facebook
twitter

Наблюдател

Брюксел вароса България с баданарка и омаза себе си

Жан-Клод Юнкер се отказва от контролния механизъм, за да угоди на "приятеля Бойко"
5871
Карикатура: Христо Комарницки

Знаете ли какво е "баданарка"? Тълковният речник обяснява, че е голяма четка с дълги косми за баданосване. А за баданосване се използва вар, т.е. постна боя. Пляс-пляс наляво, надясно, нагоре, надолу - и готово: всичко става бяло. Баданосването се прави ежегодно, защото постната боя е нетрайна и през нея избиват скритите чернилки.

Втора година Европейската комисия пише докладите си за България с баданарка. Затова зачестиха. Първият бе на 25 януари 2017 г., вторият - на 15 ноември 2017 г., а третият - на 13 ноември 2018 г. Брюксел ни обещава още един, който да е последен. С него Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер ще приключи мандата си и ще захвърли баданарката. Всички имат едно предназначение:

 

да оправдаят безсилието на Брюксел.

 

България с нейната непоправима  корупция на високо равнище и организирана престъпност е като леке на ревера му, което не се поддава на изчистване.  Но подлежи на скриване, както гениално измислиха брюкселските контрольори. Те преобърнаха философията на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който действа от първия ден на българското членство в ЕС, като се отказа от искането си за конкретни резултати във вид на присъди срещу висши корумпета и престъпни босове. Вместо тях от януари м.г. настояват чрез т.нар. 17 препоръки да им бъдат отчитани добри намерения под формата на законодателни промени, структурни реформи и организационно-административни мерки. При такава подмяна на критериите

 

няма разбойник, който да не може да се представи за херувим.

 

Българската клептокрация е на път да получи от Брюксел колективно опрощение на всичките си грехове, каквото дори Ватикана не е помисляла да дава през Средновековието с прочутите си индулгенции.

Жан-Клод Юнкер е на път да взриви цялата система от европейски ценности, за да угоди на "приятеля" си Бойко Борисов, който отчаяно се опитва трети мандат да свърже името си с поне едно значимо европейско признание за България. Шенгенската зона му се изплъзна, а еврозоната е много далеч отвъд хоризонта на сегашния му мандат. Интересно е да се види коя държава в ЕС ще повярва на доклада на Еврокомисията, че България се е поправила. Холандия, например, обяви, че ще даде съгласие за приемането й в Шенгенската зона, когато види два последователни положителни доклада за нея по МСП. Докладът от 13 ноември е трети и не само е положителен, ами направо е възторжен: от всичките 17 препоръки 2 са изпълнени, 6 са почти изпълнени, а по 9 е отчетен "значителен напредък". Остава само едно действие - преди октомври 2019 г., когато изтича мандатът на Комисията на Юнкер, да извърви последните стъпки към съвършенството, като запази "непрекъснато политическо лидерство", което означава

 

да не вземе да гътне погрешка Борисов от власт.

 

При такова условие "Комисията е уверена, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки" и "очаква, че с това процесът на МСП за България ще бъде приключен".

Как да не изразиш възхита от умението на нашия министър-председател да се слага на "началниците"? Когато под строгия поглед на Еврокомисията три държави - Полша, Унгария и Румъния - се гърчат от критики, че не спазват върховенството на закона, България едва ли не е въздигната за образец, на който всички трябва да заприличат. И какво толкова е постигнала? Ликвидирала е организираната престъпност, отговаря Брюксел. Имало "подобрение по отношение на равнището на открито насилие, свързано с престъпни групи". Първо, през последната година в София имаше две показни убийства - на бизнесмен спонсор на ГЕРБ и на данъчен служител, които не са разкрити. Второ, някой трябваше да каже на авторите на доклада, че престъпниците имат склонност да действат както открито, така и прикрито, особено когато властите ги крият. Така например, разбойници от категорията на "братя Галеви" и Брендо намериха начин да се скрият точно когато трябваше да влязат в затвора. Освен това много от крупните престъпници се преквалифицираха в "добре облечени бизнесмени", както галено ги нарече Бойко Борисов в качеството си на бивш шеф на полицията.

