facebook
twitter

Наблюдател

Без фалшиви инвалиди, без корупция и нещата ще се наредят

Не знам дали някой се е наемал да пресметне, но сигурно ще се окаже, че най-много енергия и ресурси човек употребява, за да се пази от самия себе си
2484
Иван Стамболов-Сула

Дори моето каменно сърце се трогна, след като прочетох статията с първоначално заглавие „Борисов превръща сълзите на Петър в усмивка“ (първоначално, защото после го били променили по технически причини). „Не искам да емигрирам, искам да остана в България!“ – казва момчето. „Не сме излезли да търсим пари!“ – казва бащата. После момчето споделя, че министър-председателят си е говорил с него както то си говори с нас, като нормален човек; даже минали на „ти“. Накрая всички – и момче, и баща, и премиер – „стигнали до консенсус, че трябва да се работи“ (тук можете да изтриете сълзата от ъгълчето на окото си).

Това е медийният фон, върху който се развиха последните събития, които би трябвало най-сетне да уталожат страстите и да позволят на майките да се приберат по домовете и да се грижат за болните си деца на спокойствие. Правителството спешно ще изготви „ПЛАН за интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания“, благодарение на който ще имаме ново ИНФОРМАЦИОННО ЯДРО и то ще заработи още догодина; ще бъде извършен ОДИТ на сега действащия регистър на хората с увреждания и ако се окаже (когато се окаже), че от него няма никаква полза, Министерство на финансите ще финансира НОВ РЕГИСТЪР. „Вицепремиерът Томислав Дончев е поел като ЛИЧЕН АНГАЖИМЕНТ решението на проблема с регистъра и е дал ЕКСТРЕМНИ срокове за изготвянето му“. Както пее Васко Кръпката: „Спете спокойно, деца!“.

Това обаче, което придаде известна завършеност на протестите, беше обещанието на г-н Борисов, че в следващия бюджет парите за хора с увреждания ще бъдат увеличени със 140 милиона. Поне.

Така трябва. Понякога забравяме защо сме общество. Материализмът учи, че обществото е сдружаване на сравнително слаби индивиди пред лицето на суровата действителност в името на оцеляването. Когато оцеляването е осигурено и се превърне в нещо, което се подразбира, обществото започва да се грижи за благоденствието – хората живеят заедно, защото заедно живеят по-добре.

Икономиката, технологиите, прогресът нямат друга цел, освен да помогнат на обществото да живее по-добре. Растежът и брутният продукт нямат смисъл, ако не се превръщат в благоденствие. Вярно, тук има различни възгледи.

За удобство наричаме едните „леви“, а другите „десни“

Според левите възгледи всяка печалба трябва мигновено да се превръща в благоденствие, пък за утре ще му мислим – все ще се намери кой да произведе нова печалба. Според десните възгледи част от печалбата първо трябва да се реинвестира, за да има печалба и утре, а чак след това останалото да се превърне в благоденствие. Но като цяло това са подробности. Всички са съгласни, че обществото произвежда за свое благо и (забележете!) за солидарност със своите по-слаби членове, включително и хората с увреждания. Затова сме човеци и затова формацията, в която живеем се нарича „общество“, а не „ято“.

Един от най-големите проблеми на човека е, че вече няма естествени врагове освен себе си, поне преди да са се появили извънземните. Не знам дали някой се е наемал да пресметне, но сигурно ще се окаже, че най-много енергия и ресурси човек употребява, за да се пази от самия себе си. Колко книги може да си купи едно семейство, с парите, които харчи за ключалки, стоманени врати, решетки и щори по прозорците, аларми, СОТ и застраховки срещу кражби и вандализъм? Как би изглеждало сегашното поколение, ако бюджетът за отбрана се насочи към здравеопазване и социални услуги? Как би изглеждало следващото поколение, ако днес бюджетът за полиция, съдилища и затвори се насочи към образование и наука?

