за здравеопазване например не значат абсолютно нищо, ако не са съпоставени с частните. Давам го само като пример. Напомням, че икономическите дейности са 17, а общите "класически държавни" разходи - здравеопазване, образование, сигурност, администрация са малко над половината.

 

Тези две таблички биха освободили Сула от нуждата да пълни статията с конфабулации, а нас - от тягостното задължение да го просвещаваме.

mick

Данъците трябва да са на база собственост, а не да база доходи. А не - дайде да сложим прогресивен данък върху доходите - щото така се облага само малката средна класа, всички останали почти нищо не плащат. При пропорционалния данък.. поне се облагат повече хора. Но пак не е правилно. Щото богатите се облагат неадекватно малко.. колкото по-богат, толкова по-малко се облага, а реално точно богатите ползват най-много услугите на държавата. Щото точно на тях държавата им гарантира богатството, затова са и армиите чиновници, полицаи и т.н. Пътищата свързват градове, и всеки който има по-голямо богатство, повече ползва тия пътища, щото имот без път струва 0.

 

А горното да се прави съпоставка с това какво е било преди плоския данък и сега.. е като в онзи виц за това, че видите ли - уиски със сода, ром със сода, ракия със сода - напива.. значи содата е общото - и тя е виновника.

 

Проблемът на България е лошата структура на данъците, рападащата се държавност.. все болести на демокрациите + липсата на лесни пари от дългове например. А демокрация без лесни пари е рецепта за мизерия и разпад. 30 години минаха и изведнъж се оказа, че нищо не сме поддържали.. и почти нищо не сме построили. Вижте какво е постигнал за 30 години социализма.

wreckage
снимка на wreckage

понеже фсепак тва е Сула и неам толкова дълги ръце, че да го опхвана, ще се спра на само ена од традиционните за петъчните му опуси щуротии:

Твърдение нумер 1:

Афторът връзва потреблението с некво "създаване" и стига до извода, че некои хора, предимно бедните, потребяват повече, одколкото "създават", за разлика од теа, които "създават" повече, одколкото потребяват и после идва гадната държава и им ограбва половината од...не е ясно точно какво, но май са печалбите.

 

Слет тва обективистично(ф смисъл на Айн Ранд) заявление, афторът обаче праи друго:

Твърдение нумер 2

Материално обезпечените хора се превръщат в средна класа (гръбнака на капиталистическото общество) тогава, когато са достатъчно на брой и когато са достатъчно добре материално обезпечени.

Такаа..пот "средна класа" експертите разбират разни неща:

 

а) дребната буржоазия(Маркс)

б) работническата класа и/или мениджърската класа ф Щатите. Щатите, понеже са голема работа, имат две средни класи.

в) лицата, които са фсъстояние да харчат поне ена трета од дохода си за нещо различно од храна и жилище(The Economist).

 

Подозирам, че ф главата на изтъкнатия публицистин се е въртяло нещо хибридно од трите с акцент върху в, щото праи връзка с потреблението.

И тук стигаме до конфликта между Твърдения нумер Ено и Две, щото:

 

...нема как хем да си материално необезпечен, хем да потребяваш повече, одколкото имаш, хем да си криф, че не "създаваш", хем да си за ожалване, че не си средна класа.

 

 

 

 

Sine_metu

Ако Сула се бе вслушвал в дружеските ми напътствия да следва фактите или уликите, както казваме в отдел "Тешки престъпления срещу разума", щеше да знае, че средната класа в комунистически Китай - 650 милиона души - е повече, отколкото във сички капстрани, зети заедно

protor

Интересно как ще се грижи държавата за сигурността, здравеопазването и образованието на гражданите, ако първом не си събере парите.

wreckage
снимка на wreckage

очаквам ф некой друг петък афторът да се спре и на тва, заявявайки че филантропията на богатите е ноо по-добра и ефикасна од базираните върху данъчни приходи социални системи.

Памфуций
снимка на Памфуций

Проблемът е, че в днешното управление тая връзка се губи. Нап. Боко редовно се хвали с повишена събираемост, но подобрение в здравеопазване, образование и сигурност не се наблюдава. Наистина, управляващите се хвалят също, че харчат повече пари за тези неща, но едно, че това е съпроводено с увеличаване на косвени данъци (напр. некои акцизи), осигурителни вноски , второ качеството на услугата си остава съмнително.

Иначе рекламата, че като си купуваш цигари от "Лафка" , а не контрабанда от някоя мургава персона на пазара, строиш пътища, болници и училища, е хубава ....

Предводител на ...

Интересно как ще се грижи държавата за сигурността, здравеопазването и образованието на гражданите, ако първом не си събере парите.

Имаме две действия:

1. Събиране на пари

2. Грижа (вменена й конституционно) за сигурност, здравеопазване, образование и т. н.

