facebook
twitter

Наблюдател

Докога ще сме брашненият чувал на Бойко-Борисовата команда

Голямото отупване на данъкоплатците върви в крак с милиардни бюджетни излишъци, огромни разхищения и нарастваща лакомия на властта и нейните бизнес обръчи
7846
Илияна Кирилова
Спокойно, няма да ви вдигаме данъците и осигуровките, шегува се премиерът.

И да иска, правителството не може да вдига данъци, защото в коалиционното споразумение пише - никакво увеличаване на бремето за данъкоплатците до края на мандата. Премиерът Борисов и финансовият министър Владислав Горанов често повтарят това твърдение, а носовете им растат ли, растат...

През отиващата си година например управляващите са планирали да измъкнат от джобовете ни 450 млн. лева повече. Това е записано черно на бяло в мотивите към бюджет 2018 - сумата трябва да дойде от покачването на пенсионните осигуровки, от вдигането на осигурителните прагове и минималната заплата, от увеличения акциз на цигарите и др.  В тези 450 млн. дори не е включено повишаването на акциза за нагреваемите тютюневи изделия, което стана ненадейно и по никое време - по средата на годината.

 

2019 г. се очертава особено неприятна за гражданите и бизнеса     

 

Кабинетът вече сервира част от изненадите за данъчноосигурителните промени за догодина и е ясно, че ще плащаме повече на държавата - без гаранция, че ще получим повече грижа и качество от нея.

Първата серия горчиви хапове е от категорията „местни данъци и такси“. Важна новина е, че който има повече от едно жилище, догодина ще плати двойно повече за първото - защото финансовото министерство е решило, че в тези случаи няма нужда от 50% облекчение на данъка за основния дом. Другата голяма новина засяга всеки собственик на автомобил. Данък МПС вече ще зависи и от количеството мръсотии, които излизат от ауспуха, което значи, че притежателите на по-стари коли ще плащат повече. Трябва да отчетем, че за возилата от по-новите поколения данъкът ще намалее. Но групата на печелившите е малка, докато потърпевшите са между 2.5 и 3 милиона - толкова са вехтите возила у нас. Ще кажете - опазването на въздуха изисква жертви. Така е. Само че "зеленият" импулс на властта е прекалено плах - промените в облагането не са толкова драстични, че българите с трошките да се юрнат да се отървават от тях. Армията на автомобилите - екологични бомби, няма да намалее. Бедните хора пак ще си карат евтините коли, само че годишният им данък ще порасне. 

Засега не е ясно ще мине ли предложението дрехите втора ръка да бъдат обложени с еко такса - което си е маскиран данък.  

От сигналите за „реформа“ в здравеопазването, които властта усилено дава напоследък, направо ни настръхват косите. Защото нахално посягат към парите ни, без гаранции за истинска промяна. Следвайки девиза "Другари, дайте да дадем", ресорният министър Кирил Ананиев предлага всеки българин да плаща още една здравна вноска - по 12 лева месечно, намесва частни застрахователни фондове и се опитва да прехвърли на тях грижата за финансирането на по-скъпите лечения.

Огромно напрежение създават

 

намеренията на правителството да размества прагове, тавани 

 

и темели в пенсионноосигурителната сфера. Приличат на усилията на мамут да подрежда китайски порцелан по рафтовете на стъкларски магазин. Планът на властта е от Нова година да вдигне драстично пределния осигурителен доход - от 2600 на 3000 лева. Това ще е шамар за всички, които получават заплати над 2600 лв., защото ще се наложи да плащат по-големи осигурителни вноски. Лошото в натежаването на осигуровките е, че когато дойде време за пенсия, държавата ще плаща колкото може, а не колкото човек е заслужил. Факт е, че за поредна година правителството отказва да премахне тавана на новоотпуснатите пенсии, така че парите, които ще получаваме на старини, да са съразмерни на осигурителния ни принос. Очевидно е защо - търсят се всякакви "тапи" за запушване на пробойните във фалиралата държавна пенсионна система. И всичките са за сметка на данъкоплатците.

 

Правителството шмекерува и на едро, и на дребно

 

Докато повтаря по телевизора, че коалиционното споразумение изключва нови тежести за бизнеса и за гражданите, министър Горанов тихичко е мушнал в пакета данъчни закони за 2019 г. предложение за стоварване на ДДС върху ваучерите за храна, които много български фирми дават на персонала си. Това автоматично означава 20% удар върху стойността на купоните. Но нашият Кашпировски ни убеждава, че всичко е точно.

