facebook
twitter

Наблюдател

Бюджетът, който пълним всички, а го харчи само Той

Контролните системи за защита на обществения интерес са под перманентна анестезия
19339
Снимка: Архив

Държавният бюджет на България се управлява еднолично от министър-председателя Бойко Борисов и при трите негови правителства. Многобройни са примерите за извършвани ежедневно разходи, без да са предвидени и с дежурното обяснение, че се финансират от бюджетния излишък. При това вече не само финансовите експерти, но и политолози и всякакви други анализатори посочват, че бюджетният излишък е резултат не на повече приходи, а на манипулации при планирането и осъществяването на разходите.

 

Формално имаме закони,

 

които определят как да протича бюджетната процедура и как да се контролира изпълнението на бюджета. Законът за публичните финанси е в сила от 2014 г., като главното му предназначение е да определя правилата за харчене на събраните данъци. Нашият закон обаче е направен така, че позволява през годината да се извършват промени в разходите - от Министерския съвет, от министъра на финансите и дори от самите изпълнители по бюджета в отделните звена. Подобна практика е позната на всички страни, но проблемите при нас идват от прекалено широките възможности за промени в течение на годината. Одит на Сметната палата установи, че бюджетът за 2015 г. е бил променян 1243 пъти. Нещо повече, в края на 2015 г. в  преходните разпоредби на проектобюджета за 2016 г. е включен параграф, в който се предлага законово изменение на държавния бюджет за 2015 г.! Няма друг такъв случай в цялата наша практика през последните двадесет години. Въпреки че прецедентът е отбелязан от Сметната палата, няма никакво действие от страна например на фискалния съвет или на друг държавен орган. И управляващите продължават да се разпореждат с общите пари по начин, който създава условия за разхищения и злоупотреби.

Христоматиен пример е Държавната консолидационна компания (ДКК). Неотдавна Министерският съвет реши да предостави 500 милиона лева на ДКК, за да ремонтира язовирите в страната. Още в началото на 2018 г. същата компания получи (за дъщерното си дружество "Еко Антрацит", бел. ред.) 120 млн. лева от бюджета, за да решава въпроси, свързани с екология, рекултивация и поддържане на хвостохранилища. Тук е мястото да припомним какво е ДКК и защо бе създадена. 

В управленската програма на ГЕРБ, огласена през пролетта на 2010 г., като мярка за "укрепване на фискалната позиция” е предвидено създаването на държавно дружество, в което ще се апортират държавните акции, останали след приватизацията на електроразпределителните предприятия.

 

Така се появява ДКК -

 

компания на подчинение на министъра на икономиката (тогава Трайчо Трайков). В мотивите е обяснено, че тези остатъчни акции ще бъдат приватизирани, но тъй като продавач ще е ДКК, парите няма да отидат в Сребърния пенсионен фонд (както се предвижда по Закона за приходите от раздържавяването), а ще останат в дружеството и то ще ги превежда в бюджета като дивиденти. Тъкмо това според тогавашните виждания на управляващите щяло да укрепи фискалната позиция на страната. Шумно се разяснява, че новото предприятие ще управлява всички миноритарни дялове и акции на Министерството на икономиката. Но през следващите години и особено по времето на министър Лукарски в ДКК се включват и цели държавни дружества - като "Кинтекс" ЕАД и "Ел Би Булгарикум" ЕАД.  Първоначалната концепция за съществуване и работа на ДКК главоломно се променя. Обхватът на ДКК се разширява и когато начело на икономическото министерство застава Емил Караниколов, номиниран за поста от „Атака”. Междувременно в ДДК влиза и авиоремонтният завод "Авионамс". 

Последното предоставяне на 500 млн. лв. бюджетни пари на ДКК ЕАД обаче е несравнимо с всичко сторено досега. Само с едно семпло решение на Министерския съвет половин милиард лева се прехвърлят в разпореждане на няколко души, които никой не познава. Не е ясно как ще се изразходва тази огромна сума, какъв ще е контролът и каква отговорност ще носят членовете на съвета на директорите на ДКК, които се отчитат само през министъра на икономиката. Според практиката на страните от ЕС подобни действия на правителството се анализират в специални доклади на фискалния съвет, като докладите са предназначени за широката общественост. И България вече си има фискален съвет, но анализ и доклад няма. 