Но човекът опорочава всичко, защото макар самият той да е от Бога, „целият свят лежи в злото“ (1 Йоан 5:19). Това е същината на корупцията (от лат. corrumpere – разрушавам, обезобразявам, помрачавам) – стремежът на човека да изврати отношенията си с другите хора, да обърне в лична полза замисленото за обществена полза, да заеме пост, от който вместо да служи на другите, служи на себе си. Всички заедно решаваме да отделим пари за добра цел, но ги открадват, и то онези, на които сме възложили постигането на целта. Ако живеем зле, то е не защото законите ни са лоши, а защото съзнателно ги престъпваме. И не защото взимаме грешни решения, а защото живеем в паралелна действителност зад паравана на официално признаваната и там важат съвсем различни правила. Това значи „корупция“. Измисляш нещо, то се опорочава и ти трябва да измислиш друго, което да го поправи, и трето, когато на свой ред се опорочи второто, и така до безкрай.

Вижте например гражданското общество

Когато Съединените щати решават да цивилизоват Латинска Америка, изнасят в страните там парламентарната демокрация като най-добра форма на обществени отношения. Създават всички необходими институции, но нещата така и не успяват да потръгнат, защото корупцията е толкова зловеща, че превръща всеки демократичен порив в собственото му отрицание. Тогава се ражда учението за гражданското общество, което функционира и коригира държавата чрез неправителствени организации.

Неправителствените организации са ефективни – чрез тях наистина става възможно обуздаването на престъпните нагони на правителствата. Но НПО се оказват като виаграта. Създадена през 1985 г. за лекуване на сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане, се установява, че тя има твърде любопитно странично действие – кара ерекцията да се появи там, където я няма. Днес виаграта е по-популярна със страничното си действие. Същото е и с гражданското общество. То е великолепно като идея, но също има своите любопитни странични ефекти. Идва някакво НПО и ти казва: „Аз съм гражданското общество!“ и започва да се разпорежда. Ама, чакай! Уж и ние сме граждани, пък не сме те упълномощавали да се разпореждаш от наше име.

Става така, че в името на гражданското общество официалната, легитимната власт аутсорсва (трогателна дума) функциите и правомощията си на всевъзможни неправителствени организации, които обаче нито са официални, нито са легитимни. Те на избори не са се явявали и тях никой не ги е избирал. Тях никой не може и да ги смени с демократични средства. И никой не знае кого представляват и кой стои зад тях. Появява се власт без отговорност, власт, която няма нищо общо с демокрацията. Обаче, от друга страна, ние гръмко заявяваме, че живеем в многопартийна парламентарна демокрация. И ‘ко прайм ся?...

Именно защото човекът е склонен да краде от себе си, да мами себе си, да унищожава себе си, такива теми като грижата за хората с увреждания са толкова болезнени. Не става въпрос за размера на сумите – парите са нещо относително. Става въпрос за това, че винаги съществува убеждението, че парите или не са изразходени за каквото трябва, или някой ги е откраднал по пътя.

Казват: „С радост ще дадем пари за инвалидите, ама откъде пусто да ги вземем? От кого да откъснем – от учениците ли, от театрите ли, от пътищата ли...“. Ами вземете като начало от фалшивите инвалиди. Познавам наглед напълно здрави хора, които получават инвалидна пенсия, докато по цял ден ходят на плуване и тенис, пътешестват, защото имат и други доходи, и от време на време протестират от скука. Виждал съм здравеняци в луксозни коли да паркират на инвалидни места със съответните стикери. Виждал съм даже фалшиви инвалиди да държат инвалидни паркоместа пред домовете си, за които сигурно плащат в пъти по-малко, отколкото се плаща за служебен абонамент. Трябва да започнат масови проверки и наказания както за тези, които се облагодетелстват, така и за онези, които им го позволяват. Когато това стане приоритет и властите се захванат с него както трябва, а не само колкото да симулират дейност, тогава ще видите как ще се освободи финансов ресурс за действително нуждаещите се.

