facebook
twitter

Наблюдател

От Борисов - толкоз, от Цацаров - още по-малко

Въпросът "С какво да се започне?" вече има отговор - с прокуратурата
9873
Карикатура: Христо Комарницки

Премиерът Бойко Борисов направи каквото бе по силите му, за да спаси властта си - поиска оставките на трима министри. Както и да ги гледаш, с тях и без тях България няма да се оправи. Затова партийните им другари започнаха кампания за връщането им на постовете. Няма смисъл да се търсят други министри, щом целта е стабилност на управляващата коалиция, както се разбра от нейното кризисно заседание миналия понеделник. Тъй като тримата бяха оприличени на бушони, може да се каже, че вместо да изгорят за спасяване на управляващата инсталация, са били отвинтени превантивно и са запазени годни за ново използване - я в правителството, я в парламента.
От Борисов - толкоз. Може да е малко, но какво повече да се очаква, щом трети мандат прави едно и също:

 

употребява държавата като бащиния

 

За да настъпи промяна, даже няма полза да се сменя правителството, защото при съществуващата олигархична мрежа все нейни пълномощници ще се покатерят на власт. Преди да мислим за нов министър-председател, трябва да помислим за нов главен прокурор и дали е възможно да се появи независима фигура, щом премиерът си го избира. Въртим се в омагьосан кръг като хамстери, които се лъжат, че с тичане във въртележката се движат нанякъде.
Да си представим, че главният прокурор бе авторитет извън подозрение като колаборационист на властта. Откъде щеше да започне издирването на виновниците за трагедията край Своге? Като се има предвид, че не друг, а строителният министър Николай Нанков застана с името си зад твърдението, че пътят  е настлан с недопустим примес на варовик в асфалта, защо досега не е повдигнато обвинение на нито един пътищар? Прокуратурата скочи с цялата си тежест върху злощастния шофьор на автобуса, без дори да е сигурно, че точно на това място е карал с превишена скорост, защото регистрираните 53 км/ч на тахографа са средна скорост в последния участък преди пропадането в пропастта. Но колко по-лесно е да се нахвърлиш върху човек в шоково състояние, който току-що е бил на границата между живота и смъртта, отколкото да разплетеш зависимостите от възлагането на обществените поръчки, през контрола, до крайното некачествено изпълнение на строителството и замазването на нарушенията.

 

Да бръкнеш в змиярника,

 

където са се оплели политици, висши чиновници и "бизнесмени", изисква не само професионализъм, но и голяма гражданска смелост. Досега демократична България не е имала главен прокурор с такива качества. И затова без значение кое правителство я управлява винаги е била витрина на клептокрацията. Скоро ще станат 30 години без признаци за превръщане на държавата в нормална, каквато представа имаме за други страни, където българите избират да емигрират.
Много рядко се появяват проблясъци на гражданска активност, но гаснат, повлечени от всекидневието и примирението. Необходимо е нестандартно действие, за да се излезе от рутината. Президентът Румен Радев загатна за него в обръщението си към нацията по повод новия политически сезон: "Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване". Едва ли някой има колебание по въпроса колко способна е нашата политическа класа да се промени. Но за да пристъпят българите към действие, трябва да видят, че наистина има нови пътища. Кой да им ги посочи? Президентът стои най-високо в държавата, откъдето се вижда всичко, но е предпазлив, за да не превърне студената война между себе си и правителството в гореща.

 

Парламентарната опозиция е хилава,

 

а част от нея е направо ятачка на управляващите. ДПС чрез медийната империя на своя депутат Делян Пеевски е най-преданият крепител на управляващите мутрокради. БСП измисли стратегията "С единия крак вън, с другия - вътре". Щяла да напусне частично парламента и да тръгне сред народа - на куц крак. Така ли ще поведе гражданите към промяна? И да ги поведе, единствената цел ще бъде тя да дойде на власт, но вече беше на върха и видяхме какво може. Последния път се засили да даде спецслужбите на Делян Пеевски за най-голямо възмущение на обществото (благодарности към Сергей Станишев). Наложи се да бъде прогонена с протести и да отвори път на Бойко Борисов за трети мандат по правилото "Ела зло, че без теб по-зло".
Политическите сили са толкова омърсени, че няма смисъл да се правят повече протести на жълтите павета за смяната на една с друга.