ДКК далеч не е първият холдинг, през който

 

преминават огромни суми, без никой да разбере къде и защо се харчат 

 

Тази тъжна част от нашата най-нова стопанска история започна през 90-те години със създаването на Банковата консолидационна компания, която трябваше да осъществи приватизацията на банките в България. При закриването й БКК се отчете към държавния бюджет със скромната сума от 127 млн. лева. Нещо подобно се случи с държавната компания "Публични инфраструктурни проекти", която усвои 240 млн. лева и после безславно бе закрита. Към групата на странните държавни холдинги може да причислим и  БЕХ - Българския енергиен холдинг. 

Министър Емил Караниколов вместо да ограничи дейността на ДКК до първоначалната идея за управление на миноритарни дялове, разшири дейността й до предели, които няма как да не доведат до изтичане на обществени средства в изключително големи размери. Нека си припомним, че Караниколов разгърна широка и смущаваща дейност -  предоставяне на залози от ДКК пред банка, на която пак той е „патронът” (Българската банка за развитие, бел. ред.), вземане на кредити от същата банка, сложни сделки със синдиците на КТБ около разправията с "Дунарит" и др.

Никой не е дал отчет пред обществото какви са резултатите за ДКК. Всички се питаме дали с язовири, хвостохранилища и рекултивация трябва да се занимават фирми, подопечни на Министерството на икономиката, а не министерствата на земеделието и на околната среда. Обяснения обаче няма - нито от правителството, нито от Фискалния съвет, нито от другаде. Което засилва притесненията, че безотговорното харчене на общите пари няма да спре. 

 

ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО

Годишните приходи и разходи на всяка демократична държава се определят ежегодно чрез Закон за държавния бюджет. И у нас, както и във всяка демократична страна, са създадени многобройни контролни органи. Във всяко ведомство с бюджет над определен праг съществуват вътрешен одитор и инспекторат, които трябва да следят всеки лев да се изразходва според Закона за бюджета. В края на годината финансовият отчет на всяко министерство, агенция, съвет или друг орган се преглежда от одитори на Сметната палата. Палатата от своя страна е задължена да се произнася ежегодно как се изпълнява Законът за държавния бюджет, като изготвя и доклад върху отчета за изпълнението му. Този доклад, както и самият отчет за изпълнението на бюджета трябва да се приемат от Народното събрание. От няколко години в системата за контрол е включен и Фискален съвет, чиито членове са избрани от Народното събрание. Главната му задача е да се грижи за прозрачното и ефективно извършване на разходите. За съжаление, досега Фискалният съвет е доста пасивен.  Народното събрание от години не включва в своята работа обсъждане на годишните отчети за изпълнение на държавния бюджет. Нищо не се чува и от вътрешните одитори по отношение на изпълнението на бюджета в отделните министерства.  Казано накратко - контролните системи за защита на обществения интерес  не работят пълноценно.

 

 

 

 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо България трябва да се промуши през иглени уши?
Счетоводител, нотариус и кмет се срещнали пред ДАНС...

20.02.2019

Доротея Дачкова

4145 8
БСП трябва да води битката в парламента

20.02.2019

Таня Петкова

1532 12

Коментари

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Тъжна картина.

Вълкодав

Нормално е Той да ги харчи, защото хората гласуват за Него, а не за ГЕРБ! Хората на Него имат доверие...

wreckage
снимка на wreckage

възмутителна картина, дължаща се както на крайно циганския начин, по който матракът и неговото правителство оперират с кинтите на данъкоплатеца,  така и на абсолютно непроницаемото невежество на данъкоплатеца по одношение на  целта и функциите на бюджета.

inventus

За това казват че рибата се вмирисва от към главата.Точно тези които трябва да са за пример как се спазва финансовата дисциплина най много я рушат .После се чудим от къде копират схемите разните Ветковци метковци и прочие олигарси.

Предводител на ...

