facebook
twitter

Наблюдател

Беше красиво. И кичозно

Самата кула е олицетворение на културата в Пловдив и България - нещо монументално и ефектно, което строим, за да го покажем на чужденците, след което го разграждаме, за да си продължим с нашето скромно битие
Община Пловдив
Откриването може да беше кичозно, но пък красиво, с всички тези светлинки и прожектори.

Понеже станаха много критиките към откриването на Европейската столица на културата (ЕСК), бих желал да уточня нещо. Понятието „култура“ включва в себе си изкуствата, но не се ограничава само до тях. Също така понятието „култура“ не е задължително висока култура, а културата на обществото там, където се намира към съответния момент.

В този смисъл откриването на Пловдив - Европейска столица на културата, беше прекрасно, защото показа най-точно културата ни към настоящия момент:

1. Който отрече, че е било визуално красиво, значи лъже. Беше красиво. И кичозно. Но и красиво. И с много различни светлинки, шарещи в различни посоки. Съвсем точно отразяващо вкуса на обикновените хора към момента.

2. От звукова гледна точка това, което беше подбрано, също показваше съвсем точно нивото на възприятие към настоящия момент на обикновените хора. Малко родопско, защото Родопите са в голямата си част в България, макар и нямащи общо с Пловдив, малко Теодосий, защото е принципно интересен, кукери, защото, хем е страшно, хем е наше, хем напомня на Хелоуин, Валя Балканска е задължителна, защото песента ѝ се рее из Космоса, но за да не ни е скучно, ще я гарнираме с много красиви фойерверки, които да забавляват очите. Ушите така или иначе в съвременното общество малцина ги използват. И хорове. Защото България е известна със своето хорово изкуство. Обърнахте ли внимание на хоровете? Не ми отговаряйте. Но пък имаше техно. Модерни сме! И глобални!

3. Кулата беше в екрани, които излъчваха какво ли не, потапяйки те в море от нужна и ненужна, също така и забавна информация. Също като това, което ни облъчва по телевизора. Или интернет. И беше цветно и разнообразно. Също така беше смислено и безсмислено. Тоест кулата наистина представляваше днешната ни култура.

4. Участниците представиха пред българската и чуждата публика някои възлови точки от националната ни култура, с които винаги сме се гордеели. Променени до неузнаваемост, като една прекрасна демонстрация на желанието ни да бъдем модерни и съвременни, показващи и точния успех на това ни желание.

5. Почти нищо от това, на което се акцентира на събитието, не бе свързано с културата точно на град Пловдив. Точно както е и историята на последните ни 30 години – нищо от това, което е наше, не е важно и не е интересно. Ние сме глобалисти, местната ни култура ни вдъхва само срам, заобикаляме я и не я виждаме.

6. В България има към момента 6 оперни театъра. Един от най-успешните от тях е Пловдивската опера. Заради великия си оркестър (Пловдивската филхармония) и заради интересните си постановки. Пловдивската опера също бе отразена абсолютно адекватно – разбрах от медиите, че е участвал хорът на операта. Вие видяхте ли го? И аз така. Но е участвал. Оркестърът на Добрин Петков е прославял Пловдив и България къде ли не, преди една седмица бяха дори в Китай. Организаторите им предоставиха необходимото внимание, което са им отдавали винаги. Никакво. А пловдивските музиканти, прославящи ни пред света (един от тях е и Соня Йончева, пред която всички в Европа и Америка се кланят!)? Дали въобще някой се сети за тях? Тоест и тук всичко е наред, няма несъответствие на показаното с реалността.

7. Пловдив винаги е бил градът на художниците. И те бяха представени, точно както следва. Дори можете да отидете в емблематичната галерия на „Гладстон“ да видите какви… а, извинявайте, няма я.

8. Пловдив спечели правото да бъде Европейска столица на културата с прекрасна програма. Заложено бе много на Тютюневия град. И той бе представен точно и адекватно с отношението към него. Макар че според мен поне можеха да включат кадри на пожара. Това също е част от днешната ни култура – как да се разделяме със сгради, които ни пречат.

9. Мисля, че това, което рекламира града по света, е неговата хилядолетна история. От която никой в Пловдив не се интересува, така че и това беше наред.

10. Речите и пионерските изяви в началото също са нещо, с което всички сме свикнали, дори и тези, които не са живели през социализма. И бяха научени сякаш набързо, в последния момент. Те също представиха съвсем точно визията ни как смятаме, че трябва да изглежда едно откриване.

11. Самата кула е олицетворение на културата в Пловдив и България. Нещо монументално и ефектно, което строим, за да го покажем на чужденците, след което го разграждаме, за да си продължим с нашето скромно битие. Без оперна сграда, с разрушена концертна зала, но Европейска столица на културата.

12. Мотото на Европейската столица на културата е „Заедно“. Подобно на надписа над Народното събрание. И също като надписа над парламента тази думичка си остана само сбор от букви. Хората са разединени дори в отношението си към това наистина ефектно събитие.

Горният текст не е критика. Идеята за Европейска столица на културата е да се случат точно две неща:

1. Да се покаже състоянието на местната култура пред света.

2. Да се внесат трайни подобрения в инфраструктурата и погледа към културата на съответния регион.

Дали втората точка ще бъде успешна, можем да кажем след една година. Първата точка бе изпълнена перфектно и по един много ефектен начин – показа точното състояние на културата и го направи така, че един добронамерен зрител да бъде дори впечатлен!

 

* Мнението е публикувано във Фейсбук.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

355 5
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

131 3

Коментари

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

👍!

сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

Всъщност, прекалено се иска отт герберастите. Виж, да открият някой стадион, ски-писта, там ще го направят помпозно. Но нещо, свързано с култура, образование, наука - не ги търси, някак си не ги разбират, чужди са им. Дай им една топка да правят 21 или джитбол и за друго не ги търси. 

Slava
снимка на Slava

Бесеп(е)растите и с топка не могат да се оправят👎. Станишев от моторетката, Нинова от кобилката са връхТА на културата😮 - точно като като кулата в Пловдив.

За автора👍

JR

Единственият можещ е Иван Йорданов Костов от Драгалевци, нале!🐏💨

annetaz

Обективен коментар! Доста  щадящ. И прекалено интелигентен. И може да се  каже с  две думи: Крещящ провал!

Простнарод

За одеялцата нищо не е споменато, те напрайха калабалъка.

Баба Велика

Много точен анализ. Благодаря.

ssto

Спомних си Рьориховото определение на Културата като синтез на изкуството, науката и религията. В някаква степен поне някое от тях винаги присъства в живота ни, стопля сърцата ни и ни прави човеци. Колкото – толкова.

 

Не съм сигурен дали Кулата съзнателно е търсена и намерена като символ на днешната ни култура, но тя наистина носи послания.

 

Първото е, че днешните създатели на Българската култура, макар и да говорят все още на един език, в повечето случаи не се разбират един друг. Това е защото има пет нива на разбиране, но всички си мислим, че извън нашето са само полетата на глупостта. Дано да е възможно да бъдат обединени и да станат сила. Въпрос на оцеляване е.

 

Второто е, че всичко създадено от човешка ръка е временно и преходно. Е, някое ще издържи 20 века, друго – 20 дни. Накрая всички те ще бъдат прах. Вечни са само духовните постижения – Огънят в Чашата. Те са невидими, но са разпознаваеми, защото този Огън свети в очите ни и блика от думите ни. Кога повече, кога – по-малко, но го има.

 

Третото е, че е нужна съизмеримост във всичко, което правим. Всяка епоха има свой език, своя естетика, свое вдъхновение. Миналото отдвана е извървяло всички пътища на мъдростта, но всяка епоха си ги преоткрива отново и отново. За да можем да черпим от миналото, да го преведем на езика на настоящето и да го направим съобщаемо и комуникативно, нужна ни е съизмеримост. Някой са майстори, други се учат, на трети им предстои да осмислят ценността и ползата от съизмеримостта.

 

Понеже думите ми са по-слаби от тези на Николай Рьорих, ще ползвам и неговите:

 

„Ето, и ние изобщо не сме мечтатели, а работници на живота, и постулатът ни е преди всичко в това, че се стремим да кажем на народа: "Помни Красотата, не прогонвай нейния лик от живота си и призовавай действено и другите към тази трапеза на родостта! А ако видиш съюзници, не ги отпъждай, но намери всичката мяра на благото вместване, за да ги повикаш на същото това мирно необятно поле на труда и съзиданието. В красотата и в духа укрепват силите ти, и ще погледнеш нагоре и ще простреш крилата си като завоевател на орисаната Светлина..." В дни на особен смут и сътресения ние ще утвърждаваме същото съзидание, същата благодат на Светлина. И няма такова условие, което би могло да отклони встъпилия в пътя на Съзиданието.

Няма да се уплашим в името на Прекрасното и ще помним, че присмехът на невежеството е само подтик към подвига.“


 

http://www.palitrabg.net/6r.htm


 

Johnny2965

Клиширан кич, при това втръснал. Това бе за мен съботното мероприятие..

ssto

 

 

Спомних си и една индийска мъдрост:

"Животът постоянно провокира и разклаща човека. Това, което се излее от него, с това е пълен".

 

Коментарът ми не е насочен към Johnny2965 и всеки друг, който си е направил оценка като неговата. Очакванията ми за мероприятието бяха същите, затова и не го посетих, а ми беше само на 10 мин. път.

 

Това не пречи да пресеем плявата и да потърсим между нея малкото ценни зърна, дори да си въобразим, че ги има. По-благородно е да възвеличим, а не да принизим.

eric marsai
снимка на eric marsai

Горният текст не е критика. Идеята за Европейска столица на културата е да се случат точно две неща:

не е критика, парвенюшка прокиснала боза е, "случва" неща

Johnny2965

Честно казано, въпреки изказания преди време скептицизъм относно равнището на съвременна култура, която Пловдив може да изрази тази година, имах доста по-високи очаквания към спектакъла. Представях си го като сценично шоу, пресъздаващо историята на града - със светлини и звуци, даващи акценти върху съответния културен период. С известно изящество. С удобни и топли трибуни. С множество последващи събития на закрито в театрални зали, киносалони, музеии и галерии.

Затова много се смях за репликата на извънземните, наблюдавали спектакъла в момента когато чуват "Излял е Дельо Хайдутин": това вече го знаем!

Koчо

Добра статия и фин изказ.

Има културни хора в България, но кой знае защо се реализират  все идеите на простаците. 

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Тук е било в пъти по красиво!

Ама  не казват на драгич  читател че столици боллл и пловдивската е 4 категория...

 

https://impressio.dir.bg/stsena/i-matera-stava-ofi...

Влез или се регистрирай за да коментираш