Quantcast

Медия без
политическа реклама

Писмо от "България" 1

Балада за "и"

20 Ноем. 2019ДИМИТРИ ИВАНОВ
Снимка: Архив

Ех! Носталгията не е каквато беше!

Едно време градинският домат беше истински, а не пластмасово ГМО и изпиваше пет юзчета ракия под асмата по икиндиено време. Голямото юзче има 113 милилитра вместимост, малкото 56.5 мл; "икиндия" е привечер, the happy hour на американски войнишки сленг, и е по-релаксиращ от английския "файв-о-клок", когато ти дават мътен чай с мляко и скъперническият дозатор на бутилката уиски пуска една течна унция.

Лете с профсъюзна карта на вилата в Балчик, зиме на хижата в Пампорово и навън метър и половина сняг, а в сегашната зима сякаш небесен оркестър свири "Четирите сезона" на Вивалди.

През всички годишни времена имаше младежки трудови бригади, денем копаеш, вечер с гаджетата около лагерния огън. Изядем една марципанена вафла и цяла седмица пишката не спада. После получихме повиквателни и станахме войници. Марципанът действаше както преди. Пак бяхме млади и красиви.

 

Минаха години...

 

От "млади и красиви" остана само "и". (Както от девиза "Свобода и демокрация".) Носталгията не е за Татовото време, а по младостта.

There is no fool as an old fool. Старите глупаци гласуват и призовават всички да гласуват. Не са чели Марк Твен. Mark Twain: If voting made any difference they wouldn't let us do it.  (Ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са позволени.) Не виждат ли, че са получили повиквателни за отвъдното, щом им казват, че им се полага 4-валентна противогрипна ваксина, ако са над 65 години. Как не ги е срам да гласуват за едно бъдеще, в което те няма да присъстват! Божем са християни. Христовата вяра признава семейството от една жена и един мъж, не признава никакви "джендъри", нито Истанбулската конвенция, която ни натрапват.

Иначе...

Няма страшно, че България се обезлюдява. The rat-race, гонитбата на успеха, не е келепир. Когато станат много плъховете на едно място, те развиват канибализъм, както при сегашния нашенски капитализъм.

Ш-ш-ш-ът! Тихо да чуем какво казва радиото... Уф-ф-ф-ф...  пак радиопоезия... Некадърна, естествено. Причина Радой Ралин да перифразира стихотворението на Ран Босилек:

 

Бяла спретната къщурка

Две липи отпред

Тука всяка мижитурка

Пише се поет...

 

Ахтунг! Да чуем новините! Били избрали главен прокурор въпреки демонстрациите против и за него. Лъжа е това. Избор има, когато избираш между най-малко две персони, а тая е само една... Френският президент Макрон казал в "Икономист", че пактът НАТО е в мозъчна смърт. Аз казвам: Това не значи, че ще стане донор и ще го разфасоват, както ние Варшавския договор. Българският парламент гласувал проектобюджета. Разни персони от кол и въже са си плюли в устата да казват, че бюджетът е консервативен и изпълним, че главният гербер Бойко Борисов е безалтернативен и бандата, на която той е главатар, ще си управлява от тук чак до края на света, както пееха в сериала "Ние сме на всеки километър".

Nothing is forever, only death is forever, mister (Нищо не е вечно, господине. Само смъртта е, бел.ред.), казваше Джеймс Бонд. Колегите му от The Economist Intelligence Unit казват, че бандата на Бойко няма да доживее края на мандата си. The master spy of the 20th century беше Ким Филби от "Икономист", казвам аз tongue in cheek.

 

 

DI copyright