От 2009 насам нямаме бюджет, а Бокоджет.

Penchobre

?

wreckage
снимка на wreckage

Ако приемем, че начинът по-който се разпределя бюджетът е основният индикатор за политическите цели и намерения на управляващите, то политиката на герп е изключително проста - нейната цел е Боко да е на власт.

 

Фактът, че до този момент Боко не е изкарал и един мандат говори, че дори с таа работа герп се справят на безобразно ниво.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Рядък синхрон между заглавие и съдържание. ?

JR

Много добра и синтезирана картина на пълния разпад в кочината. Само че бакиите станаха критично много и следва пълен системен срив.

Дин
снимка на Дин

 Казано накратко - контролните системи за защита на обществения интерес  не работят пълноценно.

Те никога не са работили. Казано накратко.

Begemot
снимка на Begemot

контролните системи за защита на обществения интерес  не работят пълноценно.

 

Te така са направени - да не работят. Само Той работи, само Той дава...

Shaaban_bin_Robert

Одит на Сметната палата установи, че бюджетът за 2015 г. е бил променян 1243 пъти.

Ако това е вярно, като махнем съботите, неделите, националните празници и ваканциите излиза, че бюджетът е променян по 6-7 пъти на ден или почти ежечасно! Е.. си м амата!

Скитник-1

Защо ли се чудим за носталгията по социализма. Е - поне нямаше толкова много изменения. Цели петилетки преминаваха под един лозунг.

2-of-spades

аджеба, като стана дума за социализма - кофти строй.

сичко беше забранено, и на крадци, и на търговци, и на останалата пасмина мошеници.

 

а сега сичко е възможно. например, да ти бъркат в джоба все по-дълбоко.

гот, нали така?

 

глейте го здравния министър, крупен финансист, в съседна статия. щеше да прави здравна реформа. видехме я накрая. пак става дума да ни взимат още пари и да ги преразпределят.

 

браво на професорката! елегантно го е написала. заглавието почти с пълна сигурност не е нейно.

 

а тарикатчето караниколов е за панделата още от сделката за булгартабак.

 

 

Penchobre

Проф. Христина Вучева ?

 

Както винаги - конкретно и логично! ... и уви, много жалка картина.

генек

Законо е врАта у пОле...

При Борисов няма УПРАВЛЕНИЕ. Типичен ХАОС в съзнанието на повърхностния елементарен човечец, изнесен във властта от първичния инстинкт на тълпата от също такива лузърил

Натам е ясно - импулсивност, непоследователност, липса на аргументация и смисъл...

За авторката - ?

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Братя Стругацки

Е, няма го видният гербаджия да подметне, че като дойде Корнелия всичко ще е по-добре. Що така? 

То и на гербаджиите остана само това - като им тикат фактите в очите, да викат, ама ще видите Корнелия и лоши, лоши пътища (колчем стане дума за катастрофа). 

Mrx

Днес отново чух, че след 30 години капитализъм ние не можем да стигнем покупателната способност на българина отпреди 1989г. Че той бай ни Тошо ако беше захванал промените, ние сега щяхме да хвърчим нагоре. Защо той? Той нямаше образование, но имаше усета на кого да  се опре. Тогава БАН беше не само научен център, а и център,  който даваше насоките. Тодор Живков се опираше на знаещи хора. Такива отрасли, като нефтохимията, електронноизчислителната промишленост, енергетиката, роботиката, селсото стопанство и много други от които държавата получии огромни приходи, бяха иницирани от БАН. и Селскостопанската академия. Сега се назначават калинки и се слушат акълът на някакви "институтчета" финасирани от Сорос и от "Америка за България".  

Наш Боко спря "Южен поток", защото го е било страх, че ЕС ще спрат парите за любимите му магистрали. Ами той само от парите за преминаване на на газа през България можеше да построи магистралите. Ам акъл нема. Соросоидчетата му дават такъв аккъл. Да не говорим за престъплението на наша Кунка, която спря 3 и 4 блок на АЕЦ, което досега струва 10 милиарда на България. Някаква си адвокатка взема решения. Нашите управници направиха така, че Тодор Живков да изглежда гигант спрямо тях, като мъничета. 