И това е най-малкото. Има още стотици дупки, които могат да се запушат, не е нужно да се преструктурира бюджетът или да се чака по-висок икономически растеж. Просто да не пилеем пари за безумия, за да осигурим препитание на този или онзи чиновник, и да понамалим малко краденето. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пропаганда със 160 км/ч
Докога с това лицемерие за партийните листи?

17.06.2019

Таня Петкова

261
Осигуряване: рестарт или фалит

Коментари

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Всички политици, банкери, работодатели, социолози, ПиАр-ки, дето не ги назначават девствени , редовите бандити и останалите оперативно интересни лица накрая се оказват инвалиди. Съюзът на инвалидите остава да приеме камора, мафия и ндрагета за скаутски организации.

Макар че съм положил повече усилия да си пропия здравето от Първи Беларуски да стигне до Берлин продължавам да съм наказан с отвратително добро здраве! Битието определя съзнанието-като не съм сто процента инвалид да стана формален председател на ГЕРБ или поне деветдесет и пет процентен спонсор явно жребият ми е да съм опозиция на казионните инвалиди.

mitkomm

Преди време бях чел някъде, че в някакво село всички циганета от 1 до 14 години са болни от астма- ако това не е класически пример на злоупотреба и корупция, здраве му кажи.Трябва при определяне на ТЕЛК да се отчите не неработоспособност, а процент работоспособност!Като предложение- пари и помощи за деца да се дават само при сключен гр. брак.Понятието самотна майка с 10 деца да изчезне, а нейните деца да ги гледа щъркела!

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Сула за пример. Десетилетие се издържа с добавка за вреден труд трошейки строшени камънаци, накрая стигна до ментална силикоза и го трудоустроиха в БНТ. Наздраве.

Ганди
снимка на Ганди

А, олекна ми!

Разтревожих се, че ще ми е загубен петъка откъм смислена информация!

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Да прибавим оригиналният Сула-разложен от екземи пуква в горещата вана повръщайки гной и нечистотии екзалтиран от наредените от него инквизиции на някъф патриций. Древните хронисти за роб или плебей не хабили пергамента. Типичен инвалид-как е власт на инвалиди на латински, че да звучи умно?

заместващ

как е власт на инвалиди на латински, ..

 

Ми нещо като йоанити, хоспиталиери, малтийци, ..

Св. Иван, или Санта Джон бил куц.

На запад, инвалидността е докарана до култ.

Това е Атинска демокрация.

Чували сме и  „Здрав дух в здраво тяло„, .... но това е Спарта..... 

А  Спарта е  победена от Атина,  и  това е друга история

 

Manrico
снимка на Manrico

Този Петър ли е, който го внесли при Баце на количка, а си тръгнал на крака с бастун (или патерица)? 

dimdum

ти си умен човек, въпреки че си от другата страна. тук някои хора те уважаваме, макар и да търсим сгоден момент да те ужилим. не се фащай на кръчмарските философии на сула. той ги прикрива с високопарност и показна ученост. а иначе са разсъждения, подходящи за син гъсок, минал покрай некой аристократ веднъж.

Favnir

Според левите възгледи всяка печалба трябва мигновено да се превръща в благоденствие, пък за утре ще му мислим – все ще се намери кой да произведе нова печалба. Според десните възгледи част от печалбата първо трябва да се реинвестира, за да има печалба и утре, а чак след това останалото да се превърне в благоденствие. Но като цяло това са подробности. 

Това е толкова елементарно манипулативно, че чак е обидно да се коментира. Дори  при чугуненоглавите комунисти на Бай Тошо имаше фондове, както за натрупване, така и за потребление. Иначе нямаше да има какво да "приватизират" вече 30 години. Но нали трябва да се внуши на по-неизкушената част от публиката, че всичко ляво в политиката е задължително криво. Първо трябва да се осигурят пари за яхти, майбах и пачки за пазвите на певачките, а ако остане нещо - за лузърите.