 

Изглежда, че на Брюксел много му харесва играта на думи,

 

която за нуждите на МСП бе измислена най-напред от бившия вътрешен министър Румен Петков. Когато през есента на 2006 г. се решаваше дали България да бъде приета в ЕС на 1 януари 2007 г., или да бъде отложена за 2008 г., той обеща да разгроми три големи престъпни групировки. Още през лятото на 2007 г. изпрати за нуждите на първия доклад по МСП отчет, че е разгромил десетки организирани престъпни групи, защото по българския закон ОПГ е всяко престъпно сдружение от поне трима души. Така всички арестувани квартални келеши можеха да бъдат вкарани в отчети пред Брюксел за успехите на България. Комисията дълго време се мръщеше и отказваше да признае подобни имитации за съществени резултати в борбата с организираната престъпност. Но Жан-Клод Юнкер, който поради хроничен ишиас има друг зрителен ъгъл, изведнъж призна с блеснал поглед, че официалната българска статистика е задоволителна. В придружителния технически доклад е пояснено под линия: "През първата половина на 2018 г. специализираната прокуратура е постигнала 104 присъди по дела, свързани с организирана престъпност, и е стартирала 100 нови досъдебни производства. За цялата 2017 г. тези стойности са 261 присъди и 162 новообразувани досъдебни производства". Ако караме с този темп, ще излезе, че в България е имало повече мафиоти отколкото в Италия. Най-занимателното в играта на думи е, че тя борави само с числа. Така не се налага да се посочват имена.

Що се отнася до корупцията на високо равнище, там Еврокомисията отчита толкова много успехи в писането на стратегии и разместването на разни структури, че

 

едва в последния момент се сеща да съобщи нещо важно:

 

"И накрая, ключов проблем, подчертан в поредицата доклади по МСП, е липсата на последователни резултати в България, що се отнася до присъди по дела за корупция по високите етажи на властта". Но това не помрачава въображението на брюкселските автори, защото добавят: "Усилията за подобряване на рамката за разследване и наказателно проследване на корупцията трябва да продължат и в бъдеще, за да може България да успее да покаже конкретни резултати в продължителен период и така да се натрупат солидни постижения в това отношение". С други думи, след като дните на МСП вече са преброени, на България се дава перспектива отвъд неговата кончина да натрупа солидни постижения в продължителен период. Подхвърля й се идеята да насочи парата в свирката: "В този контекст прозрачността относно постигнатия напредък по делата е важен елемент за отчетността пред широката общественост". Което означава, че занапред българската власт ще трябва да се справя без Брюксел със задачата да хвърля прах в очите на собствената си общественост.

За да не се чувства Борисов самотен след слизането на Юнкер от политическата сцена, му се подава

 

жокер "Помощ от приятел"

 

Висшата корупция вилнее главно в обществените поръчки с държавни и европейски средства. В техническия доклад под линия със ситни букви е написано, че "по повод неотдавнашните разкрития на разследващи журналисти (от сайта "Бивол" - бел. ред.) относно евентуални мащабни измами, предмет на които са обществени поръчки във финансирани от ЕС програми, понастоящем се водят разследвания от правоприлагащите органи". Сигурно е неудобно да се отправят хвалби точно в тази сфера и точно в този момент, та затова основният доклад насочва мислите ни към някаква поредна реформа, която ако изчакаме с необходимото търпение, ще оправи работата. "Като част от по-мащабна реформа на системата за обществени поръчки през последните години в България бе въведена нова система на предварителни проверки на процедурите за възлагане на обществени поръчки, така че проверките да станат по-ефективни и да се укрепят последващите действия. Тъй като това е ключова рискова област, в доклада от януари 2017 г. беше препоръчано извършване на външен преглед на функционирането на новата система с цел да се провери нейната ефективност и да се идентифицират евентуални недостатъци. Българските органи вече дадоха ход на този преглед", пише докладът и разкрива кой личен лекар са си избрали за прегледа: "Той (прегледът) се извършва в сътрудничество със Световната банка и ще бъде приключен в началото на 2019 г. Това следва да бъде важна стъпка към възпрепятстването на корупцията при процедурите за възлагане на обществени поръчки."

