facebook
twitter

Наблюдател

Бунтът на отчаяните

Ако енергията на протеста не бъде концентрирана още утре, той ще оттече заедно с първите снежинки
7067
БГНЕС

И Априлско въстание нямаше тази година, и Септемврийско нямаше, а вероятно ще се разминем и с успешна революция през ноември...

В този протест нищо не е по местата си, освен Цветан Цветанов и останалата герберска отбранителна линия. В мига, в който на кръговото пред Перник започнаха да псуват Бойко Борисов, ГЕРБ зажали, че някой клати държавата. (Което, разбира се, е нонсенс, защото между псуването и клатенето на държавата няма задължително пряка връзка.) "Показват средни пръсти, наричат ни мърши", проплака Борисов в сряда, което трябваше да ни говори, че той, а не протестиращите са за оплакване.

Управляващите бяха изненадани от мащаба на шофьорския бунт. И тъй като не можеха да си го обяснят, заложиха на обичайните, изпитани не веднъж и дваж мантри: "това е провокация, дестабилизация на страната...", "хаос или стабилност искате...", "стрес за прибиращите се у дома деца..." и т.н. За толкова години ГЕРБ-ерите не успяха да измислят никакво друго обяснение за съществуването си във властта, освен че тя им е дадена от Бог, за да строят пътища, и който е против тях, иска разруха. Това прилагаха към пенсионерите, към майките с увреждания, сега към шофьорите - независимо откъде идва жегата, тя е представяна винаги като псевдопроблем, повдигнат от платени и политически мотивирани, накратко казано - лоши типове, които искат да съсипят процъфтяващата родина, да върнат БСП на власт, да върнат ДПС на власт, да върнат комунизма. Напълно в стилистиката на герберското битие. Както е в реда на нещата, и Недялко Недялков взе да пищи: “Тече координиран опит за преврат” от “автопоходи, финансирани от прокремълски и червени кръгове”, за да завърши с обичайните финалните трели: “демокрацията наистина е в опасност”. И Антон Тодоров успя да види невидимата връзка между атентата в “Св. Неделя” и блокадата на “Барикадите” в Дупница. Тук няма нищо чудно - преди месец същите пак провидяха опит за преврат - само че онзи щеше да е дело на българите от чужбина. Знаете какво стана.

 

Гледайте обаче какво правят днес другите
 

БСП посрещна големите протести миналата неделя на пленум, на който се занимаваше със съдбата на главния редактор на "Дума" и други свои дребнотемия. Партията бе толкова загледана в пъпа си, че първоначално по никакъв начин не показа отношение към ставащото. Нула. А в това време жандармерията вече спираше протестиращите. Цветанов сега твърди нещо, което звучи доста съставомерно: “Корнелия Нинова на среща с кметовете си е имала ясно послание да предизвика хаос”, но фактите казват друго - подхвърленото от Цветанов си е чиста проба милиционерска сплетня. Някъде успяха да свържат трима протестиращи със злощастния общинар милионер Бенчо Бенчев, забравяйки малката подробност, че Бенчо бе изгонен от Партията. Някъде свързаха протеста и с Елена Кръстева от БСП-Перник, която беше отстранена от местното ръководство на партията през юни миналата година, след като ритна полицай в Брезник.

Социалистите, разбира се, впоследствие подкрепиха бунта на шофьорите, пришиха се към него - все пак той очевидно е насочен срещу политическия враг, значи е богоугоден. Щом на врага му е кофти, социалистите са ОК. 

 

Реакцията на т.нар автентична десница бе изключително показателна

 

Десницата - всички жълтопаветници, традиционни протестъри, блуждаещи градски либерали, неосъществени интелектуалци и т.н., също нямат нищо общо с протеста. Мащабите му бяха изненадващи и за тях. За разлика от левицата обаче десницата побърза категорично да заклейми протеста. Защото за десния човек няма богоугоден протест, който да произтича извън него. Болната от най-заразната елитарност, самовлюбената десница категорично се разграничава от всеки протест, който не е санкциониран от центъра на София. Дори да бъде заподозряна, че така всъщност спасява Борисов и го легитимира като десен управленец, жълтопаветната десница нехае, продължава да надува бузи, убедено вярвайки, че няма живот извън нея. Нещо повече - т.нар. десница не само защити Борисов, но и мина в настъпление от негово име - изгради стройна концепция, че протестът е в подкрепа на... “Лукойл” и на Путин, разбира се.

Радикалните десни пък отхвърлиха протеста с друг ясен мотив - "това е протест, не е бунт". В смисъл - тези трябва да се изметат, не да се преговаря с тях... Но радикалната десница е толкова малка, че може да се побере на маса за трима.

