facebook
twitter

Кинопремиера

Такси в Ел Ей

В "Ченге под наем" корав полицай и мекушав индиец обединяват сили за старомодна екшън комедия
325
 снимка: Александра филмс
Двама мъже в една кола - от това произлизат само проблеми.

Минали са вече над 20 години от френския хит "Такси", както и четири по-слаби негови продължения плюс и един моментално забравен американски римейк "Такси в Ню Йорк". Идеята за малко нескопосан, малко забавен, малко героичен тип зад волана обаче не остарява - въпреки че "Ченге под наем" откликва на новите технологични реалности и неговият шофьор работи за "Убер". ("Убер" впрочем караше и французинът в "Такси 5".) Но макар всички персонажи да пипат смартфоните си през целите 90 минути на филма, както е и в живия живот, не е случайна препратката към 90-те години. "Ченге под наем" е старомодна екшън комедия, която би се появила в разгара на лятото през миналия век, може би дори директно на видео. Не и днес, когато има "Нетфликс" и HBO Go и летните хитове обичайно са бъкани със супергерои и оживели анимационни персонажи на "Дисни". Но ако искате два безгрижни часа на хлад в киносалона без компанията на Спайдърмен, този филм е подходящ за целта. Той не блести с оригиналност или задълбоченост: да започнем от американското заглавие Stuber, безхитростна комбинация от името на главния герой - Стю, и Убер. Освен това подозрително напомня пълнометражен рекламен клип на услугата за споделено пътуване, така и непрокопсала в България. 

Филмът, режисиран от канадеца Майкъл Дауз, в крайна сметка се оказва повече "48 часа", отколкото "Такси" - в този смисъл безличният български превод на заглавието е добро попадение. Развлекателната му стойност е основно заслуга на тандема в главните роли. Топла връзка с марвълските супергерои все пак има - Дейв Баутиста, татуираният здравеняк от "Пазители на галактиката" и "Отмъстителите: Краят", тук е кораво ченге със скапан личен живот. Докато проваля отношенията с дъщеря си и оперира късогледите си очи, той маниакално преследва наркодилър, заради когото е загинал партньорът му преди 6 месеца. 

Индиецът Стю (Кумайл Нанджиани), от своя страна, е кротък служител в спортен магазин. Той кара "Убер" вечер и през уикендите, за да инвестира във фитнес салона на момичето на своите мечти. Но за да спечели повече поръчки, му трябват пет звезди - ах, силата на социалните медии! Стю има лош ден, дори поредица от лоши дни, и даже не осъзнава какво точно значи това, докато не го наема - уж за кратък курс - полицай Вик Манинг. Сценарият е семпъл, доста от шегите - безвкусни и разбира се, има сцени на твърде брутално насилие, но химията между двамата партньори по неволя е неоспорима. 

Ключови думи:

Ченге под наем, Stuber
Все още няма коментари

Още

Най-старото българско кино "Влайкова" влезе в XXI век

25.09.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1209 4
Легендата Жан-Жак Ано идва да журира "Синелибри"

24.09.2020

199
"Мулан" оживява и влиза в политически разпри

Влез или се регистрирай за да коментираш