facebook
twitter

Наблюдател

Айде Борисов да извади 150 млн. лв. от своя джоб

Глобата заради газовия монопол трябва да подсети гражданите да търсят сметка на управляващите, които така нехайно прахосват парите им
16729
Карикатура: Христо Комарницки

"И да не плашат хората, че ще плащат те тази цена, ще си я платят трите търговски дружества от печалби”, заяви грижовно за народа си премиерът Бойко Борисов. От Виена, където участва във форум за цифровото ограмотяване на африканците, той направи бърза сметка какви цифри трябва да преглътне България заради глобата, наложена в понеделник от Европейската комисия. Тя санкционира за газов монополизъм трите държавни търговски предприятия „Български енергиен холдинг”, неговото дъщерно дружество за доставка на природен газ „Булгаргаз“ и другото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ (групата БЕХ). Точното число е 77 068 000 евро, което на разбираем български означава 150 673 231.54 лева  по официалния курс на БНБ. 

 

Те ли са истинските виновници

 

за нарушаването на пазарните правила в ЕС чрез блокиране на достъпа на други търговци до газопреносната система на България и до нейното единствено газохранилище в Чирен? От изявлението на Борисов пред съпровождащи го български журналисти във Виена стана ясно, че трите дружества са били странични наблюдатели на преговорите с Брюксел, защото правителството начело с него е водило пазарлък за размера на глобата. "Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140 и сега последно на 77 млн. евро. Това беше минималната сума, която успяхме да договорим", тупна се в гърдите Бойко Борисов. Излиза, че правителството е смятало глобата за адресирана към него, а не към търговци със самоволно поведение на пазара. Това пък е ясен показател, че властта споделя вината им, защото им е диктувала какво да правят. Не е голяма тайна, че държавните фирми не са свободни от волята на правителството. И Брюксел не се е съмнявал в това, защото се е съгласил да преговаря пряко с правителството, а не с шефовете на трите дружества, които всъщност глобява.

 

Дотук задачата за цифрово ограмотяване е решена наполовина

 

с помощта на премиера. След като е ясно, че вината трябва да се търси в средите на управляващите политици, достатъчно е да се види кои са били на власт през периода на нарушението, който е фиксиран от ЕК "между 2010 и 2015 г.". Тогава групата БЕХ е блокирала достъпа до вътрешната газопреносна мрежа на България, единственото газохранилище в България и единствения газопровод за внос на газ в България, който ненужно е бил изцяло резервиран от БЕХ, само за да се пречи на други търговци.

Колкото и да напрягаме паметта си, други премиерски имена, освен на Бойко Борисов и Пламен Орешарски, няма да изкараме наяве. Орешарски бе краткотраен премиер и не остави спомен за собствена политика. Той бе само несполучлива пауза между два мандата на Борисов, който вече градеше самочувствие на стопанин на държавата. С годините събитията започват да се смесват и затова е необходимо да се напомни последователността на фактите. Макар че фирмата "Овергаз" подаде сигнал в Брюксел през 2011 г., решението на ЕК да започне наказателна процедура бе взето самостоятелно две години по-рано, уточни след огласяването на глобата комисарката за конкуренцията Маргрете Вестагер. Началото й буквално съвпадна със старта в средата на 2009 г. на първия премиерски мандат на Борисов, но тогава той още бе твърде несведущ по европейските въпроси. След едногодишна преписка между неговата администрация и Брюксел България получи на 17 юни 2010 г. второ, последно предупреждение за предстоящи санкции, ако продължава да смята, че либерализацията на европейския енергиен пазар не се отнася до нея. След още една година търпение за вразумяване ЕК пристъпи към действие.

 

Личеше си, че играта загрубява,

 

но как да се вразуми премиер, който смята, че чрез деформиране на пазара и спускане на цени отгоре показва на всеки гражданин кой му е началник. Вече можеше да се прогнозира, че либерализацията на енергийния пазар в България няма да се случи, докато държавните монополисти не понесат глоби за много милиони евро, каквито са тарифите на Брюксел. Тук не ставаше дума за чисто търговски интереси, а за цивилизационен сблъсък на две философии по енергийните въпроси.