За да угоди на кастата на експерт-счетоводителите, властта преди време тихомълком прокара в закона задължение и за малките фирми да плащат на одитори да им заверяват годишните отчети. И макар че всички бизнес организации вече дълги месеци настояват дребните да бъдат пощадени от този напълно излишен разход, а правителството неведнъж обещава да поправи несправедливостта, то е пропуснало да включи съответен текст в законовите промени за 2019 г. Жертви на недомислието са 6500 предприятия, които трябва да дават грешните 13 млн. лева годишно за заверка на отчети. Иначе и в програмата си, и пред избирателите управляващите обясняват колко е важен дребният бизнес и какви грижи полага властта да го разтовари от разходи и бюрокрация.

А пакетът от данъчни промени за 2019 г. все още е само проект. Нищо чудно, когато депутатите се захванат да го приемат, да прокарат и други сюрпризи, травмиращи данъкоплатците.

Каквото и да говорят властимащите, данъчно-осигурителната тежест расте.

 

А най-много расте данък „корупция“,    

 

който е и най-жестокият.  Защото го плащаме не само с парите, но и със здравето и дори с живота си. Пътят за Своге отне живота на 20 души. Трагичната катастрофа нямаше да се случи, ако държавата си беше свършила работата на възложител и контрольор на ремонта на злополучното шосе.

Преди дни прокуратурата уличи престъпна шайка, която се е гаврила с раково болни хора и е подменяла животоспасяващи лекарства. Никой не знае колко е продължило това и още колко подобни ОПГ-та действат в държавата.

София плаща луди пари за реконструкции на улици и градинки и кара всички да се чудят кое е най-страшното - кичът, разхищенията или наглостта на чиновниците и на фирмите проектанти, изпълнители и надзорници. И не е само столицата, която троши средствата на българските, че и на европейските данъкоплатци. Вижте варненските общинари - искат да откупят зарязан строителен изкоп в центъра на града за 43 млн. лева. „Дупката“ е на известния червен бизнесмен Георги Гергов, който отдавна се чуди как да се отърве от нея. Затова местният парламент начело с кмета Иван Портних (ГЕРБ) предлага държавният бюджет да извади милионите за сделката, т.е. пак посягат нахално към нашите джобове. 

И ако това е „дребна“ сума, нека си припомним, че неотдавна щедрото правителство бръкна в бюджета и извади половин милиард лева за ремонт на язовири, като ги повери на едно държавно предприятие, което нищо не разбира от водностопански дейности - Държавната консолидационна компания.

Примерите са безкрай, но сюжетът е един - централната и местните власти

 

харчат като за последно общите пари и ламтят за още

 

Затова простосмъртните данъкоплатци трябва да бъдат цедени до стотинка. Иначе министрите начело с Бойко Борисов са велики илюзионисти - цяла година въртят пред очите ни бюджетни излишъци, докарват ги до 2 млрд. лева и отгоре, а около Коледа замахват няколко пъти с вълшебната пръчка и - хоп, милиардите изчезват.

Парадоксалното е, че бюджетът е в добра форма, а въпреки това правителството упорито вдига данъци, данъкоподобни такси и  осигуровки. Първият въпрос е защо го прави. Отговорът е ясен - за да има повече за раздаване, за крадене, за източване, за обществени поръчки за „наши фирми“, за ухажване на определени социални групи, на бюджетно зависими касти и служби, за пазаруване на гласоподаватели. Вторият въпрос е докога ще търпим да ни отупват като брашнен чувал.

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американските демократи почервеняха до зелено

23.02.2019

Петьо Цеков

855 3
Демокрацията е мъртва
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

2115 16

Коментари

Денебал

правителството упорито вдига данъци, данъкоподобни такси и  осигуровки. Първият въпрос е защо го прави. Отговорът е ясен - за да има повече за раздаване, за крадене, за източване, за обществени поръчки за „наши фирми“, за ухажване на определени социални групи, на бюджетно зависими касти и служби, за пазаруване на гласоподаватели.

Колко вярно и колко жалко, че това се отнася за държавата, в която всички живеем...

циникЪтхедонист

Единствения изход е варианта предложен от Ганди ака Андрешко. 

Масов отказ от заплащане на всякакви данъци и такси. 

Ама надали у нас ще се постигне  някаква масовост освен при братята роми,  които така или иначе отдавна го практикуват, но пък те си го носят оня ген от хилядолетия

Цоцолана

Време е крадливият банкянски шишко да бъде напъхан в затвора, заедно с другите двама трима дебелаци (Цацата и Валентин Златев на първо място), а и застрашително шишкавеещите псевдопатриоти.

Корнелия да не се радва, като видна стипендиантка на Вальо Златев и нейният път е по Симеон към Централен Софийски

kaily
снимка на kaily

докато не станем брашнен чувал на некой от следващите, ака предишните

бсп

дпс

сдс

ндсв

 

маргаритка2

Цяло чудо е, че не ги вдигнаха е средата ба годината след цялата оная първенющина председателството.

То де юре още не е свършило, щото съществува такова министерство.