Сещате ли се за някакво българско име в ръководството на Световната банка? Друго освен Кристалина Георгиева май не се върти там. Тя стана главен изпълнителен директор на Световната банка (измислен за нея пост), след като й се наложи да подаде оставка като комисар по бюджета през 2016 г., когато неуспешно се опита да стане генерален секретар на ООН, като торпилира кандидатурата на Ирина Бокова. Почти по това време и на Борисов му се наложи да прекрати втория си премиерски мандат. Същата Кристалина се яви миналата седмица грейнала като член на делегацията на ГЕРБ за конгреса на ЕНП в Хелзинки. Щом като тя ще преглежда Борисов по обществените поръчки, смятайте, че и този недостатък ще отпадне след два месеца. Догодина еврокомисията ще напише в последния си доклад, че както видимата организирана престъпност е изчезнала, така се е изгубила нейде и видимата корупция на високо равнище. За да й повярваме, ще трябва също да стискаме очи.

 

 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американските демократи почервеняха до зелено

23.02.2019

Петьо Цеков

843 3
Демокрацията е мъртва
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

2115 16

Коментари

Хр_Атанасов_2

... Изглежда, че на Брюксел много му харесва играта на думи, ...

Яаааа, изненада....

Асол
снимка на Асол

"Като част от по-мащабна реформа на системата за обществени поръчки през последните години в България бе въведена нова система на предварителни проверки на процедурите за възлагане на обществени поръчки, така че проверките да станат по-ефективни и да се укрепят последващите действия. 

Писачите на този текст би трябвало да знаят, че по "еврофондовете" това се прави още от края на 2008 г. и му се вика предварителен контрол. Присъства  още от тогава във всички контролни листи на управляващи органи и на одитни органи. Някъде къде края на 2012 г. гербавите попромениха малко нещата, като измислиха, че не могат да се проверяват всички поръчки предварително, ами можело да бъде на извадков принцип, но тогава повечето хора продължаваха все пак да си гледат работата, както трябва....докато не се окалинчи почти всичко. Мноо ми интересно кой е писал този доклад и дали това изречение не е случайно преписано от доста по-стар такъв, само са сменили годината. Това са проверими неща и тази жалка филипика само показва, че по пътя към дъното имаме сериозна компания?

Памфуций
снимка на Памфуций

Мноо ми интересно кой е писал този доклад и дали това изречение не е случайно преписано от доста по-стар такъв, само са сменили годината. Това са проверими неща и тази жалка филипика само показва, че по пътя към дъното имаме сериозна компания?

Не разбрах коя филипика имаш предвид - статията на Терзиев ли?

Manrico
снимка на Manrico

Кис-кис-кис - някой за пореден път е изненадан неприятно от ЕК?

cymen

Най-големият бъзик е, че някой си въобразява как има някакви митични "бели държави", "нормални страни" и прочие, където начело са лица по-добри, по-образовани, по-компетентни и най-паче по-малко корумпирани отколкото у нас. Е, няма такова нещо. Бойко чудесно се вписва в редичката Меркел, Макрон, Мей, онова пиянде с ишиаса, близнака в Полша и т.н. Вижте снимките от визитата на Макрон и после разправяйте как в Европа било друго.

тошогошев

ааа нещо Брюксел май постъпи неполиткоректно 

Джиджи

Бойко чудесно се вписва в редичката Меркел, Макрон, Мей

Бойко изопщо не може да се фане и на малкото пръсче на Меркел, Макрон и Мей! ?

Асол
снимка на Асол

За доклада по МСП се отнася, Бонго. Това, което съм цитирала коментирам, а то е цитат и в статията на господин Терзиев. Може би "филипика" не е най-удачната дума, де, щото въпросният доклад е всъщност мазен и повърхностен

Памфуций
снимка на Памфуций

Да, точно употребата на "филипика" ме обърка. филипика е обикновено, остра и изобличителна реч, което не може да се каже за последния доклад.

Но от 2016 година насам докладите са все "баданарки", ако внимателно погледне човек.