Президентът? През последните седмици Румен Радев динамизира изявите си, концентрира огъня срещу ГЕРБ и "системата", поиска промяна и на практика смислово наистина се препокри с протеста.

 

Радев хареса протеста, но протестът не хареса Радев

 

Ето как бе посрещната една от изявите на Радев от една част от протестиращите - тези, обединени от ПП "Възраждане": "Президентът не поиска оставки. Защитавайки ОПГ (организираната престъпна група), Радев избяга от политическа отговорност. Да търпим башибозука ли?".

Легендата, че Радев стои зад протеста, бе родена в ГЕРБ - за всички е ясно, че Радев няма капацитет да организира локални бунтове в над 30 града. БСП може, но Радев няма как да запали структури в страната. ПП “Възраждане” пък няма как да бъде заподозряна като партия, близка до Радев.

Най-странен обаче бе самият протест

 

От една страна, той безспорно имаше своето основание. За кратко време се събраха няколко управленски недодялани действия, които с право ядосаха хората - рязкото поскъпване на горивата (при първата пушка цените тръгнаха надолу), предложението на КФН за застраховките (добра идея, която щеше да бъде реализирана обидно глупаво), вдигането на данъците за старите коли (твърде радикална стъпка без отчитане на последиците - нито за хората, нито за екологията). Хората реагираха на новините, но ако бяха чули какви ги приказват Влади Горанов и Менда Стоянова, сигурно щяха да бъдат още по-критични. 

От друга страна обаче, нито една от тези управленски недомислици не бе повод за такава мащабна атака срещу правителство. Може би затова първоначално идеята на протестиращите бе да повикат малко по улиците, защото е скъп бензинът, но впоследствие канибализираха мечтите си и поискаха даже оставка на правителството. Т.е. протестът вече е за “цялостно творчество”.

Протестиращите обявиха, че са се самоорганизирали през социалните мрежи. Това звучи може би странно за някои, но е факт. Вижте групи като "Слави Трифонов министър-председател", "Снимай Перник, нека всички видят", "Национален Протест срещу безобразията в България". Вижте в тях линковете към измислени сайтове, бъкащи от измислени новини като top.bubolechko.com, periscop.bg, glashatai.com, xaknewsb.blogspot.com - и веднага ще разберете как се организира протест онлайн. Отсега е ясно, че малки протести може да има всяка вечер, но голям протест ще има в неделя, 19.11, от 18.30 ч. 

Истината е, че отдалече си личеше прекрасната организация на протестите, с добра координация между 30-те огнища на бунта. "Неорганизираните" хора много организирано и системно блокираха всички магистрали, всички важни първостепенни пътища, ГКПП-та, прохода "Шипка" и даже два пъти за един ден - Орлов мост. Протестиращите от Ямбол и Сливен на практика заедно блокираха магистрала "Тракия" при Крушаре. Хора от Пазарджик се появиха в Пловдив, протестиращите от цялата Благоевградска област се събраха на едно място.

И все пак, въпреки че за него се закачиха Движение "Днес", ПП “Възраждане”, БСП,

 

този протест не бе политически,

 

той беше стихиен, срещу всички. Ако в малкото му ядро може да се различат представители на футболни агитки, ММА бойци и тем подобни, то в периферията му има просто хора - недоволни и непримирими.

Лошото е, че ако обърнете внимание на детайлите, ще видите, че в този протест има организация, но няма много мисъл. Протестът срещу скъпия бензин беше осъществен с автомобилни шествия - това е, все едно да протестираш срещу замърсяването на въздуха с клади от дърва и въглища. Протестът бе срещу високи цени, но не бе протест на бедни хора. Този факт бързо бе засечен от ГЕРБ, но не бе разтълкуван правилно и затова допълнително ядоса публиката - очевидно е, че щом и на имащите им е писнало от това правителство, то положението на Борисов и ГЕРБ не е никак обнадеждаващо.  

Протестът срещу властта на Бойко Борисов бе осъществен на места, които са възлови в страната, но твърде отдалечени от сградата на Министерския съвет и парламента - случваше се там, където реалното запушване на пътищата може да предизвика единствено реалното недоволство на непротестиращите. А не падане на правителството. Нито една сериозна политическа партия, нито едно професионално протестърско НПО, никой мислещ не би организирал така протест срещу властта, ако иска наистина да я сваля.  

Дали в него има, или няма участие браншови организации от типа на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива или Съюза на българските транспортни работници - това не е от значение. Дали този протест ще продължи с нови и нови затваряния на ключови шосета в страната - докато свият първите истински студове - това също не е чак толкова важно.