 

А докога.. докогато ги търпим

чевибара

Масов отказ от заплащане на всякакви данъци и такси. 

Няма как да се случи, поради една проста причина. Данъците и осигуровките се прибират от Държавата преди да си получиш заплатата.

BAi BAi

Трябват пари да помогнем на американските другари, купувайки авиационна скрап Ф-16 на цената на 5-то поколение изтребители.

Ohubohu
снимка на Ohubohu

Сериозно ли питате "Докога"?

Ами отговора е елементарен, точно както и въпроса - докогато Го избирате/ме!

 

Не че следващите ще ги намалят или ще се откажат от сега наложената "практика"!

Я да гласуваме за един нов стадион - може да събере повече хора и повече бесилки!

Proksimable 2

Борисоф е "СТРОИТЕЛ" на Съвременна България. Той извърши няколко велики дела : Закриване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" , Закриване на училища и болници, кражба от парите на Здравната каса, Колосални кражби от Еврофондовете, от Бюджета, от Псевдо Саниране, от Спортни зали и Некачествени Магистрали, Велоалеи и Постоянни имитации на ремонти във всички общини с ГЕРБЕРСКИ кметове, далавери в митниците...и още, и още...

kempes

Докато някой му пръсне тъпата кратуна.

генек

Докато сме като плъхове в чувал...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

LEFT

Хубавци, че и умни, харизматични...Да им се ненагледа човек!

duch

В Бг има един мъдър ход на един политик или по-точно вечният превратаджия Кимон Георгиев просто след един от превратите му са забранени партиите. Това май се оказва основен фактор за развитието на страната и за достигнатите висоти в икономиката през 1939 година. След това пак се връщат партиите и пак мъка до момента когато една партия забранява всички останали и пак ръст в икономиката.

Време е брашнения чувал изобщо да не ходи на избори поне аз така правя в последните години. Така и така който има повече пари и купи повече медии, гласове и т.н. той управлява.

Мечтая си за момента когато на избори ще ходят по 2-3 % от имащите право на глас, не защото другите им е безразлично какво се случва в мамковината им, а защото им е пределно ясно, че и да гласуват и да не гласуват все тая. Някоя партия ще дойде на власт за да изтръсква чувала

mi6osp.

Заменихме "Мистър 10%" с "Мутра 80%".

Не се усети веднага, защото еврофондовете маскираха дупката.

Така се стигна до километър магистрала през Боаза с краденето да е три пъти по-скъп от километър през Алпите, "Джи Пи груп" да ремонтира "Граф Игнатиев" за 25 млн.лева, до 45 милиона за ремонт на НДК , до 2.3 милиарда безплатно саниране -по милион на блок за налепване на стиропор, итн, итн- кражби за милиарди .  Мутрите във властта гарантираха безопасността за крадците, за да им дават толкова, колкото са  поискали. Постигаме мутренско застраховане на ниво държава.

А лакомията на мутрите е безгранична.

Така се стигна на тоталното мутренско застраховане на българите.

 

Greg Rasputin
снимка на Greg Rasputin

докато сте живи и продължавате да цвърчите като мишки по форуми, агитирате да не се гласува, а гласувате за бкп в химеристична вяра, че ще се върне пак вашето.

wise man

Когато става въпрос за получаване всички ревете - дай, а от къде да се вземат парите. Андрешковци! Авторката на статията няма  да обеднее от това, че ще плати около 56 лв. повече осигуровки, но ще пише сълзливи статии как пенсионерите мизерствали, как помощите за болни и увредени били оскъдни. Самата тя превела ли е 1 лев от доходите си за благотворителни цели? И щом не ви харесва идете в Европа, за да видите какви са удръжките за осигуровки и данъци. Работя в Германия и получавам под 60% от заплатата си като чист доход. Плащам над 800 евро здравна осигуровка месечно, а се изследвам и дори оперирах у нас на частно. Колко плащам за удоволствието да карам кола, да не ви казвам. България иска да е социална държава, но заможните не искат да плащат. Тъй като и политиците са от последната група, оправяне няма да има.

Памфуций
снимка на Памфуций

България иска да е социална държава, но заможните не искат да плащат.

Кое от статията ти дава повод да мислиш, че въпросните увеличения ще ударят богатите?

alex asenov

БОНУС МАЛУС  ЩО Е ТО..

Можеби никой неси дава сметка колко фрапантно е положението, за една календарна година полицата ми скочи с 60%тихомълком без птп-а, актове и други подобни, с тази система дори един акт да тисе напише или някое леко провинение застраховката щети скочи с 200%автоматично, тоест вече е 260% Тези 260% намаляват с 25%нагодинаТОЕСТ 10,4 години ще плащаш за един акт или провинение колосални суми,ами ако направиш през този период друго нарушение!? А те точно на това разчитат! РОБ ДО ГРОБ

Събуди се Българино! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×