Така например от гледна точка на европейския пазар за природен газ България бе определена като "газов остров". Така пишеше в одобрения на 25 юни 2010 г. от представителите на 27-те правителства в ЕС проект на Регламент за сигурността на газовите доставки.
Държавата обаче се виждаше с други очи. Ден по-рано, на 24 юни, Министерството на икономиката и енергетиката публикува за обсъждане Проект на енергийна стратегия на България до 2020 г., в която страната се определяше като кръстопът, защото смяташе, че главното й предназначение в Европа е да служи за пренос и разпределение на газовите потоци към други страни. Отсъстваше разбирането, че България е не само транзитна територия, но и европейски пазар. "Понастоящем България се явява газов разпределителен център в региона на Югоизточна Европа - държавата ни осигурява доставките на природен газ за Турция, Гърция и Македония и е гарант за сигурността на газовите доставки в региона", пише в стратегията. Още един напън на въображението и предстоеше Борисов да изобрети газов хъб, чиито кранове да върти лично той. Само че за да излезе от положението на газов остров, държавата трябваше не да мисли как да разпределя чужд газ за три и повече държави, а да получава газ поне от три източника. Това едва ли ще стане скоро.

Що се отнася до твърдението на Борисов, че гражданите няма да понесат щета от глобата, защото плащането й щяло да стане от печалбата на трите дружества, това означава само, че

 

българите вече са платили и надплатили

 

достатъчно много за монополните цени. Европейската комисия определя размера на глобите, като се основава на проучване на ОИСР от 2008 г. То установява, че картелите увеличават цените си с 15-20% годишно, ако не бъдат наказани своевременно. Могат да стигнат и до 50% увеличение. "Ако даден картел продължи няколко години, участващите в него предприятия се възползват от тези по-високи цени всяка година от неговото съществуване. За да се постигне превантивната цел за индустрията като цяло, това трябва да бъде взето под внимание при определянето на глобата", пише в разяснение на ЕК как се формират финансовите санкции на Брюксел.

Заплахата от глоба на българските газови монополисти бе отправена в официално съобщение през 2013 г. от комисията "Барозу". Тя стигна през 2015 г. до окончателния извод за извършени нарушения, когато мандатът й бе на финала. Щом дойде ред на комисията "Юнкер", тя вече не можеше да прекрати процедурата и максималната услуга, която направи на "приятеля" Бойко, бе да я проточи почти до края на мандата си.  Жан-Клод Юнкер предпочете да я приключи, вместо да я остави на наследника си, защото в негова власт бе да намали глобата до 77 млн. евро от първоначално изчислените 316 млн. евро. Ако не бе направил този жест, сега символично щяхме да запишем на сметката на Борисов не 150, а 600 млн. лв.

 

Какво да прави България в тази ситуация?

 

Ако групата БЕХ плати, ще признае вина, която вече е установена. Ако не признае вина, както реши Народното събрание преди година, България ще трябва да оспори решението на ЕК пред Съда на ЕС в Люксембург. Това ще означава дело срещу Еврокомисията, което ще продължи поне 4-5 години. Ответник ще бъде следващата Еврокомисия, която може да не бъде изпълнена с такива топли чувства към Борисов и да изкара наяве факти, които сега не се съобщават. Цялостният преглед на материалите по делото може да накара съда да провери дали глобата е пропорционална на нарушението и неговата продължителност. Нищо чудно той да забележи тогава нейното четирикратно намаляване и да я върне в размера, който Борисов така героично е оспорил. При всички случаи обаче май е крайно време гражданите и фирмите да си потърсим надвзетите пари от онези, които така щедро ги прахосват. Уж за наше добро, всъщност - за тяхно добруване. 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Букурещ научи един брюкселски номер от Борисов
Зеления, Късия и Дани Бандита

20.03.2019

Димитри Иванов

2574 18
Справедливо е хората да имат избор на пенсионна формула

20.03.2019

Искра Ценкова

484 5

Коментари

wise man

Да се кофискуват всички имоти и дялове в дружества на Сашо Дончев и ще се плати глобата. Това ще е най-малкото наказание за антибългарската му дейност! Правителството достойно защити държавното имущество.

Доц.Трътлев

Точно така мъдрецо. Машалла. Grossartig. Всичко да му се конфискува в съответствие с новоприетия антикорупционен закон за отнемане на имущество без съд и присъда.

mazen

wise man - гербав трол :D

Русофилистик

Няма лошо - чест е да служиш на прогреса.

Sine_metu

Браво на прогреса, но нещо взе да ни излиза прекалено солен и от нездравословните таквоз

Шлифера

 

 

Еееее сега сигур ще се задействат КОМПИРИТЕ, ще обследват подробно кво дал, кво взел...къщи, БарЦелона, острови, гаджета, наследници и т.н.

Значи жална им майка на байхУЙя и байхУЙовците......

JR

Терзиев!👍 Цялата простотия на Хъбибий Първи Газоповелителя сложена на тепсия. Като дойде времето да плащаме, обаче, Той отдавна, отдавна ще се е изнесъл при сахибите да си гледа внука...

Да са ни честити видимите резултати на ГРОБ!🎃🎃🎃

Redneg

Младши, пропускаш обаче важната част която БСП играе в тая ситуация ... Таско, Жельо и сие ...

Не напразно всичкото комуняга се е скрило в мише дупка по тоя въпрос.

Русофилистик

Бойко е велик! До доказване на обратното. Даже и след това, защото не може да се докаже.

Sine_metu

Четв., 20/12/2018 - 07:30 (нов)

Redneg

Младши, пропускаш обаче важната част която БСП играе в тая ситуация ... Таско, Жельо и сие ...

Не напразно всичкото комуняга се е скрило в мише дупка по тоя въпрос.

 

Ъкъ. Камъняките имат безброй греховце, включително и за случая. Имам предвид поведението им през 2009- 2010 г.г., когато се забърква кашата, след това глобата е неспасяема. Но не и за решението на НС от ноември 2017. То е правилно, да не говорим, че е прието единодушно.

 

Концентрирай мислата си върху въпроса признава ли вина Борисов с биенето в гърдите как умишлено е действал срещу закона, за да "спаси" БТГ от приватизация, каквато никой не му е искал, или да?

 

И за мишата дупка не е тъй. Нинова възложи на един от нейните евродепутати да получи обяснения от комисарката за сие искане

 

Sine_metu

П.С.

Иначе думите "таско ерменков" са нарицателни. Единица мярка.

Например за малоумието енергоефективните мерки у нас да се мерят само с намалението на количеството потребени енергии при крайните потребители. Без да се отчитат цените им, нито разликата между първично и крайно потребление, която при тока е 70%.

 

Както вървят нещата обаче, ще ни трябва нова единица.

Нещо като КилоТЕ, МегаТЕ, Гига... Не съм го вервал.

Какво щастие за всички нас е, че поне кандидати има бол

123456us

Кебло, ти ли си?!

Речи и за белата кобила...

Това е към Русофилистика

Sine_metu

Кебло ли? Ма горкият той сюрьозно се е разболел

Да се не плаши обаче, чувал съм, че руснаците безотказно лекуват "трите Ч" - чума, чахотка, чифилис

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Няма причина Борисов да вади тия милиони, защото, поне в този случай, той си е вързал гащите твърде добре - с решението на Народното събрание отпреди година

 

Точно за това депутатите искат министърът на енергетиката Теменужка Петкова и енергийните дружества да предприемат необходимите мерки, така че процесуалните представители на държавата да не признават твърденията за нарушения на антимонополното законодателство и да обжалват всякакви наложени финансови санкции. Предложението за решението на Народното събрание бе внесено от Желю Бойчев и Таско Ерменков от БСП и според депутати, подкрепено единодушно в пленарната зала. Преди това в четвъртък въпросът беше обсъден на закрито заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което бяха изслушани изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз". Заседанието беше свикано по искане на Таско Ерменков от БСП и група народни представители.
 

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

 

 

Именно затова няма никаква политическа атака към ГЕРБ в момента за тия пари.

Щото всички партии са в кюпа.

 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

И още една случайно пропусната подробност - тия 77 милиона евро са само началото.

 

 


Според депутати от мнозинството, ако България признае вина, това може да доведе до лавина от искове на засегнати газови дружества. Според тях искът на "Овергаз" по арбитражното дело е на стойност малко над 202 милиона евро. "Освен "Овергаз", претенции могат да предявят още всички търговци на газ, както и цялата индустрия, която ползва газ. Ако признаем вина, съдът по-лесно ще удовлетвори исковете им", казват депутати от управляващото мнозинство. Докато, ако не признаем вина, тези компании ще трябва да доказват, че са претърпели загуби от монополното положение на "Булгартрансгаз". Заедно с това, признаването на вина ще означава и, че страната ни е съгласна с всички констатации на ЕК по делото.

 

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

Дерсу Узала

Айде Борисов да извади 150 млн. лв. от своя джоб

 А какво са за мутрата-милиардер 150 млн. лева? Бълха го ухапала

 

Александър Каракачанов:

"За една минута премиерът Борисов излъга три пъти!

По всички медии се разпространява изявлението на Борисов във връзка с глобата от 77 млн. евро за Българския енергиен холдинг (БЕХ), наложено от Европейската комисия (ЕК), което съдържа най-малкото три лъжи:

 1. Конфликтът с ЕК бил защото „ни препоръча да приватизираме тръбите“, казва Борисов. Лъжа!

Конфликтът с ЕК е защото съгласно европейските правила държавната фирма Булгартрансгаз, която е част от БЕХ, е длъжна да предоставя равни права на всички, които искат да транзитират газ по тръбите. И няма никакво значение дали тя е частна или държавна! Проблемът е, че всички управляващи през последните десетилетия ползват Булгартрансгаз и БЕХ за нечистоплътни финансови и политически спекулации.

2. „Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила – навсякъде се приватизира“ твърди Борисов. Лъжа!

Голяма част от операторите в ЕС са държавни или със смесена собственост. Но тази лъжа, в съчетание с горната, вероятно е необходима за да се подготви поредната приватизация чрез фирми с неизяснена собственост.

3. „Да не плашат хората, че те ще плащат тези пари“ – казва Борисов. Лъжа!

Осъден е БЕХ, който е държавен и ще плати с пари, които са държавни, т.е. НАШИ. Или може би Борисов вече е решил, че тези пари са частни!

Какво би трябвало да стане ако сме правова държава?

1. Незабавна оставка на енергийния министър Т. Петкова.

2. Прокуратурата да започне разследване за престъпна некомпетентност от страна административните ръководители по вина, на които се стигна до наложената глоба."

Sine_metu

Ср., 19/12/2018 - 23:51 (нов)

Св. Ихтамнетий

Няма причина Борисов да вади тия милиони, защото, поне в този случай, той си е вързал гащите твърде добре - с решението на Народното събрание отпреди година

И още една случайно пропусната подробност - тия 77 милиона евро са само началото.

 

Абе ти що се правиш на щур?

Заедно и след статията от 24.11.2017 г., дето цитираш, в газетата имаше поне седем публикации по темата. Абонирай се да ти пращат копия и не пропускай подробностите. Терзиев пише за по- така читатели и правилно предполага, че са ни известни.

 

Както и да е. По същество :

Преди година става безпощадно ясно, че ще ядем хурката.

Като виждат къде е каручката и понеже си знаят стоката, депутатите изрично заръчват на Борисов да не признава вина. Не за да връзват гащи, щото въпросните отдавна са в Брюксел, а да ограничат щетите.

 

Айде сега кажи ти какво Борисов и Нушка направиха завчера?

 

 

 

генек

Как така?

Пари са му нужни - къщата в Барселона, островчето, редовно попълване в ливанските банки...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Дерсу Узала

Коледен подарък 2018 от Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=b6...

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Добре, че го има Борисов, иначе някои спорно талнтливи авторчета щяха да умрат от глад. Борисов тук, Борисов там, ми той бетер Фигаро ;)

Нашенец

 ЕК казва: Не искаме България да си приватизира газопреностната мрежа. Искаме само да не е държавна. 

Функционалната грамотност на мнозинството от мат,риала май не стига до втората част. Сигурно затова е на това дередже.

 

Sine_metu

Ще има подробен отговор от ЕК, но предварителните сведения са, че е искала да дадем оперативното управление. Тоест да назначват те изпълнителните директори. Нищо общо със собствеността.

Да изчакаме отговора, па тогава да поговорим пак за грамотността, а?

Нашенец

 На това ли се вика оперативно управление "През тези три години разговори на различни нива - политически, експерти - многократно сме обсъждали различни варианти за изход от ситуацията. Предложили сме изваждане на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" не само от БЕХ, но и от структурата на Министерството на енергетиката и да минат към друго министерство, но според ЕК така пак се запазва държавният контрол върху дружествата, дори и да са извън БЕХ и Министерството на енерегетиката", посочи Петкова. Отхвърлено от Брюксел било и предложението в "Булгартрансгаз" с миноритарен дял да участва друг оператор, който да даде на ЕК гаранции за спазване на европравилата."

Sine_metu

Ау, колко страшно е да продадем миноритарен дял. Тръпки ме побиха. Ще вземем да получим 150 милиона, вместо да ги даваме. Или грамотността ни стига до действието изваждане, а събирането още не сме го учили?

Най- лошото е, че даването не свършва с тия 150 милиона. Ще има още искове, но и те не са най- лошото. Какво правим с 3- те милиарда за нови газопроводи? Дали ЕК ще ни даде нещо като на другите или ще ни посочи вратата? А като ни я посочи, оставаме ли изобщо в играта или почваме да се хвалим, че сме провалили и този проект?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×