заместващ

Не, твоето е манипулативно.

Нарочно неограмотил се, че Ляво и комунизъм са две коренно различни неща и на космическо разстояние едно от друго.

Искаш да коментираш, - покажи и политическа култура, т.е. знания.

Agasi

Това е толкова елементарно манипулативно, че чак е обидно да се коментира. Дори  при чугуненоглавите комунисти на Бай Тошо имаше фондове, както за натрупване, така и за потребление.

 

Теб пък кой те излъга, че бай Тошо и мошениците покрай него начело на БКП бяха леви?

Jules

Виждал съм здравеняци в луксозни коли да паркират на инвалидни места със съответните стикери.

 

Всички знаят как тези са се сдобили с тези стикери и никой нищо не прави. Народът се деморализира и  махва с ръка: " да праат квот щът ".

И когато и той може - лъже на поразия държавата.

ШКОЛНИКА МАРЕК

НПО-та, рецепти от политикономията на капитализма и социализма, рецепти как да се оправят нещата и най-вече корупцията,традиционния призив  да разрушим Картаген. Все до болка традиционни и познати от съботите приказки. Новото този път е каменното размекнато сърце, оставеният Петър  при премиера. По-горе Манрико  изразява съмненияя относно Петър. Смятам, че ако си е тръгнал без количка, сигурно е чул някоя песен на Веско Маринов. Те имат лечебен ефек. Говори се, че инвалид е хвърлил патериците и  си е тръгнал на два крака от концерт на любимия изпълнител на ЦВ. Цв. и ГЕРБ. Някои полицаи обаче не можаха да вникнат в текста и мелодията на химна, написан за тях и изпълнен от В.Маринов, и под сурдинка, пред добри познати казват, че се срамуват от песента. Не бива да им се сърдим, полицаите са слаби изкуствоведи.

Off BG
снимка на Off BG

"Познавам наглед напълно здрави хора, които получават инвалидна пенсия, докато по цял ден ходят на плуване и тенис, пътешестват, защото имат и други доходи, и от време на време протестират от скука. Виждал съм здравеняци в луксозни коли да паркират на инвалидни места със съответните стикери. Виждал съм даже..."? Ами половината ми познати - здрави, прави и корави български граждани - получават инвалидни пенсии, "джобни" пари, тъй да се каже. Да са живи и здрави! И по-здрави - тези, които им плащат!

ПП. И стига сте плюли по Сула, с акъла си е човекот!

mick

Така, ще е когато свидетелите на престъпления не съобщават за тях. Всеки имал еди какви си познати.. но си трае. Щото "не било негова работа".

 

А за САЩ - "Когато Съединените щати решават да цивилизоват Латинска Америка.. "

Аман от такова цивилизоване. След тях и трева не никне. Опоскват каквото  могат и после корупцията била виновна.

ruff

"Така, ще е когато свидетелите на престъпления не съобщават за тях."

 

https://frognews.bg/novini/benchev-bil-95procenta-...

 

така де - инвалид до инвалид. не си мълчат всички за такива случаи, но какво от това? може пък човекът да не се възползва от това, което се полага на инвалидите?

rover
снимка на rover

прочетох заглавието, което, разбира се, си е пълна глупост и утопия. и за пореден път показва, че сула и подобни живеят в паралелна на нас, популантите, вселена. какво да му чета повече.

p.s. замислих се... не си спомням да съм устискал до край на некоя от "творбите" сулеви.

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Когато Съединените щати решават да цивилизоват Латинска Америка, изнасят в страните там парламентарната демокрация като най-добра форма на обществени отношения. Създават всички необходими институции, но нещата така и не успяват да потръгнат, защото корупцията е толкова зловеща, че превръща всеки демократичен порив в собственото му отрицание. Тогава се ражда учението за гражданското общество, което функционира и коригира държавата чрез неправителствени организации.

Баси колко глупости в един единствен параграф!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×