LEFT

Де да имаше всеки ден поне една проф. Вучева?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

политиката на герп е изключително проста - нейната цел е Боко да е на власт.

Логично. Ако ББ не е на власт, герб просто ще се разпадне.

steppenwolf

Щом и Професор Вучева, една дама която в статиите си обикновено се опира единствено и само на безспорния си професионализъм, е сменила тона,

значи нещата са опрели до кокал. И скоро може да се очаква развръзка.....

Дежурния

Както винаги проф. Вучева е точна и безпощадна. Само дето описва основно следствията, което в никакъв случай не омаловажава написаното.

Причините обаче също са интересни. Без никакви претенции за изчерпателност, но "пропускането" на необходими разходи си е реален, макар и неосчетоводен бъдещ дълг. Лошото е, че сметката за плащането му не идва по график, а когато и дойде времето и щеш не щеш вземаш пари от другаде и плащаш (язовири, мостове...много, много дълъг списък). Следващото е даване на популистки обещания, които много харесват на андрешко, но не са обезпечени с пари. Пак същата схема - вземаш откъдето може, оголвайки от други работи, които пак ще плащаш, но после.. От този сорт е и възлагане на "държавни задачи" без или с недостатъчно осигуряване на средства, а където нещата гръмват пак от другаде (примерно здравна каса, болници, чистене на реки, поддържане на пътища). Там където гръмне - с пожарната команда и с парите от другаде...

Лошото е, че този манталитет завладя де що има някаква политическа сила с влияние из електората (може би ДПС е някакво частично изключение), та не е само ГЕРБ и Той. И завладя май и повече от едни прословути 80%.

Хр_Атанасов_2

Дежурния - (Емотикон: Поздравления!)

В система, изградена на принципа на хаос, единствените правилни действия са хаотичните! До следващото хаотично действие... (Древна българска държавническа мъдрост)

Sine_metu

При цялото ми уважение към авторката и като професор, ако щете и като жена - винаги съм твърдял, че ни превъзхождат, не мога пак да не попитам:

Защо нещата не се наричат с имената им?

Защо не се търсят истинските причини за дереджето?

 

Подробностите в статията са интересни, но...

Защо за същината има само едно изречение и то накрая

"Народното събрание от години не включва в своята работа обсъждане на годишните отчети за изпълнение на държавния бюджет."

 

Ами хайде да прочетем нещо, което ще започва с него и оттам нататък анализ, анализ, анализ...

Подробностите - под линия

Sine_metu

Ср., 12/09/2018 - 08:36 (нов)

Mrx

Днес отново чух, че след 30 години капитализъм ние не можем да стигнем покупателната способност на българина отпреди 1989г.

 

Чух...

Кво има да чуваш? Влизай в сайтовете на НСИ и НОИ и чети.

Спрямо 1989- а средната заплата днес е 72%, средната пенсия - 47%

Old Shatterмоuth

Благодарим ти Мутрьо за дълговата примка на шията!

 

...Общо двата мандата на ГЕРБ до момента струват на електората, плащащ данъци/ основно извън електората на ГЕРБ, тъй като 80% от него са държавни служители, 10% безработни, 3% в чужбина и малко изкукали пенсионери за пълнеж/:

18 097 825 000 лв. / 9 253 270 989 млрд. евро.

ДЕВЕТНАДЕСЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА!!!!

Това са 2/3-ти от Външния дълг на България за целият тъй наречен „преход“.

eric marsai
снимка на eric marsai

пълните гащите и мятате оттам каквото хванете

бюджет с празни приказки и глупотевини, както и със съдържанието на памперса не се пълни. цял живот неизкарали 5 стотинки акъл дават.

пуста гьостерица неокастрена...

Иван Митев 1957

Министерството на финансите подготвя държавен бюджет с неправилна структура на приходи и разходи. Колкото по-добре се изпълнява сгрешения държавен бюджет, толкова са по-големи щетите.

Неправилната структура на бюджета е най-сигурният подход за провал на правителството.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×