 

Държавата извършва (1), но наместо (2) прави (3)*.

Те тва е проблемът. 

_______________________________

*харчи парите за всичко останало, но не и за (2)

Предводител на ...

Интересно ми е как Сула съчетава усещането си за безполезността на държавата България (нещо, което твърдя от много време) със страстта си към "Европа на отечествата".

wreckage
снимка на wreckage

Нап. Боко редовно се хвали с повишена събираемост, но подобрение в здравеопазване, образование и сигурност не се наблюдава.

Боко и опегето оперират фрамките на най-опщо дясна cum неолиберална ортодоксия. Парите од данъкоплатеца отиват за магистрали(инвестиции), ограда(сигурност), финансиране на аутсорснатите елементи од социалните системи(хем помагаме на хората, хем на бизнеса) и публично-частни работи ф строителството(хем помагаме на хората, хем помагаме на бизнеса да осигурява работни места).

 

Тая ортодоксия ф некъф момент ще завърши, както завърши ф Испания, затва Боко треа да метне малко бюджетни сретства ф посока строеш на затвори.

Памфуций
снимка на Памфуций

Интересно ми е как Сула съчетава усещането си за безполезността на държавата България (нещо, което твърдя от много време) със страстта си към "Европа на отечествата".

Е, той верва, че богопомазан цар ще промени усещането за безполезност на държавата.

Manrico
снимка на Manrico

Общото впечатление е, че първа грижа на държавата, приоритет №1, е да си събере парите. Не сигурността на гражданите, не здравеопазването, не образованието, а да си събере парите.

Колкото и да е изненадващо и неочаквано за някои, и за сигурността, и за здравеопазването, и за образованието трябват пари. Много пари.

wreckage
снимка на wreckage

ми нали ставаме фсе по-богати и има небивал растеш бе, Манрико? Начи парите не би трябвало да претставляват проблем.

Sine_metu

Единственият изненадан си ти

Предводител на ...

богопомазан цар ще промени усещането за безполезност на държавата

Вероятно ще е по-полезна лично за Сула 😉

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Парите са тор върху която разцъфват красиви цветя, както казваше моят приятел - Ястребовски. Проблем става корато гюбрето се трупа на компостен куп- тогаз нищо не расте, а виреят само бактерии, плесени и ГЕРБ. Тъй че няма линейна зависимост между прахосаните и окредени от настоящите дебелоподгърбия кинти и подобряването на социални системи. Черна дупка не се запълва с кинти- трябва и барем мънинко акъл

simeonkralev

Цитат

 

01/03/2019 - 12:21

ssto

„Аз, Паисия, йерномоах и пргуоеимн хирланкседи, срабъх и нисапах, от рикстуе птрсои рчеи предовех на бгкатрслъие и снвяалски птсори речи.

 

Разашдяже ме ппентнсоео рнсвоет и жсолат за моя български род, че няма ннедао сбърана ироситя за превсатлине деяния от пивтръе веменра на нишая род, сецтви и црае.

 

Така и мгоно пъти стбъире и гърците ни ухрокавяа, че нмамяе совя исоиртя. Аз видях по много кинги и ииротси нисанапи много седенвия за баългирте. Затова плжиоох много труд за две годнии да съарбим по макло от мгоно ирсиоти; в Нмеска змея певчое с това наминеере ходих. Там нмаиерх Митавабровура исртоия за съритбе и битлръаге, нктаркао за цртаее, а за стицевте никак не писал. Бил лнтаиин, не питчаол бикъгтралсе и ссърбткие сцвети, които прлсяоии плсое, когато латнитие се оетлдлии от гъитцре. Но и за стсбъркие стевци пшие лошо и скрива, а за бситглракъе накик не се смоаепнва.

 

Така аз презрях ствоео гболивалое, от кеото много вмере страдах, така и от стмаох мгноо вмере боадвлуех — това прряезх пдарои гтмялооо желинае, кеото иамх.

 

И от мгоно вмере пебинтоагре и заабевнри неща едва сърбах здаено — нипаасх речи и дмуи.

 

Не съм уичл никак нтио грмктааиа, нито сесвкти науки, но за птортисе балгъри псторо и нсиапах. Не се стаеарх серопд грамиааттка да наджерам ртечие и да нвааметсм дтимуе, но да сбъреа зенадо тая истйорциа.“

 

В 1762 г. тзои монах звапоча да бдуи сназеъитно на бълтгарие. С гондии е тсриъл, намирал и псивпаерл малотко остлнааи кнжини спеонми за мнолаито вичилее на дъатарвжа ни; за виснтиие, киото сме донстаигли в пвесаттора си нетрвмеао; за свеицтте ни, киото за хирятнатскиса вряа в жревта са се прнлеиси.