Manrico
снимка на Manrico

Разбира се, неудобно е да се обяснява на такъв интелигентен форум, че "филипики" са поредица от патетични гневни речи (или колонки) срещу политик, останали без резултат.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Идат избори за европарламент. ЕНП-то пазарува евродепутати. Градската ни десница Баце я изпапка, та кой, ако не Той да бъде полят с шарлан и шербет.

Манрико вика - изненадани. От кое? От таз циганска работа?

Асол
снимка на Асол

Неудобно ми е да обяснявам, че доскоро въпросният доклад си беше пълен с обвинения към правителствата на Бобцо ви, докато "гусинът с ишиаса не го взе под крилото си

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

https://m.vbox7.com/play:1945040e31

 

Теноре. Ако ме разбираш.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Бих отбелязал че Вагнер не е класик, дори и не модернист-романтик, но като се абстрахираме от немската помпозност си остава велик, успявайки да придаде величавост на едно банално автопреебаване, което с известна досада от предвидимата му прозаичност наблюдаваме в момента. Смятайте че съм отворил тема за опера и родната оперета. Нали, Теноре?

Памфуций
снимка на Памфуций

Идат избори за европарламент. ЕНП-то пазарува евродепутати.

Ми то ЕНПто пише докладите, поне от 2015 г. насам  ?

Но все пак погледнете и в собствената си градинка - цялатата далавера с докладите няма как да мине без одобрението на едно лице - Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс . Натам оставам на вас да проследите политически принадлежности и връзки. ?

маргаритка2

Тази година всички убийства са от ревност.

А ревността е от любов.

 

Така ще си изпусна мисълта, но като цяло май ще се окаже вярно, че европейците да ги подслушвали масово в Японския.

Solace

Следващият доклад ще е с друг министър-председател. И понеже докладът ще е последен, и минпредът ще е друг, в бумагите ще разпердушинят съдебната система.

Тоя филм сме го гледали със спрените еврофондове - фактически се случинв мандата на Орешарски, а когато пооправиха бакиите - Баце се беше възкачил пак на премиерския стол, и фактически на него пуснаха парите. Умело използвано за пред сервитьори и фризьорки...

protor

Пляс-пляс наляво, надясно, нагоре, надолу - и готово: всичко става бяло.

А пък някои природно ги влече да пляскат наляво, надясно, нагоре и надолу кафяво. Преди 10-ти творчеството им се картотекираше старателно по надлежен ред. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Брюкселските зелки силно подценяват българската публика.

Именно затова си позволяват такъв унизително тъп доклад.

Унизителен не за нас обаче, а за тях.

 

Но това е логичен продукт на една – трябва да им се признае – дълготрайна политика:

1998 – Германия подкрепи бай Симо Цара срещу Иван Костов;

2005/6 – предприсъединително поискаха закриване на АЕЦа, затвориха си очи при противоконституционното несъобразяване на правителството с решението на Народното събрание;

2007 – приеха ни в ЕС, въпреки очевидната ни неподготвеност;

2009 – с нищо не маркираха несъгласие с американския кандидат-премиер Боко;

2009-2018 – декада на прегръдки с поставеника на дълбоката държава, на мафията, на олигарсите, агента на Вашингтон, Москва и Анкара.

 

Брюкселските зелки можеха да си позволят всичко това. Те бяха силните, а ние бяхме слаби. Но нашата слабост произлизаше от бедността ни.  Тяхната сила не се опираше само на богатството им. Докато не сбърка с нас. Да, ние отново провалихме тези, които ни приеха за свои съюзници. Историческото проклятие България. Брюксел се поддаде на изкушението, загърби ценностите и застана на страната на лошите в България и активно им помагаше да мачкат слабите. За десерт поглъщаше лакомо десетки хиляди от най-добрите български работници. На останалите в България прати съмнителни инвеститори. Флиртуваше с българската изпълнителна (спрямо Брюксел) власт.

 

Брюксел загуби. Лице. Онор. Ще загуби и други работи.

Ние спечелихме. Безценен опит спечелихме.

Е, те могат да четат Св. Терзиев СЕГА.

Гларyс

?

