facebook
twitter

Наблюдател

21 съвета как се попълва CV

Моля, не пишете, че „владеете интернет“. Освен ако не сте Нео от "Матрицата", де
2 358
 Снимка: Фейсбук
Любомир Аламанов

През всичките работни години пред очите ми са минали хиляди CV-та. Буквално. Само стажантите са над 600. Представете си колко кандидатури съм изгледал...

Знам, че колегите от HR-сектора имат доста правила и съвети как да се напише едно CV. Но не мога да се сдържа и да не отбележа някои важни елементи поне от моя гледна точка. И да, това са идеи за хората, които си търсят работа. А не за хора, които искат да скачат от място на място и да търсят бързо „израстване в кариерата“. Та моите 21 идеи, когато си пишете CV-то:

1. Не лъжете. Правило номер едно, както винаги. Ще ви хванат и става зле. А като ви тръгне име на пазара, че лъжете, няма да си намерите място никъде. Да, шефовете си говорят. И да, много хора ми се обаждат да ме питат, когато посочвате, че сте били на работа или на стаж, или на курсове при нас.

2. Предварителна подготовка. Проучете къде кандидатствате, каква е организацията, какво искат. Ако са артистично настроени, наблегнете на визуалните елементи. Ако са аналитично настроени, пишете в булети и точки.

3. Ако нямате опит, използвайте някой от форматите, които има в интернет. Стандартен български от едно време или евроформат, или даже някое от новите приложения, които правят по-артистични визии. Не за друго, ще ви помогнат да не забравите нещо или да не се разлеете в романизирано описание на живота си.

4. Снимката – стандартна. Делова. Може да не е само главата като за паспорт. А да се виждат раменете. Но не и цялото тяло. Облекло - делово. Не по бански, потници, чехли, сандали с бели чорапки, мускули, черни очила, шапки с големи периферии и т.н. Това е за Инстаграм. За CV - делова снимка.

5. Задължителен елемент - персонални данни, релевантни за работен процес. Име, телефон, мейл и т.н., за да могат да ви намерят. Линкове към профилите ви в социалните мрежи, така и така ще ги потърсят, по-добре сами ги посочете. И си почистете профилите от пиянски снимки или други излагащи постове. Няма смисъл на този етап да давате друга информация. Само ще работим заедно, няма да се женим.

6. Задължителен елемент - образование. Учебните заведения само се споменават, както и специализациите. За да се придобие идея каква е основата. Няма смисъл да се влиза в детайли, особено ако не са релевантни за ситуацията. 

7. Допълнителни курсове - само накратко. И препоръчително да са релевантни към ситуацията. Ако кандидатствате за писане на европроекти, няма значение, че сте минали двумесечен ускорен курс по плетене на една кука.

8. Задължителен елемент - предишна месторабота. Тук нещата са като с бившите. Ако кажете прекалено много, ще ви вземат за непостоянни. Ако кажете прекалено малко, ще изглеждате задръстени. Скачането през месец от работа на работа не е добър знак. Както и застояването с години на едно и също място и позиция (това, последното, има някои изключения, като собствен бизнес и т.н.).

9. Различни стажове - добре е да се демонстрират. Но ако са поне близки до съответната тема. Ако кандидатствате за програмист, няма значение, че сте били на стаж като доставчик на пица. Въпреки че и това може да е показател за разбиране на Транспортната задача. Зависи от представянето.

10. Намерете добър баланс в описването на задълженията и отговорностите ви на предишните местоработи или стажове. Само споменаване на една длъжност не дава достатъчно информация. „Секретарка“ може да означава, че сте управлявали административно целия офис, или пък, че само сте правили кафе и сте се грижили за доброто настроение на шефа.

11. Допълнителни квалификации - полезно е да има. Показва, че искате да се развивате. А не да разчитате на стандартното образование. Тук може малко повече свобода, показва широта на познанията и уменията. Все пак научна фантастика и математика изглеждат странно за комуникационен специалист, но на мен ми помагат. Пак много зависи как ще ги представите.

12. Други умения - неща като чужди езици, Word, Excel, Power Point и т.н. Опишете ги, за да е сигурно, че ги знаете. Ако случайно не ги знаете, научете ги колкото може по-бързо. Няма съвременен офис, който да не използва повечето от тях.

13. В тази връзка много добре си форматирайте CV-то. Ужасно е да се вижда как се табулира или центрира със спейсове. Или текстът поне малко да има подреден и прегледен вид. Веднага си личи кой разбира от работа с документи.

14. Моля, не пишете, че „владеете интернет“. Освен ако не сте Нео от "Матрицата", де.

15. Задължително описанията да отговарят на изискванията в обявата, по която кандидатствате. Или позицията, за която се стремите. Ако искате да ви вземат за шофьор, няма смисъл подробно да описвате как свирите на китара.

16. Персонализирайте си CV-то спрямо съответната организация и обява. Като леко наблягате на едни качества за сметка на други. Но само наблягате. Без да лъжете.

17. Използвайте умерено количество професионални термини. Хем да не дразните и парадирате, хем все пак да си проличи, че разбирате от професията.

18. Сложете референции. Директно телефони и имена на хора, на които могат да се обадят и ще потвърдят вашата история.

19. Дайте документи. За обученията, стажовете, работата и т.н. Изглежда досадно, но е впечатляващо.

20. Колкото и да знаете, оставете една идея, че с удоволствие ще посрещнете новите предизвикателства, че ще се научите на нови неща, че сте отворени към новото. Аз поне не гледам с добро око на всезнайковците. Щом аз откривам по нещо ново всеки ден да науча, значи всеки може.

21. Демонстрирайте, че не ви е страх от много работа. Всякаква работа. Да, лошите шефове ще ви товарят с глупости и сигурно скоро ще трябва да си ходите. Но така или иначе това е добре. Но нормалните шефове ще го оценят. И ще ви помогнат заедно да развиете способностите ви.

CV-то е вашата първа стъпка в имиджмейкинга. Гледайте го от тази гледна точка.

И не забравяйте. Ако не можете да продадете добре себе си (без да лъжете), то как ще продавате услугите или продуктите на компанията, където кандидатствате ?

Пък може и консул да ви направят някъде… 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Опозиция у нас и със свещ да дириш, няма да я намериш

30.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

762 1
Радикалният опит на Робинзон Крузо в глобалния катаклизъм
Лошо! Връщаме се към старата реалност

29.05.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

8188

Коментари

FemtoA

 

Още един съвет:

Спазвайте българския правопис, особено ако сте филолог.

      

Дата на раждане: 12.04.1962 г. в гр.Самоков

35-та

учител в 73 СОУ

директор на 73 СОУ

зам.кмет в ...

в 41-то НС   (XLI НС)

II-ри клас

Forza NATO

Това ще да е някоя от последните тазгодишни лястовици от ятото "Универсални публикации за пълнеж на летни страници с дълготрайна годност".

 

Всички отдавна вече знаем, че авторът е сертифициран по либералното ISO за правилен препечат и благият му лик следва да ни озарява при всяка възможност, ама подбирайте барем...

 

При този увеселителен септември, можеше да бъде поне нещо по-актуално от рода на: 

"21 съвета как се пише сигнал до специализираната прокуратура"

или

"21 съвета как се разкрива шпиониране в полза на чужда държава".

Примерно.

Biberkov

Видно е гореписалите никога в живота си не са чели автобиографии, интервюирали и наемали хора за работа ...

На какви неща съм се нагледал в тия CVта, ви е бедна фантазията ...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×