facebook
twitter

Наблюдател

Борбата с корупцията изгоря край Радомир

МВР се занимава с всичко друго, но не и с разследване на евентуалното източване на еврофондове. И това едва ли е случайно
4037
Снимка: Архив
Нарушаването на конституцията е проблем за МВР. Корупцията не е.

Борбата с корупцията изгоря в една дупка край радомирското село Егълница. А държавните органи, които уж трябва да я водят, ровят из пепелта не за да открият доказателства за схеми за източване на евросредства, а за да ги прикрият. Журналисти, а не престъпници бяха арестувани. А шефът на ГДБОП най се притесни за конституционните си права. 

 

Картинката не е мила, но е повече от родна

 

Това е равносметката след ареста на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, имали неблагоразумието да подадат сигнал в полицията, че май едни корупционни схеми се прикриват чрез изгаряне на следите за тях. Важните въпроси - има ли престъпления при усвояване на еврофондове, обрасли ли са процедурите по обществени поръчки със схемаджийски врътки, чиято единствена цел е да докарат милионите при нашите момчета и момичета, висят. И ще си останат във въздуха, защото на никой не му се занимава с това. Най-малко на МВР, чието професионално и политическо ръководство очевидно е

 

потънало в размисъл за кариерното си бъдеще

 

- главният секретар се чуди ще стане ли министър, министърът - ще се върне ли пак като депутат. Да замазва скандала, на преден план бе изкаран шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който се ядоса, че... някой го е записал и след това пуснал по телевизията. И важните въпроси около тази история изведнъж станаха второстепенни. Или както сам се изрази Спиридонов: "За мен е изключително неприятно, че борци за справедливост и за законност боравят с незаконни действия. Аз не съм оторизирал никой да ме записва и да ми пуска гласа в която и да е медия, без аз да съм съгласен. Ако вие считате, че гражданите на Република България не трябва да спазват чл. 32 от конституцията, ал. 2, кажете го".

Със сигурност

 

за високопоставен полицай е неприятно да бъде записан

 

Най-малкото и заради това, че обикновено се случва обратното. Още повече - ако записите опровергават предишни негови изявления. Но важното е друго - умишленото посяване на съмнението нарушил ли е главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов конституцията (!!!), записвайки разговора си с шефа на ГДБОП, наистина не може да бъде централната тема на разговора. Не че не е ясно защо се прави точно тази маневра. Насочвайки дебата към евентуални незаконни действия на журналиста, му се отнема моралната основа да критикува. Оттам се поражда съмнение в думите му и във всичко, което върши. Толкова е просто.

Но какво направи МВР, за да спре тази, а и хиляди други корупционни схеми, за да си позволява да има претенции и да назидава? Очевидно нищо. И досега от там отказват да отговорят какво освен да арестува журналистите, направи секретният им пост край Егълница. Полицаите са били изпратени на място, явно не за да дебнат кой ще гори документи, а за нещо друго. Няма информация опитали ли са се да спасят горящите книжа, нито видели ли са кой ги е подпалил. Но пък

 

прекрасно са се справили със задачата по арестуване на журналисти

 

С оправданието, че не знаели кои са, макар че непознатите все пак са показали личните и служебните си карти. Прекалено удобно наистина. Няма информация предприето ли е нещо срещу фирмите, за които е подаден сигнал, че участват в порочните схеми. Нищо че всеки ден сме свидетели на шумни акции за щяло и нещяло. Междувременно прокуратурата сколаса да се намеси и разпореди проверка на ДАНС. Което наистина ще сложи точка на всичко. В ДАНС са потънали не една и две проверки и никой повече не е чул и дума за тях. Вероятно и с тази ще стане същото.

Но колкото и глупости да изговориха от ГДБОП по този случай, все пак досега не са отрекли истинността на информацията от журналистическото разследване на "Биволъ". Нещо повече, пак по техен сигнал са иззети чували с документи (все още незапалени), чиято съдба към момента не е ясна. Вероятно и тя ще бъде решена от ДАНС, както обикновено в дълбока секретност.

Това не попречи на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да стигне нови висоти. Според него арестуваните журналисти всъщност са попречили на МВР. "Полицейските служители са реагирали адекватно. Има си правила. Ако журналистите не бяха там, може би щяхме да хванем хората, които действително биха извършили това унищожаване на документите, за които излезе в публичното пространство", каза той пред Нова телевизия.

Да оставим настрана логичния въпрос как журналистите, пристигнали когато документите вече горят, могат да попречат на секретния пост, който чака на гюме да се извърши престъплението, да залови заподозрените, които вече са направили нужното да унищожат доказателствата?!? И да се съсредоточим върху другия логичен въпрос - щяха ли изобщо от ГДБОП да си мръднат пръста по това разследване, ако не беше журналистическата упоритост? При първото подаване на сигнал от Чобанов от ГДБОП му заявяват, че не могат да се организират толкова бързо. Това също се чува от обявените за противоконституционни записи. Това е големият проблем с тези записи - показват, че

 

на никой не му се занимава

 

А самият Цветанов трудно може да чете морал за успешни полицейски акции, защото именно тези от негово време доведоха до многократни осъждания на страната ни в  Страсбург. И до обезщетения, платени от данъкоплатеца, тъй като полицията "много добре" си върши работата.

Изводът е ясен - за корупция не бива да се говори, да се разследва или критикува. Иначе - белезници. И обяснение как сам си си виновен.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов отстрани от длъжност служителите от разследването на "Биволъ"

21.09.2018

3089 6
Когато БСП се прави на ГЕРБ...

22.02.2019

Таня Петкова

608 6
To be or not to be европейски прокурор?

Коментари

Wolf ACE

Жалката имитация, наречена "управление на държава" навлиза, май, в последна фаза. Корумпираните крадци и измамници по върхушката даже вече не правят и най-малки опити за прикриване или псевдо-законност на действията, които предприемат. Нещата изнагляха до безкрайност.

Преди години поне се стараеха да не се забелязват, сега, уверени, не без основания, че никой няма да им потърси никаква отговорност, даже не се и главоболят за някакво замазване или поне нераздухване..

Ама народът, изпаднал в отровна летаргия, нехае, вторачен в злободневието и богато тровен с глупости от същите тия пладнешки хайдуци!

авакум-

 

 

           Вниманието на цялото МВР беше съсредоточено в/у тротинетката в Харманли ! Колко см. , какъв бил знакът , кой е водача на автомобила  и защо бившият кмет се е оказал там . Те това беше най важното . Политическият слугинаж  и некадърност в това министерство достигнаха върха . Държавата кучета я яли.

генек

Снимката е трепач.

А нещата са логични - полицията охранява бандитите, бандитите плащат за спокойствието.

Мен ме интересува защо полицаите са дебнели журналистите, а в това време хартиите кротко си горели. Направо казано - полицаите са осигурили спокойствие и условия за извършване на дейността им...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ГАМЕН

Истината е такава че ако полицаите бяха заловили документите , те не знаят какво да правят с тях. Те не знаят за какво ходят и на работа но за премии са първи в списъка.

ViktorSchauberger

Полицаиите ходят на работа за да участват в т.н. акции. Всичко извън текущата акция е извън полезрението.

kokaracho

Това не попречи на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да стигне нови висоти. Според него арестуваните журналисти всъщност са попречили на МВР. "Полицейските служители са реагирали адекватно. Има си правила. Ако журналистите не бяха там, може би щяхме да хванем хората, които действително биха извършили това унищожаване на документите, за които излезе в публичното пространство", 

Както обича да казва д-р Филипов, няма по-тъжно нещо от герой, пропуснал времето за подвиг.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×