Важното е, че ако енергията на протеста не бъде концентрирана още утре, то той ще оттече заедно с първите снежинки. За да падне правителството, трябват по-голяма координация, повече участници и удар в центъра.
 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

4548 18
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

1182 19

Коментари

Sine_metu

Хайде да "концентрираме", като мислим заедно и стъпка по стъпка.

 

Миналия път, драги Цеков, се доближи плътно до първата : изборите у нас не водят до решения.

Уточних, че на тази първа стъпка още не може да се говори за решения, а за целеполагане - избиране от суверена на цели, предложени от кандидатите. Цели, SMART цели, постигани в 3- годишен срок, а не идеи или али- бали. Например :

1. Пропоционално, стръмно подоходно облагане. МРЗ - необлагаема, средната - 8%, до две СРЗ - 12%, от 3 нагоре - експоненциално. Таван - 45%.Това е типовата за ЕС мрежа;

2. Удвояване на МРЗ;

3. Преразглеждане на "позорните" договори и връщане на националните богатства в българския патримониум;

4. Инвестиции в производството на храни - по 3 млрд. годишно;

5. Ревизия на конституцията; закони на социалната държава.

 

Стъпка втора : свободни, персонализирани, непартийни избори.

Писах достатъчно за тях, например под статията ти "Още следващото..."

Продукт : демократично Народно събрание

 

Стъпка трета : приемане на програма- Закон

Една по една се гласуват целите от Стъпка 1, на всеки депутат.

121 гласа - приета цел; 119 - следващия път.

Списъчето с приетите се гласува като Закон за развитие

Законът е с два раздела - законодателен и План за развитие

 

Стъпка четвърта - възлагане на Плана.

Наречи я тръжна процедура за избор на Министерски съвет.

Продукт : избран Министерски съвет

 

Стъпка пета - контрол на изпълнението.

Не се справя - аут след 3 месеца; забрана за кандидатстване за длъжност

Справя се - бачка ако ще и 20 години

Продукт : работеща изпълнителна власт

Шако

Голем си майтапчия, верно.

Скали, грледам редиш за данъци. 30-40% ще сбираш.

От кого бе, Сине Метов? От тия ли дето са си надмогнали на харча и правят задръстваният в Кресна всеки уикенд да се плацикат в Гърция?

Пука че им дреме за колко струва горивото да си ходят на село.

Търпеливи са в София и заобикалят протести не майки и бай Йоло.

Че и заплати минимални ще удвояваш - верно голем си пич!

Сите богатства в патримониума ще връщаш - евалла! Е те това що значи патримониум ако моеш го обясни на тия от Перник и "майките" от Опрлов мост ще те призаная. Внимавай, щот ще помислят, че ги псуеш.

3 мрд ще инвестираш в храни! Ми кой ще го яде толкозц храна? Ние сме 6 милиона - как ще изпукаме толкоз мамбо. То и сега се хваръля поне една трета.

Конституция и социална държава ти се привиждат - туй пък съвсем уйде коньо в ряката.

Ква Конституция, кви пет лева, ква социална държава те гонят тебе...

 

 

 

rover
снимка на rover

Скали, грледам редиш за данъци. 30-40% ще сбираш.

От кого бе, Сине Метов?

от "национално отговорните капиталисти". в момента огромна част от печалбите се крият/изнасят. от тук нататък коментирайте плана на sine. предполагам, не ви допада (нито на "капиталистите", нито на всеки правоверен герберастин), но в него има рационални неща.

та, така.

Памфуций
снимка на Памфуций

Пет., 16/11/2018 - 21:32

Sine_metu

Хайде да "концентрираме", като мислим заедно и стъпка по стъпка.

 

1ва стъпка - създаваш партия с такава програма.

2ра стъпка печелиш следващите избори

3та стъпка - насрочваш избори за Велико народно събрание

4тра стъпка печелиш и тези избори

5 стъпка - променяш Конституция и закони в духа на програмата.

6та стъпка - реализираш я по пътя на вече променената Конституция и закони.

Billy-Joe Winchester

Много хубава статия! ?

Sine_metu

За да падне правителството

А защо трябва сега да пада правителството?

Ясно е, че с него си заминава и Събранието. Кой ще промени избирателния закон? Новото, с друго мнозинство? Держи карман шире, както казват руснаците

Системата трябва да се променя, а не дамите

galfonizator

... но голям протест ще има в неделя, 19.11, от 18.30 ч. 

По моя календар неделя е 18-ти. А, г-н Цеков, неволна грешка или платено дезорганизиране на "организираните" според Вас протести? Впрочем, не сте единствен, в сураттефтеря има и други обяви, че протеста е на 19-ти. Не че тогава няма да има, де. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Нещо повече - т.нар. десница не само защити Борисов, но и мина в настъпление от негово име - изгради стройна концепция, че протестът е в подкрепа на... “Лукойл” и на Путин, разбира се.