 

Новите пътища водят другаде

 

Трябва хората да излязат на протести под прозорците на Сотир Цацаров, за да го накарат да се размърда, или поне да отправят предупреждение, че няма да се примирят с издигането на подобни магистрати след изтичането на мандата му догодина. Държавата е загубила способността си да функционира в полза на обществото, което я храни, защото нейната имунна система представлявана от прокуратурата и съда, е деградирала. При това положение няма болест, която не би проникнала до който и да е неин орган. Където и да надникнете, ще видите ширеща се корупция. Стига да иска, прокуратурата може всяка вечер да поднася новини като за намерените пачки с милиони на фамилията Арабаджиеви или за неплатените акцизи от "СИС Индустрис". Нашите клептократи са лесни за разобличаване, защото дори не се крият. Успокоени от купената безнаказаност си правят удоволствие да афишират богатство, без да се стараят много да доказват произхода му.
Защо на Цацаров не му направи впечатление, че след толкова скандали с пътищари, строителни пирамиди и фирми за саниране няма как всички да са праведни? Ако беше по-бдителен, щеше да се замисли защо Камарата на строителите скочи като ужилена, когато президентът Радев изрече нещо очевидно: "Трагедията край Своге освети порочната система в обществените поръчки и строителството, навсякъде се вихри безнаказаност". Камарата поиска от него извинение, защото бил разпространил "откровено неверни твърдения", или казано просто - лъжи. Позицията на представителите на бранша прозвуча дори заканително към държавния глава: "Това говорене е изключително опасно, то ще доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България".

 

А защо пък да не доведе до друго?

 

- например най-сетне да бъде хванат за ушите някой от любимците на властта, които сякаш са абонирани за обществени поръчки, и така да бъде върнато доверието към бранша на обществото и на европейските институции. Защото не бива да се забравя, че първите, заради които през 2008 г. бяха отнети стотици милиони от европейските фондове за България, са не други, а точно пътищарите. Това пък обяснява изострената чувствителност на Камарата на строителите, която в своя етичен кодекс е намерила за уместно да напише, че "строителят пази в тайна всяко узнато от него при и по повод упражняване на дейността си поверително сведение". По силата на този член и досега е тайна колко пъти е валирана носещата настилка на магистрала "Тракия" в участъка след Чирпан и Стара Загора, която вече е започнала да се нагъва като юфка. Със сигурност са взети пари от държавата, а чрез нея и от еврофондовете като за максимален брой трамбовки. Но са правени вероятно повече трамбовки с молив, отколкото с валяк.
Както при всяка безизходица, така и в българската възниква въпросът: С какво да се започне? Няма смисъл да си блъскаме главите. Нека пробваме този път с Главната прокуратура. Може да излезе нещо. Пък става дума и за пост с по-дълъг мандат от президентския, премиерския и депутатския. Ако и там общественият натиск не даде резултат, държавата ще изгори последните мостове между себе си и гражданството и ще го тласне наистина към нестандартно поведение. Защото хората имат крещяща нужда от справедливост, която е основно човешко право.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1644 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

436 4

Коментари

Augereau

Помните ли някой си Христо Иванов? Е, той се опита да разбърка тая помийна яма, наречена съдебна система, ама нали е соросоид, красив и не знам си още какъв, а комунягите и поддръжниците на статуквото не атакуват идеи, а личности....

Forza NATO

Помним го. 

Беше един самоуверен новоизпечен политик, който без смислени обяснения провали коалицията с ДСБ, остави сума народ без представителство и даде на баце си лукса на цял мандат при настоящата конфигурация и без опозиция отдясно.

