facebook
twitter

Наблюдател

В църквата на Бойко Борисов светецът е един

Една история от Варна, която показва как точно чудодейства премиерът и лидер на ГЕРБ
8083
Фейсбук профил на Бойко Борисов
Премиерът Борисов и Варненският митрополит Йоан се разхождат край журналисти в добро настроение - духовност и политика произведоха тия дни добри новини. Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов бе във Варна през уикенда. От неговите уста полетяха ред новини към ушите на българския народ, но за масовата публика бе енигма как точно се случи това. А начинът бе доста по-интересен от самите новини.

Премиерът отдели безценни минути на журналистите край нови инфраструктурни съоръжения в квартал “Аспарухово”. За кратко време трябваше да отчете огромната благодат, която се стича напоследък към града. “Първо владиката да каже…”, даде началото на пресконференция, на която журналистите се тълпяха край него на крак. “Аз сърдечно благодаря на г-н министър-председателя”, каза владиката Йоан, строен до премиера. Последва култов диалог, който протече приблизително така: Йоан благодари за изключителната помощ, която Борисов оказва на пресветата църква – пари за новия  храм “Св. Прокопий Варненски” и за ремонт на покрива на Катедралата; двамата се уточняват за какво къде са дадени парите, защото Борисов се обърква; след малко пак се уточняват, понеже премиерът пак се обърква. “В молитвения си дълг към тези хора да благодарим…”, лее нонстоп признателност Йоан. Но Борисов го прекъсва, иска да разбере как вървят всички църковни ремонти:

 

“А за "Владислав Варненчик"?...”.

 

За Катедралния храм и “Свети Прокопий”, уточнява трети път Йоан. Борисов явно иска да чуе, че пари е дал за църква “Владислав Варненчик”, обаче не получава потвърждение.

Йоан млъква и разговорът продължава за истинското житейско чудо тия дни във Варна – удължаването на булевард “Васил Левски”. Конспектът от похвали е наситен, затова премиерът бързо минава към парк-музея “Владислав Варненчик”, където тъкмо е попил прелюбопитна история - за драматичната битка при Варна: “И между другото бяхме на музея… Ще направим паркинг там… “Владислав  Варненчик”… За съжаление много поляци, румънци, хървати, чехи го посещават, огромен брой туристи, а малко българи… А всъщност хиляда четеристотин и коя година е била…”, декламира Борисов прясно наученото, в опит да се сети за датата на сражението. “Четиридесет и четвърта”, помага журналистка.  “Да, да…Станала е тази голяма битка, кралят е загинал тука. 20 хилядна срещу 60 хилядна армия са се били…Така че историята е много интересна”, разказва Борисов. И отново се сеща за “църквата "Владислав Варненчик”. Чрез нея иска да покаже колко много е важен полско-унгарският крал за българите. “И църква има на негово име, нали?”, обръща се той към Йоан.

 

Владиката мъдро замижава

 

Какво ли да каже? Църква “Владислав Варненчик” няма, никога не е имало, на никого не му е хрумвало да вдига – нито във Варна, нито другаде из родината. Владислав Ягело е католик, не е светец, идея за храм на името му може да се появи само в доста пренатоварена от труд и жеги глава.

За булевард “Васил Левски” нещата не са чак толкова розови. Премиерът се бе заклел няколко пъти месеци по-рано, че съоръжението ще е готово за една година, тоест до 15 август – тазгодишния Ден на Варна. Обаче дори с просто око се вижда, че предстои още поне година работа. “Изключително сложно съоръжение. Малко им се карах, че се бавят…”, казва Борисов по адрес на строителите. И изведнъж върху репортерите се стоварва 100-годишна вълна – която може да ни залее, но благодарение на вездесъщите управленски действия ще се размине. Всъщност, с “вълната” Борисов иска да каже, че в средата на булеварда ще тече канал, проектиран да поеме най-голямото количество вода, която се е стичало през последните 100 години (научен метод за измерване на риска, който е силно дискусионен като точност, но това е друга тема). И понеже цялата тази работа била много сложна, нормално било да има забавяне в строителството: “Така че, нека да го направят качествено, за да не стане някоя беля”. А всъщност истината е, че булевард “Левски” не се строи бавно – трасето преминава под три булеварда, освен канала се правят локални платна и т.н.; оптималният срок е 24 месеца, колкото пише в документите; сърце Борисово обаче не трае, многократно се бе хвалил, че строителството ще приключи бързо. “Както съм им се накарал, до 3-4 месеца ще го завършат”, е най-новият срок.