 

Тргвъа сам да раанзся кнкаижта си серд нордаа. Уолтсвияа са блии ойчащтваи, а нтадаежда – ммаилнниа. Малтака истоиря се псиперва на ръка и чдтуоо свата – бългатире изчвлаит от нея три овснони задачи и те оплряедет пктсаооа на ретивзиато им през салвеидщя век:

- броба за бкраглъса нацинлонаа пвсеотра;

- несзсаоивимт на бргаатлсъка плвасорнава цркъва;

- пчсолтикеио оабсдвовнжаое на бълкгиасря народ и внвнвтзъсоаяае на бгтрлскааъа джрваъа.

 

Наръдот пмеира цеилте, оирниазгра се, хрвъля се да се брои и мре за понгтаеисто им. Нокяй от целите си пигсота сам, за дгруи намира синцъюзи и упвсяа.

 

Квкао правим ние с този успех? - дано да се стрмаавуе пное тковлоа, кклотоо и аз.

 

От фоиамеурлтнро на цлтеие, през онргяииазацта, до паегтотнсио им, минаавт малко повече от сто гиднои. Е, вряно, пдснолтеаа - смао частнчио.

 

А квкао птхгмноисае след Ожеонитбдеовсо, за 140 години? Две, а по-вряотнео – три нлоанцаини караотфтси.

 

През пдсионлея век и понилвоа не се спвармяе добре с онбеощвтстео цпегелалоане и нвотгеоо оъящсснвваете. Най-внтоеряо, защото нчоталао – совотло, идеята и зъамисълт, са блии прчоони.

 

В нлачао бе Стоолво; и Словтоо бшее у Бога; и Слтовоо бе Бог. То в нлачао бшее у Бога. Вчиско чрез Него стана; и без Него не е саналто нищо от твоа, кеото е стлаано. В Него беше жвиот и живъотт беше сванетитла на хората. И сневттилаа севти в тиънатнма; а тънинмата не я снавха. Йаон 1:1-18

 

Вяско чшевоко начианние също заповча с веинтре дмуи и тзои, ктйоо ще ги каже, твряба да пделрооее себе си и да не мсили много за беиттио си, защото и да го мисли, нокий не го рриазба, а го пебевранргет, и го пороиздат, и го оомаажалвват, и го пирнизяват, и го паодаирвгт. А той и да икса, не мжое да мери със змиетне мкреи, зотщао в нездоманто няма грое и долу, и защото тбявра да бдуи златсипае. Бцутдиинлие ги бият много, защото дянзарт.

 

Кклоо твбяра да обичаш ноарда, за да се перинесш в жтрвеа, ктогао той още не рарзиба и зотава е нзауемрен, и наоелгбарден? Сега оаняцевм сжоаваемтрта на Пииасй и на оезни, котио са се пвделои по итедие му, и нкъакяв съазпм манвиа през гтидръе ми, възъхдут ме здавая,

 

и псоле се сащем за онези гуацпли и предетлаи – дето сега иксали яердни оръжия в земите ни да рагзлпоаат.

 

Ткаа мждеу втичлеиео и птиаедено на един народ се раждат думтие, черз тях и милтсие, а те са тежки.

 

Кквао пдаиене пгстоина наодра ни и как сахтнигме до тук? Не е ли зтощао си млачмхъе и тпмъяхре, или заотщо првъо мисемлхе с квако и как да пиеевжерм; зтощао плщърегмхае дутмие си и нмхеемее;  зщотао ги зххармоаасве, да са уногди и ляерпнцитии?

 

Етмиоице са лош вдоач. Кткао тнтиманъа е лспиа на светлниа, ткаа и гслтоупта е лписа на мъсдорт. Днао ни стигне мдътсртоа, зтощао сега оотронвтсогта е върху нас.

https://www.segabg.com/category-observer/vurhovete...

 © Segabg.com 2019

wreckage
снимка на wreckage

👍

птосивпам се пдо вяска дмуа од гронтоо.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

а кога пиша на няколко водки не дигаш палче, а?!

wreckage
снимка на wreckage

аз не дигам палче на няколко водки, а на симеонкралеф и скрамблъра на СЕГА.

Освен тва не пия водка, тоест не че не пия, но не ми е първи избор.

Sine_metu

Не сипвай сол ф раната. Коментарът е под афтор, към който рекиджът има спецодношение. Фпрочем и аз

Sine_metu

Кайзерът пие и пее, ве, не ти

Penchobre

😂

За всички коментари под номера! 😂

wreckage
снимка на wreckage

упс, обърках се, така е като едновременно пиша тук, пиша на детето ф Discord-a, и пиша ф theroadend на езика, на който Радеф говори със Столтенберг.

Sine_metu

Като не пиеш вотка е така

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×