Begemot
снимка на Begemot

Moите уважения към г-н Терзиев, едно от малкото истински пера на българската журналистика, но тук по принцип не е прав. Нито институцията, нито личността на главния прокурор не могат да оправят ситуацията и да изменят положението у нас. Идеята за правова държава, върховенство на закона е идея книжна, тя при нас не работи въобще. Не само при цацаров, при всичките му предшественици. По принцип не работеше и при Живков, където държавата се управляваше по други принципи, а не по закон  ( но се управляваше някак си).  Това е много дълъг и сложен разговор, но мисълта, че ще създадем разделение на властите ( примерно съдебна от изпълнителна и законодателна, когато изпълнителната може да избира съдебната, явно или не) или на законодателната от изпълнителната, когато и двете се упражняват от една партия (мнозинство или коалиционно мнозинство в парламента и същите партии в правителството) - тази идея е нефелна. Върховенство на закона в идеален смисъл няма никъде - вижте САЩ, например и как закона бе и е използуван в политическите борби. Нещо повече, законът винаги е отразявал и ще отразява волята на управляващите. Какво стана с референдума на Слави, добър или лош - измислиха абсурдно прилагане и тълкувание на закона - приложено,  за да го наоравят невалиден. Въобще примери много. Цацаров или Бацаров или друг - все тая. не може цялото общество, цялата система да зависят от това, дали един човек или институция са си на мястото или не. По - дълбоко трябва да се копае.

Hegel
снимка на Hegel

???

Mrx

Помните ли някой си Христо Иванов? Е, той се опита да разбърка тая помийна яма, наречена съдебна система, ама нали е соросоид, красив и не знам си още какъв, а комунягите и поддръжниците на статуквото не атакуват идеи, а личности....

 

Е пък помним го, пък и  неговият крив нос се появява отвреме на време в новините. Баш той ще оправи съдебната система, без 1 ден работа в нея. Е разделиха прокурорската от съдийската квота в съдебния съвет. Какво стана, погледнал се Илия пак в тия. Той не само, че е соросоид, а е природно тъп (те соросоидите са такива). 

ники бг

Не си прав,бегимот,гледай филма -Амистад-там ще видиш,че независимата съдебна власт е в основата на истинската демокрация. При нас овладяването на съдебните институции е по-важно от спечелването на изборите-същото е при нашите "учители"в русия. Дано нашите извънпарментарни сили се усетят,че както са я подкарали-с едно интервю на седмица или постове във фейса-така власт не се взема и масова подкрепа не се печели. Вижте навални какво прави в русия. Въпреки,че путин превърна затвора в негов втори дом,той непрекъснато прави огромни масови митинги,а също и разраства медийното си присъствие в интернет-така се печелят нови привърженици и се показва истинското лице на властта.

Таню

Да де, ама мосю Бегемот е типичното представително лице на съвкупността от нихилисти и нефелници, които чакат 'убавото само да дойде. Отделно че е рано, та не са се изсипали още форумните мишки от бюрата на родната ни администрация. Да стигнат, да пийнат по кафенце-две, да тропнат, че да видиш ти що помия ше се излее тук. Поводи в статията много, кеф ти Радев, кеф ти Борисов...

La Muerte

Не пиши друг път такива глупости за този клоун. Гледай тук и много други, за да разбереш каква смешна карикатура е "навални" https://www.youtube.com/watch?v=HYS62aIQuSM

Rattrack

Много точен коментар. Разбира се че всичко започва от прокуратурата.

Само че един протест за независима съдебна система в София не можа да събере хиляда души, докато в Букурещ те бяха 100 хиляди.

А откъде ще дойде читав главен прокурор, си е отделен въпрос. Вместо валутен борд, съдебен борд ще ни трябва ...може да си внесем от Скандинавия примерно.

Old Shatterмоuth

Палец нагоре за Светослав Терзиев!

Hegel
снимка на Hegel

Toва, наивните които си фантазират, че един човек или дори група от хора могат да променят положението, край нямат.

Можеше в началото на прехода, сега е вече твърде късно, кръв повръщат, пари не връщат.

☭☭☭?☭☭☭

Частични подобрения може да се направят под натиск от ЕС, но и това не е много сигурно.

☭☭☭?☭☭☭

аванти дилетанти

Всичко добре до момента с резидента Радев, който загатвал за алтернатива. Каква алтернатива може да бъде политиче издигнато от Решетников. Че нали всичко, за което той критикува Борисов е изкопирано от държавата на Путин.

Влез или се регистрирай за да коментираш