 

Издирва се хилядолетна вълна

 

Разговорът продължава за триумфите по магистрала “Хемус” и многобройните още проекти във Варна. Успехите са неоспорими, но все нещо е зациклило, репортерите питат за него. “Водопроводи подменяме, канализации, тролеи се местят, сръдкава работа (пипкава – бел. авт. ), както казваме ние, шопите…”, обобщава духовито Борисов. “И спартаклиите ще ги видим сега тука”, бърза да се похвали с поредния благодат – този път върху футболен клуб. Журналистка обаче се вълнува от злободневия – как така новорегистрирана компютърна фирма е спечелила търг за диагностика на чума по животните. “От вас чувам. Да караме едно по едно. Понеже вчера колегите от Нова телевизия ме питаха тука за плаж, който щял да бъде вземан, даван на хотели и подобни лъжи”, отклонява темата Борисов. Искрено е възмутен от лъжите, личи си –

 

как пък може толкова много да се лъже в тази България?

 

Репортерката обаче все така си настоява за чумата. Борисов се сопва: “Добре, момент, ще стигнеме, де… Ще проверя, утре ще ме видите и пак ще ме питате… Как да ви кажа нещо, което не знам?!..”. И сръдкаво разказва за плажа, който всъщност бил “камъняци” – там ще се строи единствено общинско рибарско пристанище, хладилници ще има, прясна риба, щастие за домакини, рай за ресторанти… Истината обаче пак е малко по-различна – притеснения за хотели не е имало, страховете са, че върху въпросния терен не бива да се строи, защото според регистрите е плаж; и щом няма пясък, а “камъняци”, държавата трябва да си оправи регистрите, за да не нарушава самата тя законите. Отговор по тия дребнотемия няма, но докато говори, Борисов вади отнейде фотос на бъдещото пристанище - става ясно, че наистина следва конспект и се е подготвил добре.

Репортерката с чумата проявява нечуван инат и пак си повдига въпроса. “Добре, задайте ми го сега”, казва театрално Борисов. Всъщност той няма против да му го зададат, просто не ще заради него да пропусне набелязаните теми. “Вчера бях на военно учение и дет се вика, не съм се прибирал. Утре ще отговоря, и то официално. Ако са направили такъв заход или такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня… Такива гадове не искам всеки ден да се обяснявам… Как е възможно!?...”, гневи се Борисов за чумата.

 

Незнайните “гадове”, които го саботират периодично,

 

пак са се появили. Няколко часа по-късно търгът е спрян, уволнени гадове обаче няма. Не се е разбрало кои са, чумата така и не ги е тръшнала. “Гадовете” не бяха уточнени поименно и през есента, когато Борисов пак се оплака от тях, припомняйки протестите през 2013 г. Но как да ги припомни, след като следваше да посочи коалиционните си партньори Сидеров и Каракачанов, водили навремето митингите срещу ГЕРБ?

Импровизираната пресконференция завършва с размишления колко много Борисов обича да гледа американски филми вечер. И със заключението, че дори в голяма държава като САЩ не се знае кой е ченге, кой - бандит. Следователно – да не се тревожим чак толкова за екшъна с Митьо Очите. Малко по-късно Борисов пощипва бузки на дечица в сини фланелки, те му ръкопляскат. Край новопостроено игрище го очаква надпис “Благодарим ви, г-н Борисов, че спасихте "Спартак Варна” – признателност за отпуснатите 1.4 млн. лв. за ремонт на клубния стадион. Малка подробност – игрището, на което се развива действието, е на километри от базата на “Спартак”; клубът все още не е спасен, а проекточудото “нов стадион” бе буквално разсечено от настоящото такова “нов булевард” – защото “Васил Левски” мина директно през трибуните му.

Късно вечер премиерът държи реч на празника на военноморския ни флот. “Дунав и Черно море стават зона на изключителен конфликт”, казва той. Мъдро наставлява, че никой не бива да допуска война. Енигма е за какъв конфликт на Дунав иде реч. Но това няма значение, защото за нас, българите, светецът е един и всички знаем, че не би допуснал да ни се случи нещо лошо.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1654 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

438 4

Коментари

Страници

хлопатар

Божидаров!

Бе то сякаш Ярослав Хашек го е писал!

А конфликта по Дунав ще е с дивите прасета, ама все едно не съм го казвал това. Само ДАНС го знаят.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2
??
Памфуций
снимка на Памфуций

?

Това за църквата на Варненчик е култово  ?

dobadoba

Не виждам и един въпрос за АМ Черно Море.

По пътя от Дуранкулак до Резово гинат хора.

⚓️

Тези дни слушах мозъци и на един от неговите калинчовци.

Според него по пътя Варна-Добрич трафик нямало и затова нямало нужда да се разширява.

ПФУ!!!

dobadoba

Пропуснах и нещо много важно.

От днес във Вн е в сила т.н. 'синя зона', да им е честита, както и на всички гости.

Преди да спрете където и да е, оглеждайте се за знаци!