Изглежда съм пропуснал - кой е предложил тази "стройна концепция"?

revenant

Свалянето на властта в момента води до Борисов-4 и ново начало на управлението на най-успешния демократ в България. Дали в коалиция със седесарите, дали с ДПС, но ГЕРБ със своята всеядност ще имат повече възможности за маневриране от БСП в избрания на все още въображаемите предсрочни избори паралмент. Наистина, г-н Борисов за пореден път няма да успее да доведе до успешен край свой мандат, но за него е по-важно далаверата да върви, така че едва ли ще се тръшка дълго.

 

В тоя смисъл, ГЕРБ може да извлекат полза от протестите, които ще им дадат възможността да се отърват от патреотите, дето вече са повече досадна тежест вързана за шията, отколкото патерици, и да започнат да мърсуват на "чисто". Даже, какво им пречи да са сред организаторите на протестите срещу коалицията си?

 

 

HBK

Напълно съм съгласен с тезата на г- Цеков, че ако енергията на протеста не бъде конецентрирана, систематизирана и най-важното – направлявана, то тя (енергията) ще угасне с първите снежинки.

 

Анализът е задълбочен, компетентен и професионален. Особенно в частта му за „линковете към измислени сайтове”. И на този фон прави впечтление грешката с датата на „големия” протест. Възможно е да е неволна грешка. Но не изключено и да е ... прилагане на инструкциите на Магнаурските школи в Симеоново и в белокаменная Масква.

 

Възхитен съм от „целеполагането” на Sine Metu. Очевидно е че е мислил и работил върху целите. Проблемът е че така изложените цели са отнасят до интериора на къщичката ни, а не за изграждането й. България се нуждае от тотално разграждане на модела (къщата) на болшевизма шевстващ в страната ни от над 70 години насам, и изграждане на нещо съвършенно различно. Как да стане разграждането?Това е въпросът. Актуалният.

 

P.S. Озадачаващо е, че този елитарен по същността си анализ на г-н Цеков е неадекватно критичен към „най-заразната елитарност” на „самовлюбената десница”.  

Елате ни вижте

Не разбирам от какво са отчаяни.

Хеле пък този от снимката..

Sine_metu

Пет., 16/11/2018 - 23:04 (нов)

HBK

Възхитен съм от „целеполагането” на Sine Metu. Очевидно е че е мислил и работил върху целите. Проблемът е че така изложените цели са отнасят до интериора на къщичката ни, а не за изграждането й. България се нуждае от тотално разграждане на модела

 

SMART, драги. Подчертал съм го. Целите трябва да са :

- Specific (конкретна)
- Measurable (измерима)
- Attainable (достижима)
- Relevant (уместна, с практическо значение)
- Time-bound (определена във времето)

 

В момента няма нито една SMART- цел в областта на "екстериора"

Old Shatterмоuth

Никой не е пророк в собствената си държава.

Нали ви казах, че ще пожертват Валери Симеонов, както опитаха да жертват Дянков през 2013.

Тогава не успяха да укротят протеста, сега ще стане същото.

Народът иска вече Голямата Мутра...

Добри Божилов, Фейсбук

П.П. Прогнозата на Божилов от 11.11.2018 беше следната:

Съвсем скоро В.Симеонов ще си тръгне, точно както си тръгна Симеон Дянков през 2013 г. После ще се разбере, че това нищо не спасява, и всички си заминават...

Памфуций
снимка на Памфуций

Цеков се опитва да съветва протестите да канализират усилията си, за да пометат сегашното мнозинство. Какво ще дойде след това - е неизвестно. Някои се надяват на правителство, начело с Нинова. С какво то ще е провежда по-добра политика е също неясно.

rover
снимка на rover

С какво то ще е провежда по-добра политика е също неясно.

та затова - дайте да се кланяме на Чичо Хай Буй - да не ни изоставя. нъл тъй?

?

Гларyс

Анализът е точен.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Проблемът, Памфуций, е че на Улицата боошинството е без надежди. Деатомизирани, но критична маса.

Devil

Какъв бунт на отчаяните? Няма бунт, има режисирани постановки - и преди, и сега властта се държи здраво от мафията. От време на време изкарват един техен играч и карват друг.

eric marsai
снимка на eric marsai

и аз като Шако виждам нещата

цеков писал нещо, не лошо, ама беззъбо.

да се чудиш дали иска бкп на власт.

 

Гявурина

 Петьо Цеков е "умна глава " , биха казали старците от Черноморск....

eric marsai
снимка на eric marsai

бунт на отчаяни

от какво са отчаяни тези охранени безделници?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш