facebook
twitter

Наблюдател

Атеисти да плащат, за да не дойде ИДИЛ?

Въпреки че се отказа от идеята за амнистия, държавата на ГЕРБ и ДПС ще продължи опитите си да яхне вероизповеданията
7567
Колаж Владимир Зарков
Бойко мюфтия

И това преживяхме - премиерът ни да се прави на мюфтия. Той беше надарен художник, голям спортист, велик строител и тънък дипломат, но досега не ръководеше верските дела - беше си само кротък раб божий. Откакто ДПС даде акъл на ГЕРБ да опростят дълговете на главното мюфтийство, Борисов стана и религиозен водач, който плаши народа с голям алахакбар, ако не дадем 8 млн. за богоугодни загуби. 

Добре че ГЕРБ се отказа от амнистията на  дълговете на мюфтийството към хазната. 

Сега му е времето да преосмислим цялостното отношение на държавата към вероизповеданията. Защо? Защото финансовият проблем, който лъсна в Главното мюфтийство, и декларираното желание на новото мнозинство (ГЕРБ-ДПС) да отпише тези вземания бяха резултат от изключителното желание на същата тази държава (не само нашата) да яхне вярата. Както и от абсолютно очебийната склонност на вярата (не само на исляма) да поляга кротко пред хазната на държавата. 

Всичко това бе недопустимо. Това не беше добро решение нито за религиозните граждани, нито за атеистите. Разбира се, не бе добро решение и за държавата, която с лека ръка опрощава милиони, но в същото време гони танцьори за лев и петдесет. Това бе нелепо действие на политици от калибъра на Доган и Борисов, които променят закони и сменят принципи само заради едната конюнктура. 

Основният ни закон определя България като секуларна държава, задължава правителството да не се меси в работата на религиозните институции. На практика обаче държавата се меси, подпомага ги, прави ги зависими финансово и в този смисъл те не са свободни. 

 

Държавата реши да прави това безпринципно -

 

да вземе пари от фиска, т.е. взема пари от атеисти, за да подпомага мюсюлмани, взема пари от мюсюлмани, за да подпомага източноправославни, и т.н. Повечето от вас не са влизали в джамия, но трябваше да платят част от онези 8 млн. лева, за да се покрие безхаберието на мюфтийството. В крайна сметка влиянието върху религията се използва за политически цели, защото и в исляма, и в християнството който плаща, той поръчва музиката.
---
За тези, които няма да стигнат до края на този текст, решението бе само едно - държавата да предприеме краткосрочен план за укрепване на религиозните институции (разсрочването на дълга е добра идея) и след изтичане на този период, примерно 1 година, страната ни да стане истинска светска държава, а религиозните общности да продължат пътя си - свободни и сами. Вероизповеданията са юридически лица и като такива да си плащат данъците, да печелят от имотите си или пък да фалират на воля. Да се оправят - с дарения и менажиране на имоти, както е в Англия и Холандия. Има и алтернатива - държавата може да събира данъци от религиозните граждани и да ги пренасочва към вероизповеданията, както е в Германия, Дания, Испания, Италия. В крайна сметка който иска от нас, може да даде пари за своята вяра. Така е редно.
---

Има обаче и още нещо, което трябва да се каже ясно

 

Турция контролираше исляма в България

 

и държавата правилно спря тази недопустима намеса във вътрешните работи на страната ни. Отделянето на държавата от религията не означава харизване на грижата за религията на чужда държава, на далечна фондация или на уахабитско правителство. 

По време на правителството на Иван Костов, през 1998 г., бе подписан протокол, уреждащ финансовото подпомагане, изпращането на учители в духовните училища и на гост-имами и лектори от турската Дирекция по религиозните въпроси (т.нар. Дианет). България се отървава от малко финансово бреме - решава да не плаща за ислям. Целият български ислям минава към Дианета, който по финансови възможности е сравним само с едно друго турско министерство - това на отбраната. Т.е. Костов постига съвършенството - отделя религията от държавата. Като препраща религията на друга държава. 

Какво се случва след това? Оттогава турският Дианет ежегодно увеличава финансовата си подкрепа за българския ислям, като през 2007 г. тя официално достига 2 млн. лева на година. В същото време българската държава се включва със 160-360 хил. лв., и то само за ремонти на джамии. За 10 години - от 2006 до 2016, българската държава дава на мюфтийството малко над 2.5 млн. лв., т.е. толкова, колкото турската държава дава само за 1 година.  

 

"Мюфтийството оцеляваше благодарение на субсидията от Дианета",

 

казва сега Джелал Фаик, говорител на Главното мюфтийство. Цената за това е ясна - за около 15 години Турция контролира вярата на българските мюсюлмани. Как? Тотално. Дианетът праща 70 души заедно със семействата им и ги командирова из цялата страна. Във всяко районно мюфтийство (28 на брой) има един зам.-шеф от Дианета. В трите религиозни училища - в Шумен, Русе и Момчилград, както и във Висшия ислямски институт има по един зам.-директор, който е пратен от Турция. Всички по-големи джамии в България са финансово зависими от Турция. Всяка седмица турският Дианет изготвя и разпространява проповед в 85 000 джамии в Турция и над 2000 джамии в чужбина. Засилването на ролята на Дианета през последните години е тясно свързано с целите на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган - да насърчи ханафитския сунитски ислям, "консервативния начин на живот у дома и проектиране на турски ислям в чужбина".

 

Защо, като има пари, има и дългове?

 

Защото парите спират - спомняте си, преди няколко години се появи ДОСТ на Лютви Местан, България обвини Турция, че се меси във вътрешните й работи, и посланик Сюлейман Гьокче беше прибран от Анкара. Тогава Дианетът врътна кранчето.

Едни твърдят, че мюфтийството е натрупало дълговете си след 2005 г. Други - че това е станало преди 2009 г. Всичко това е вярно - между 2005 и 2009 г. всичките 1200 мюсюлмански дружества в България се преструктурират - от самостоятелни юридически лица те преминават към Главното мюфтийство. Заедно с борчовете си. През 2014 г. борчът е 5.1 млн. лв., пет години по-късно заедно с лихвите е 8 279 000 лв. и НАП дава мюфтийството на публичен съдебен изпълнител - запорирани са банковите му сметки, започва разпродажба на имоти. Мюфтийството спира да плаща всичко - данъци, здравни и пенсионни вноски, лихви, общинските данък сгради и такса смет, съдебни разноски... Държавата започва да разпродава имуществото, но изведнъж всичко това спира... Появява се политическо решение - да се опростят дълговете. И тъй като не бива да се помага само на мюфтийството, ще се опрощават дълговете и на останалите вероизповедания. Те имат задължения от 0.1 млн., т.е. нямат никакви просрочия. 

Но да се върнем на мюфтийството.

 

След 2017 г. в мюфтийството настава финансов глад 

 

Главното мюфтийство, свикнало да разчита на дотациите на Дианета, не може да посреща нуждите на изповеданието - имамите спират да получават възнаграждения, преподавателите във Висшия ислямски институт - също. Хората са притеснени с основание и са готови дори да протестират. Точно този факт се използва от мюфтийството, за да започне да рисува кървави картини. "България имаше възможността да направи това, което стана около нас в съседните държави. Мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. От тук нататък всеки гражданин на тази държава трябва да прави всичко възможно да запази този мир", каза в понеделник главният мюфтия Мустафа Хаджи. "Преди две години на 1200 километра от България имаше боеве с Даеш (ИДИЛ, "Ислямска държава"), така че опасността е реална", нарежда Джелал Фаик.

 

Хаджи и Фаик директно говорят за мир срещу пари

 

Вместо да обърнат внимание на тези думи, държавници като Борисов и Цветанов също започват да говорят за "национална сигурност". Борисов си припомни Възродителния процес, времето, в което видял с очите си "как българи с различна религия се гледат и искат да се убиват", а виновни за тази ситуация са били комунистите. Защо? Кому е нужно това сега? 

Разбира се, няма никакви ислямисти, никакви реални опасности и никаква заплаха за националната сигурност. Има очаквания от протести на безпарични имами. 

Но картинката е представена от Борисов и ДПС като дългове срещу сигурност... Т.е. плащаме дълговете - получаваме сигурност.

 

И това ако не е класическо изнудване, здраве му кажи

 

- същото се случваше с малките магазинчета преди 20 г. - плащаха за сигурност...

Два дни по-късно в интернет се появяват шаржове като този - Бойко мюфтия. Вече всички са видели топлата връзка между ГЕРБ и ДПС. Борисов, един човек, който силно се влияе от карикатури, дава заден. Сега е нормално не да плащаме за сигурност, а просто да разсрочим дълговете на мюфтийството.

В цялата суматоха, за да не вземем случайно прекалено много да обидим Турция, този път не я намесваме в разправията. Всички - духовници и политици от ГЕРБ и ДПС, рисуват обща картина - в тези несигурни времена само Главното мюфтийство е щит срещу навлизането на радикалния ислям и благодарение на Дианета това не се е случило в България.

Клета България. Ако тя разчита за сигурността си на Дианета и Главното мюфтийство, по-добре да я затваряме. 

Но и тук историята не приключва. Тя не спира само с несбъднатата мечта на държавата да вземе пари от нас и да ги даде за дълговете на вероизповеданията. Българската държава реши да влезе още по-навътре във вероизповеданията и тук пръст имат не ДПС, а Патриотите. Логиката е проста: щом няма пари от Дианета за мюфтийството, то тогава бюджетът да се заеме с това - да плаща заплатите на имами и преподаватели, не само да строи и да ремонтира джамии. Т.е. да извади българския ислям от една държавна опека и да го върне на друга. Разбира се, дължимото финансово внимание получава и "традиционна религия в Република България" - източноправославното вероизповедание - в съответните пропорции. 

Всичко това не бива да се случва по този начин, по който го мисли законодателят, защото парите на държавата няма да отиват за вярата, а за "Ролекса" и "Мерцедеса" на по-наглите божии служители. Въпреки годините на национализация и въпреки безкрайните спорове за земи и сгради, днес Българската патриаршия контролира имоти за над 9 млрд. лв., а Главното мюфтийство има над 4700 имота. Това са огромни ресурси, които просто трябва да се управляват добре. Държавата трябва да направи само едно - да изчисти веднъж завинаги всички спорове около църковните и вакъфските имоти. 

Има и още нещо. Заиграването между ГЕРБ и ДПС вече стана толкова сериозно, че от тук насетне някой ще плаща още по-сериозна електорална цена. Ще я плаща, както обикновено, този, който се е докоснал до ДПС. 

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Михайлов си тръгна, Гешев идва: различни спектакли, но с общ почерк
Готови ли сме да линчуваме учители?
Много думи срещу нацистката пропаганда, но без последствия

Коментари

Страници

САТЪР
снимка на САТЪР

забрана на дпс!🐨

маргаритка2

Майтапа е, че в уравнението отсъстват последните придобивки на почетния председател, Алах да го поживипоживи - луди ги направи.

 

 

Васик

Аз не съм влизал никога в джамия, но нямам нищо против да платя моята част от задълженията на мюфтийството. Не се съмнявам, че също така има мюсюлмани, които даряват пари за "Българската Коледа", нищо че наименованието намеква леко непочтено с какво се идентифицира националното. Не мисля, че кризите от всякакъв вид са повод хората да злорадстват на чуждото нещастие, независимо че то може или не може да бъде определено като резултат от безхаберие. Нямам нищо против държавата да плати обезщетение на хората от село Бисер, въпреки че не живея в село Бисер и не познавам никого там. Имаше спор за язовира, не се разбра кой е бил безхаберен, но със сигурност не съм аз. Не съм се лекувал досега в онкология, но всеки месец плащам на държавата пари, с които други хора се лекуват там, макар че въобще не познавам тези хора. С някоя реторична фигура може да извъртя нещата така, че като непушач плащам за безхаберието на някой пушач, който сега трябва да се лекува от рак на белия дроб с моите пари. Обаче не мисля така.

маргаритка2

И обратно - пушачите пълнят хазната за мачовете на тигрите, а те не са масов спорт...

 

Но съм съгласна с мнението по същество.

 

По-добре да им съберем помощ. 

 

Смешно и жалко е да се преписва техния проблем на всички вероизповедания!

 

Специално нашите турчоля са между чука и другия чук.

 

Дианета яко е вдигнал мизата.. Както и да е, цвъковия закон и в двете му вариации срива остатъците от държавата.

Памфуций
снимка на Памфуций

За тези, които няма да стигнат до края на този текст, решението бе само едно - държавата да предприеме краткосрочен план за укрепване на религиозните институции (разсрочването на дълга е добра идея) и след изтичане на този период, примерно 1 година, страната ни да стане истинска светска държава, а религиозните общности да продължат пътя си - свободни и сами. Вероизповеданията са юридически лица и като такива да си плащат данъците, да печелят от имотите си или пък да фалират на воля. Да се оправят - с дарения и менажиране на имоти, както е в Англия и Холандия. Има и алтернатива - държавата може да събира данъци от религиозните граждани и да ги пренасочва към вероизповеданията, както е в Германия, Дания, Испания, Италия. В крайна сметка който иска от нас, може да даде пари за своята вяра. Така е редно.

👍

С малка поправка - държавата все пак да поеме ангажимент за поддръжката на онези религиозни и култови сгради, които са културни паметници.

Meto_ot_Interneto

Петьо Цеков 👍

JollyRoger's

Цеков👍 Хирургически прецизен срез на халал-суджук-тиквите, както и на чудотворните решения на лицето Иван Йорданов Костов. Защо последният не е в панделата за държавна измяна е мистерия, която могат да “обяснят“ само чугуненосини талибани...

Памфуций
снимка на Памфуций
Ми, джоли защо две правителства с участието на БСП не го отмениха тоя изменнически договор? Още повече договора Костов сключи с Бюлент Еджевит, а Тройната го търпя при Ердо и при разцвета на Гюленизма в съседна Турция.

Да ти обяснявам ли, че благодарение на тая спогодба Коранът най-сетне се преведе на български език, ислям започна да се преподава на български в българските училища като СИП, че едва тогава се сложи ред в избора за главен мюфтия, като не съм сигурен дали и тогава най-сетне човек с висше богословско образование на стана мюфтия ? Отделно пък един от мюфтиите съдеше България в ЕСПЧ заради дърварските опити на правителството на Виденов да наложи Недим Генджев. Когато Костов сключи спогодбата с Б. Еджевит , по същото време в Албания и Босна сновяха Саудитски и Катарски фондации. Така че аре малко по-леко с "националното предателство".

JollyRoger's

Случайно (ли) си пропуснал ролята на Дианета, финансова и кадрова, в това “въздигане“ на вероизповеданието. Цеков обаче не е. (Виж по-горе) А уахабитските фондации шетаха и продължават да шетат и у нас. Даже Хъбибий на крака им отиде, таман след разчленяването на саудитеца в Стамбул, да друса саблени танци с изродите.

Официализирането на всичко това дължим на Чудотвореца от Драгалевци. Факт.

Както е факт и това, че Владко Зидаров е политическа рожба на посинялата “идея“ Стани Да Седна... И неговото място е при Киро Жарта, но и той, подобно на ВанЮ, се е “застраховал“ с много “знание“ за мръсната приказка, която сахибите пробутаха на плебса с евфемистичното название “Преходът към демокрасито“. Вместо простичкото “Грабеж до пълен разпад“.

Памфуций
снимка на Памфуций

Пишеш глупости извън времето и пространството. Нерде Борисов през второто десетилетие на 21 век в., нерде Костов в края на 90те. Нерде Местан през 90те, нерде Местан от времето на Ердоганова Турция и "стратегическата дълбочина".

 Тогава трябваше да бъде възстановено мюфтийството. Стипендианчета ходеха най-много в Египет, откъдето се връщаха моделирани по тертипа на "братството". Саудитски фондации искаха да правят "ислямски центрове". В същото време Турция беше светска държава - единственият тогава подходящ модел за мюсюлманите и мястото на вероизповеданието им у нас.

Проблемът е не, че моделът тогава беше внесен у нас, а че след това вече възстановеното Мюфтийство не беше откъсаното от цицата на Дианета, че никой не реагира на промените в самата Турция. Прочее, Костов постави проблема за Дианета и Мюфтийството преди пет години , когато нито ти, нито Цеков изобщо се се замисляли по въпроса. Впрочем простотията за "въздигането" на вероизповеданието от какъв зор я изръси - Ислямът у нас трябва да се забрани ли?

 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

По-добре да им съберем помощ.

Представителите на ислямските институции у нас не искат помощ, те заплашват.
Трябва ли обществото ни да бъде задължавано да плаща на вероизповедания и партии, да се съгласим да бъдем изнудвани?

Neopol

Умишлена ли е манипулацията, че когато държавата опрощава дължими данъци и осигуравки към себе се, някой ги плаща ? Кой на кого да ги плати, след като този на когото се държат ги опрощава ? 

Сещам се за оня стар виц за митничаря, дето преминаващият с камиона си бизнесмен тази път му отказал обичайния подкуп с мотива, че си строи къща и няма пари, на което митничаря се възмутил "С моите пари къща ще си строи".

ruff

интересно е защо питаш, след като си разказал този виц? там е и отговора!

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Кой на кого да ги плати

Никъде не е показано какво точно се опрощава и трябва ли държавата да го изплати (какви суми, на кого се дължат и за какво).
Говори се, обаче, за нов закон, за заплати на свещенослужители и за това, че вероизповеданията трябва да получават държавна субсидия, която не може да падне под 15 млн. лева. А партиите отдавна си я получават.

Neopol

И не всичко е фирми и бакалски сметки. Има и политика. Да, държавата може да не се меси. Частните съдебни изпълнители да си присвоят за без пари и с подставени лица (както и правят) имотите на мюфтийството. И ще изчезне ли вероизповеданието от това или само ще добие радикални форми добили основания в комерсиалността на светската неолиберална държава, дето всичко приравнява към фирми и пари.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

И не всичко е фирми и бакалски сметки.

Приветствам неплащането на несправедливи данъци и такси, като чудесен пример за обществото в борбата му за справедливост.

volog2

Не става дума само за опрощаването на дълговете, а за опитите на Боко и Доган да вземат вероизповеданията под техен контрол, но с чужди пари. За рекетирането на хората с “Косово” и “възродителения процес” въпреки че вече ще стане 30 години откак няма никакви проблеми с радикални религиозни елементи. И че по-скоро Боко и Доган де факто начело на религиите ще ги докарат както направиха Милошевич и Ердоган отколкото ако се остави статуквото (което ме винаги е най-лошото) 

Предводител на ...

Има и алтернатива - държавата може да събира данъци от религиозните граждани и да ги пренасочва към вероизповеданията, както е в Германия, Дания, Испания, Италия. В крайна сметка който иска от нас, може да даде пари за своята вяра. Така е редно.

Уважаеми г-не Цеков, държавата Германия плаща на вероизповеданията си целево около 460 (четиристотин и шестдесет) милиона евро годишно*, като единствената особеност е, че плащанията на различните провинции са различно големи. Ерго всеки жител на Германия вади от джоба си по около 6 (шест) евро за вероизповеданията.

Да кажем, че българинът е четири пъти по-беден от немеца. Ако вземем Германия за пример всеки от нас би следвало да заделя три лева годишно за вероизповеданията в страната, което би означавало целева държавна помощ от около 21 (двадесет и един) милиона лева годишно.

Въпросът, който повдигате, г-не Цеков, не се решава с емоционални статии в петък вечер. Честта ви на журналист, който принципно е призван да отразява, но и да формира, обществено мнение, ви задължава да сте много добре подготвен относно онова, което пишете. В случая това не е така.

И престанете с мантрата "религията респ. религиозните институции е/са напълно отделена/и от държавата". Щом са налице финансови взимоотношения, при които държавата прибира данъци и осигуровки за религиозни имоти и от религиозни служители, няма пълна отделеност. То ако я имаше, аз досега щях да съм основал барем един манастир и един вакъф.

______________________________

*Цитираната сума се оказа дори леко остаряла. Последните данни от средата на 2018 г. показват 540 милиона евро годишно или по около още едно евро допълнително от всеки жител на страната.

Това са плащанията извън т. нар. "църковен данък", за който споменава и Цеков.

Отделно от това има и субсидия, която държавата изплаща на религиозните организации за дейността им в социалния сектор - училища, детски градини, болници и др.

маргаритка2

Точно наличието на финансови взаимоотношения показва, че държавата и вероизповеданието са два различни субекта.

 

Пълна отделеност имат само туризма и хазарта с техният атрактивен данък. Но това е друга и дълга тема.

Предводител на ...

Точно наличието на финансови взаимоотношения показва, че държавата и вероизповеданието са два различни субекта.

Те са, но пледоариите за това да нямат никакви взаимоотношения помежду си са смехотворни.

маргаритка2

Тук е моментът да разгледаме историята от гледната точка на турската държава - и да паднем от смях.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Хаджи и Фаик директно говорят за мир срещу пари

Какво е това "вероизповедание", чийто ръководители ни заплашват с радикализъм от типа на Даеш? Имаме ли държавна сигурност?

 

ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА
Чл. 7. (1) Свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица.
(2) Религиозните общности и институции, както и верски убеждения, не могат да се използват за политически цели.

wreckage
снимка на wreckage

ноо информативен текст, ама защо се появява слет събитието?

Мисълта ми е, че тва е по-скоро исторически труд, одколкото журналистически.

Кире

Абе вижте ся: ако светската власт разреши на разните му талибани да се финансират както си искат, то нема начин да няма талибани. 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

И как ще им забрани? Като ги финансира? Вие добре ли сте?
Представете си тримата глупаци на Д. Донев насред мегдана, как убеждават селяните да събират пари за разбойниците, за да не нападнат селото.

Кире

Чекай малко ся:

 

Пишем бавно да се самоцитирам: Абе вижте ся: ако светската власт разреши на разните му талибани да се финансират както си искат, то нема начин да няма талибани. 

 

На което получавам отговор: "И как ще им забрани? Като ги финансира?" Вероятно се досещаш, че сам си дал отговор, който не съм писал.

 

И така, да почнем с как ще ги забрани?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Ох, така е. Моля, извинете ме, че ви набедих за думи, които не сте написали!

маргаритка2

Ами другият начин е държавата да отпусне същата сума, която "амнистира" на всички останали вероизповедания.

 

Защото в момента държавата ги наказва, защото са били законопослушни.

 

Вярно е, че живеем в някакъв тотален абсурд, резултат от управление на дебили, но това, което правят в момента не може да се преглътне и с хапчета.

 

Финансовите реверсанси към почетния председател защо са изключени от уравнението? Мистерия.

Luft hans

Предводителю на команчите, Германия плаща на религиозните си общества дори доста повече от споментатата сума, но с малката подробност, че това са преди всичко християнски и най-вече католически регистрирани сдружения. Мюсюлманите не получават нищо, най-вече защото не се регистриран и съответно не се знае кой ще е получателя на парите. А фокуса с Дианета е приложен и в Германия.

Кое и как е разпределено е ей тук>

https://www.dw.com/de/religionsgemeinschaften-wohe...

 

Стоф

Толерирането и финансирането на религиите не води до нищо добро. Те трябва да бъдат оставени сами на себе си, без външни помощи. Да се издържат от лудоверците си, докато изчезнат по естествени причини. Форми на масова лудост. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×