⚓️

aver4e
снимка на aver4e

И пак са го нарисували снимали дебел :(

Off BG
снимка на Off BG

Не "дебел", а "дебил", колега! Важно е да се изразяваме смислово и граматически правилно! ?

маргаритка2

??

 

Ама тая репортерка много нахална...

 

"Владиката мъдро замижава" влиза в златния фонд.?

Begemot
снимка на Begemot

?Aвтора! Много тъжен смях...

Казуса
снимка на Казуса

Много добра статия. Бравос!

аменеменема

А нема ли пак снимка на владика, цаливащ щедрата ръка на Мутрата?

Имаше такава, помните ли? Некъф Галактион ли беше, Вселенскион ли ...

JollyRoger's

Пак е слънчасал... Музей... Църква... Варненчик... Булевард...

Пълна липса на връзка с централния мозък...

Добре че поне попът изглежда по кръгъл от Него, щот не се е стегнал с каиш...

Немукает, гьонсуратлък и разпад!

Друм, бе!

Invisible

При нас е весело.

ogro

?

Винету Вождов

Ясно, от премиера се очаква да е историк академик с безкрайна памет, изказ на лингвист филолог (поне доцент) и като слънце да огрява навсякъде. Като Путин

zumer

Вожда, той сам иска да е в центъра на вселената. Хората очакват да си гледа работата, той и екипа му. Не да се размотава , като панаирска мечка по мегданите на села и паланки и да ръси глупости, да се прави колко е велик и че той е господ на тази територия, той казва кой да живее и кой не, той раздава и трохите и месото- според заслугите разбира се.

Но все пак, след като едни 80% /по прф. Христов, много е прав човека/ си го избират да му се радват.

 

Той не е като Путин, той се опитва да прилича на султана от южната ни съседка, обаче твърде далеч е и от двамата. По скоро бих го сравнил с някой от по южните страни.

ogro

Вожде, я кажи по-добре, къде човек може да кандидаства, за герберски трол. Явно добре платена е работата, като гледам твоята активност.

Седем с един...

Естествено, ние не очакваме подобни неща от нашия скъп Премиер! Може би очакваме да назначи един, който да покашлюва кога започне да дрънка глупости, че белки не се изтърва и да става за резил...Пък и да го слуша. Но виж, ако беше като Путин, подобен човек нямаше да му е необходим, щото оня знае какво, как и къде да каже, демек, отбира си от работата. Е те за това сме го турили и нашия на това място, ама нещо взе да се счита за цар, но изобщо не се усеща, че е гол...особено в акъла...

фен
Трудно е да се строи качествено и в срок, когато трябва да извадиш тлъстата комисионна на тлъстия Крадльо Боце. Затова качество - 0, а сроковете се отлагат с години. Няма как строежите във Варна да са изключение. Вижте какво е в София. Бул. А Малинов, изцяло "ремонтиран" заради метрото преди няколко години, пропада редовно и е днес е осеян с ями - всяка една шахта е вече сериозна дупка. Всяка една. Идентична ситуация с Околовръстното и всеки един булевард, ремонтиран в последните 10 години от ОПГ Герб. За Цариградско море от времето на кмета Боце няма какво да се коментира. Но как да е иначе, когато 70% трябва да се върнат на простата мутра?
zumer

Много вярно си го казал/написал/ , за съжаление това е реалноста .

Μολών λαβέ

Статията? всъщност е ужасно тъжна...

 

aver4e
снимка на aver4e

...а още по-тъжно е мълчанието на агнетата

Предводител на ...

още по-тъжно е мълчанието на агнетата

Що? Хората си го харесват. Да си го носят на гръб.

 

Иначе Боко ми напомня на ЗИПчо тук - чул-недочул нещо, и запъхтян докладва. Така стигаме до храм "Варненчик". Пак добре, че няма стадион "Хуняди" или булевард "Мехмед Фатих".

Бай Драган

Някъде до половината я прочетох и ме беше срам да продължа.

дъртреалист

Таман ще има един светец ЛГТБИ.

Да имат и те духовна опора...

FemtoA

Ясно, от премиера се очаква да е историк академик с безкрайна памет, изказ на лингвист филолог (поне доцент) и като слънце да огрява навсякъде. Като ПутинЯсно, от премиера се очаква да е историк академик с безкрайна памет, изказ на лингвист филолог (поне доцент) и като слънце да огрява навсякъде. Като Путин

Поне като ПЪЛЕН отличник (по АТ) на банкянската гимнезия.

Jules

И като кандидат на пожарникарските науки също !

редник

Цъкнах "Наблюдател", започнах да чета и ми се стори, че съм в "После"...

Проверих, уви, не бях в "После"...  ;)

 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

У нас и после е вчера.

Jules

Лучше уже было !

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш