Quantcast
Бавенето на спасителните мерки доубива фирмите | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Бавенето на спасителните мерки доубива фирмите

Смятат да отпуснат като помощ само 20% от оборотите!, казва Петър Ангелов, председател на Асоциация "Здраве и фитнес"
1 155
Петър Ангелов е създател и председател на Българската асоциация "Здраве и фитнес" от 2010 г. Той е и собственик на фитнес клубове "Атлетик"

- Господин Ангелов, затворените заради втората вълна на пандемията бизнеси постоянно излизат с конкретни искания към правителството за компенсации. Само че то още не е обявило какво ще предложи на фирмите, принудени да затворят обектите си. Ако помощта продължава да се бави, какво следва?

- Това значи бавна смърт за тези фирми. Защото проблемът не е само в размера на компенсацията, но и във времето. Имаме вече достатъчно натрупан опит при предишното затваряне. Тогава имаше много обещания. Нашата асоциация "Здраве и фитнес" проведе многократни разговори с различни министерства. Първо ни прехвърлиха от Министерството на спорта към социалното министерство, после към Министерството на икономиката и накрая ни отговориха, че не можело да се приемат мерки по браншове, защото Брюксел не разрешавал. На практика от всички публикувани мерки нито една не работи за нашия бранш.

А не е трудно да бъдат измислени мерките. Ние имаме съвсем резонни искания - това, което сме плащали на държавата през 2019 г. за съответния период, да ни се възстанови 60%. Защо 60? Защото ние сме бизнес на фиксираните разходи. Не сме като други браншове, в които, ако не работим или ако работим на бавни обороти, разходите ни падат. За да работи една фитнес зала, трябва да плащаме наем, ток, отопление, вентилация, вода, заплати. Нямаме много плаващи компоненти като например доставка на някакви продукти. При нас дали има 5 или 50 души в залата, разходите са едни и същи.

- Някои държави компенсират затворените бизнеси с доста по-голям процент от оборота - Германия, Австрия и Унгария например с 80%, Дания - 100%...

- Ние казваме минимум 60%, защото това горе-долу са ни фиксираните разходи спрямо приходите. Миналата година цялата индустрия има над половин милиард декларирани приходи. По тях са платени всички данъци и осигуровки. Ние искаме част от тези пари, които сме внесли, да ни ги върнат като компенсация, за да може да оцелее бизнесът.

- До момента какви загуби търпят фитнес залите и останалите фирми, свързани с различни спортни активности?

- Ние имаме не само пропуснати ползи, но и реални загуби - точно тези фиксирани разходи. Ние работихме на загуба през цялото лято, за да осигурим възможност на нашите клиенти да тренират. През цялото време разходите си течаха 100%, докато приходите ни са под 50-60%.

- Настоявате да има разграничение на мерките за подпомагане за работещите и отделно за фирмите.

- Да, рязко разграничаваме двата типа мерки. Едните са да задържим служителите на работа и това е мярката "60/40", но тя по никакъв начин не подпомага работодателите, защото те трябва да платят тези 40%, без да може да бъдат компенсирани за фиксираните разходи. 

Освен това смятаме, че трябва някои данъчни задължения да бъдат анулирани. За нас отлагането на данъчни плащания не е помощ. Например, искаме за времето, през което сме били затворени - през пролетта и сега, да не плащаме такса смет, защото не генерираме отпадъци. Фитнес залите дори да сме под наем, по много от договорите ни с наемодателите ние си плащаме данък сгради и данък смет. За тези, които вече са платили, може да бъде приспаднато от следващи вноски. Пак казвам, за нас отлагането на различни плащания към бюджета не е помощ, както не е помощ и предлаганите от ББР кредити. Ние искаме компенсации за претърпени загуби, а не за пропуснати ползи.

- Тези дни водихте ли някакви разговори с правителството, с министъра на икономиката?

- Дълго време нямахме контакт с министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Чувствахме се игнорирани. Едва във вторник се срещахме. Заявихме, че за нашия бранш са необходими специфични мерки, тъй като се отличаваме с тази голяма стойност на фиксираните разходи. В момента  се говори, че компенсациите ще са 20% от оборотите - това е смешно малко за нашия бизнес. 

- Какво се случва с персонала при вас?

- Някои фитнес зали съкратиха хората си, други ги задържаха било с мярката 60/40, било без нея. В общи линии около 40% от хората вече не са на трудови договори. Преди кризата заетите при нас бяха 50 000, сега са не повече от 30 000. По принцип голяма част от хората, които работят в този бизнес, са самоосигуряващи се. Това са инструкторите, които имат различна форма на сътрудничество с фитнес залите. За тях няма абсолютно никаква помощ. Единствено може да кандидатстват за безлихвен кредит, който пак трябва да връщат. 

- Фитнес залите кандидатстваха ли за COVID-грантове по ОП "Иновации и конкурентоспособност"?

- Първо, на пръстите на едната ми ръка се броят фирмите, които са средни предприятия. Там още няма никакви отпуснати грантове. Масово фирмите в нашия бранш са микро и малки. Но от близо 1500 фирми аз съм чул само за един случай за получени 10 000 лв. безвъзмездна помощ. 

- А новата мярка 80/20 за запазване на заетостта не се отнася за фитнес залите, нали така?

- Да, тя обхваща само туризъм и транспорт. А нашият бранш също има интерес, бихме искали да ни включат.

- Във вашите искания настоявате още локдаунът да не продължава след 21 декември? Има ли такава опасност?

- Не може да се разчита на някаква логика и последователност в решенията, които взима правителството. Ние смятаме, че всеки човек има право да избира как да се грижи за здравето си. Ние не караме хората насила да посещават залите, а апелираме всеки по някакъв начин да поддържа физическа активност. Защото от стоенето вкъщи дори и здравият човек губи много от имунната си защита и съпротивителната сила на организма намалява. Препоръка на СЗО е хората, особено по-възрастните, поне 150 минути на седмица да се занимават с физическа активност.

- А гарантирате ли, че човек няма да се зарази във фитнес залата?

- Проведено през септември изследане на европейската организация SafeActive със 72 милиона посещения във фитнес зали в Европа, показва, че само в 0.78% от тях има случаи на коронавирус. Ние прилагаме всички мерки за дезинфекция и безопасни условия. Повечето ни клиенти са млади хора. Освен това заради страха от коронавирус рязко намаляха посещенията. В една зала концентрацията на хора е много по-малка, от който и да е магазин за хранителни стоки. Но тези, които идват, знаят защо идват, искат да поддържат добра форма, знаят значението на тренирането. Сега тези хора са лишени от тази възможност, а това са стотици хиляди в страната. Това важи и за всички други активности - групи по народни танци, балет, бойни изкуства, йога. Изконно човешко право е всеки сам да взима решение как да се грижи за тялотото си.

Искам да подчертая, че ние с частни капитали изпълняваме обществена функция - превенция на здравето. Нашата асоциация не напразно се нарича "Здраве и фитнес" - фитнесът е превенция срещу заболявания и профилактика за здравето. Хората, които са в добра форма, няма да натоварят болничната система. При всяко положение е по-добре човек да бъде в добра форма. Освен това има скорошни изследвания, които показват, че хората в добра физическа форма, са по-възприемчиви към новата ваксина. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отварят фитнес залите в началото на февруари

23.01.2021

Обновена

7296 15
Хотелиери, туроператори и фитнес зали също искат компенсации

24.11.2020

Обновена

2824 15
Всяка партия депозира свои искания за сваляне на ДДС

20.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

615 4

Коментари

Johnny2965

Собствениците на фитнес не проумяха ли още пролетта, че до зимата трябва да започнат друг бизнес. Или, най-малкото да преустроят помещенията си за индивидуално изолирано ползване на конкретен уред (напр. в кабинки, които след вчеки трениращ да се дезинфекцират).

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Това може да го напише само човек, който не е стъпвал във фитнес зала и не е спортувал на закрито.
В баскетболна зала в кабинки ли ще тренират? Ми да идат направо в тоалетните да си провеждат тренировките, там ще са изолирани...

Flamand

 По принцип голяма част от хората, които работят в този бизнес, са самоосигуряващи се. Това са инструкторите, които имат различна форма на сътрудничество с фитнес залите.

Звучи като - по-голямата част от хората работят на черно или сиво, не са внасяли данъци и осигуровки, а сега искат помощ.

Влез или се регистрирай за да коментираш