Памфуций
снимка на Памфуций

Брюкселските зелки можеха да си позволят всичко това. Те бяха силните, а ние бяхме слаби. Но нашата слабост произлизаше от бедността ни.  Тяхната сила не се опираше само на богатството им.

Конкретно за ГЕРБ, не сахиби от Козяк, не Брюкселски зелки, а едни други бяха факторът:

https://bulgaria.hss.de/fileadmin/_processed_/9/c/...

Те са Неговите лобисти и пред Меркел, и пред Юнкер и по света. Не само те де. Статията на Бабикян ги изрежда всичките ......

 

Begemot
снимка на Begemot

Да , Брюксел (каквото и да значи това, колективно) е част от мръсната игра на неоколониализъм, в която България е една от многото малки  подмандатни територии от третия перифериен пояс. Както е казано в поста по-горе ""Брюксел загуби. Лице. Онор. Ще загуби и други работи." , с малка корекция - Брюксел е имал лице и онор само в нашите глави, ние сме си мислели крайно наивно, че Западна Европа и Америка са успешни поради демокрацията, пазара, закона и прочие атрибути. Всъщност, това са страни, успешни само и единствено поради грабене на останалия свят. Даже и малка Белгия се е проявила, питайте Конго.Е, сега разбрахме какво е демокрацията( разделение на властите по герберски, избори по цветановсски, коалиции по боковски), виждаме "пазара" у нас ( питайте Лукоил, например), за закона във всичките му форми, от създаването до прилагането и контрола,поверен на сегашния КС, Боко, Цецка, Цацо,Цв, барабар с шофьора на мафиотски бос, не ми се говори.

 

РимскотоVIIилиВиАйАй

Подкупът не е измислен по нашата подмандатна територия, нали? 

 

Румяна Ченалова: Докладът на ЕК излиза по-рано заради „присъдите” по закона ”Магнитски”

    https://frognews.bg/novini/rumiana-chenalova-dokla... „За нещо се бърза. Дали не се бърза заради Глобалния закон „Магнитски”?  Може би през декември ще има резултат от паралелните разследвания на Пеевски за пране на пари. Тя изнесе данни, че Европа е започнала над 100 наказателни процедури за нарушаване на европейските директиви срещу България. Тя цитира различни европейски доклади, в които се препоръчва да се направи разследване по случая „Яневагейт”, да се проверят записите в къщата на Борисов в Банкя, както и смъртта на Чакъра. „Кое от всичко това е направено?!”, пита бившият съдия.

безпартийна

Относно доклада на Брюксел, Христо Иванов има едно изключително определение - пристъп на институционален ишиас. Юнкер си отива, Меркел си отива, защо да не потупат по рамото " приятеля" си Борисов. Какво им струва? Ще носят ли отговорност? А така или иначе, отговорността за мониторинг на спазване на върховенство на закона и правото, си е наша. Стига сме чакали някой друг да ни "оправя".

HBK

Както винаги, имаме отново възможността да се наслаждаваме на поредната правдива и професионално написана статия на г-н Св. Терзиев.

 

Брюксел ни манипулира. Каквито и да са съображенията на Европейската администрация, тези доклади изопачават фактите. За повечето интелигентни хора е ясно, че незаслужените комплименти са всъщност ... обида.

 

Възможно е, обаче, Европейските политици да мислят доброто на страната ни: например влизането ни Шенгенското пространство. А условието за него е два положителни доклада.

 

Възможно е и друго: примирение. „Големите началници” са го решили – Европа на няколко скорости; а това значи на няколко части (вагона). Участта на България е решена в полза на поробителите: на Русия – акваторията (руските черноморски анклави отдавна са факт); на Турция – територията. Не непременно с навлизане на армията. Ами с икономиката и търговията. И това си е факт.

 

Демек, „добре сте си”. „Живейте си. Нашата юрисдикция не се простира над Вашата територия”.

 

P.S. Брюксел не ни варосва. Той ни игнорира. Уви!

Памфуций
снимка на Памфуций

Всъщност, това са страни, успешни само и единствено поради грабене на останалия свят.

Нима - Дания, Австрия, Ирландия усърдни грабители на останалия свят. ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×