facebook
twitter

Медии

Младите хора са голямото предизвикателство пред маркетолозите днес

Наградите на Българската асоциация на рекламодателите си поставят за цел да свързват студентите и бизнеса, казва шефът на УС на БАР Свилен Стрезов
520
 Илияна Кирилова
Д-р Свилен Стрезов е председател на съдийската комисия, която ще определи победителите в трите категории – за студенти, за рекламодатели и за комуникационни агенции, в традиционния конкурс BAAwards 2019, организиран от Българската асоциация на рекламодателите (БАР). В момента Стрезов е и председател на УС на БАР като представител на компанията „Актaвис“. Завършил е медицина в Медицинския университет София и има над 15 години опит в различни големи международни компании, представени на българския пазар.

- Г-н Стрезов, приключи първият етап от тазгодишните BAAwards 2019 - подаване на студентските проекти. Как оценявате активността и качеството?

- Това е вторият подобен конкурс след миналогодишния и нивото се вдига. Идеята е да насърчаваме младите хора, занимаващи се с маркетинг, да бъдат максимално креативни и дейни. За нас е важно те да се развиват и да получат възможност за признание, да приложат наученото. А защо не и да получат евентуални предложения за бъдещо кариерно развитие? Една от основните цели на BAAwards е именно тази: студентите да израснат в сферата, която са избрали. Конкурсът може да се превърне и в добра платформа, която да свързва учащите и бизнеса. Голяма част от хората в журито имаме водещи роли в маркетинг отделите на едни от най-големите компании в страната. Всеки човек и проект ще бъде оценен от хора, които впоследствие могат да се окажат добри работодатели. Ценно за мен е, когато виждам, че екипът е положил усилия да направи нещо свое, да представи идеите си спрямо своето си виждане, а не ги е заимствал от съществуващи такива.

- Видяхте ли това в студентските работи?

- Забелязах, че младите хора най-много се вълнуват от проекти, които са еко, био, за здравословен живот и т.н. Този интерес се отразява и на насочеността на подадените апликации. Появиха се например доста интересни идеи, насочени към подобряване на традиционни продукти с по-биологични съставки. Има проект, в който българската боза е разнообразена по доста интересен според младите начин. Вижда се тяхното желание за намаляване на захарта, за влагане на т.нар. суперхрани. Дори цветовата гама вече се разнообразява. Младите си представят бозата например розова чрез влагане на биосъставки. Това е един от интересните проекти.

Другото, което много ги вълнува, е как все по-добре да използват социалните мрежи. В интерес на истината стигането до младите хора е едно от най-интересните предизвикателства пред маркетинга днес. Лесно се стига до хора, които гледат телевизия. По-трудно се стига до потребители, които са динамични и прекарват времето си в различни общности и групи. Грабването на тяхното внимание изисква доста по-прецизно таргетиране. От тази гледна точка идеите на младежите са интересни за нас. От тях получаваме информация как те мислят, къде се събират, колко време стоят в една или друга мрежа, какво четат и т.н. Лесни, бързи, смилаеми формати – това е нещото, което младият човек цени на първо място.

- Проектът за налагане на розова боза или социалните мрежи имат по-голям шанс да спечелят награда?

- Всеки проект има равни шансове. Ние като жури следваме общо установените критерии и всеки един от нас открива интересни неща в студентските апликации. Част от проектите са на хора в първи курс, но има и на по-напреднали. Определено се вижда израстването.

- А от какво най-много ще се интересувате в двата т.нар. основни конкурса - за рекламодатели и рекламни агенции, за които подаването на кампании върви?

– За мен едно от най-важните неща относно рекламодателите, както е и в студентския конкурс, е ясно дефинираната, конкретна и измерима цел на кампанията, последвана от точно определената таргетна и медийна аудитория. Послания и комуникационна стратегия, отразяваща зададените цели. Разбира се, тук нивото, което се търси от апликациите, е доста по-високо в сравнение с конкурса за все още обучаващите се. Фокусирани сме върху всички метрики, заложени в апликацията. При рекламодателите изключително важна е частта с постигнатите резултати от кампанията. Краткосрочното и дългосрочното отражение върху бранда – продукт или услуга. Правилното разпределение и инвестиране на ресурсите също е от голямо значение, тъй като всички работим с лимит на средствата. Затова е важно да видим, че те са правилно разпределени. Използването на интегрирани похвати и кампании, включващи 360° маркетинг, е нещо ценено в съвременния изключително конкурентен пазар. Да не забравяме и основните цели на маркетинга – да следва или да създава потребителските нужди, но разбира се, да бъде профитабилeн за компанията и да развива бранда.

Относно комуникационните агенции едно от най-важните за мен неща е да виждам отражение и следване на зададения брийф. Този конкурс оценява преди всичко постигането на бизнес целите, а не толкова креативността. Важно е комуникационната част да следва и да подкрепя маркетинговите цели. Една комуникация е добра, когато постига целите си. Креативността трябва да е канализирана в тази посока. Конкурсът на БАР е конкурс с ясно дефинирани критерии и бизнес отражението има важна роля в тях. Считам, че за агенциите конкурсът ще е една добра платформа за изява пред бизнеса и една добра посока за още по-доброто сътрудничество между бизнес и агенции.

- Кои са най-честите грешки, които специалистите по маркетинг допускат?

- Дългият ми опит в сферата е показал, че често срещана грешка е да се тръгне отзад напред. Както казах, маркетинговият процес трябва да следва заложените цели, но често е примамливо първо да се набележи креативна идея и въз основа на нея да се гради цялостната концепция. Идеята и посланията са изразни средства, които трябва да следват целта, а не да се случва обратното.

- Защо за бизнеса в България и за комуникационните агенции е полезно да участват в конкурса на БАР?

- Според мен това е една много полезна посока на задълбочаване и подобряване на симбиозата между бизнеса и агенциите с цел канализиране на креативността. Основната цел на BAAwards е да се изяви и да бъде оценен персонажът, който създава добрата маркетингова кампания. Идеята на конкурса е да изведе напред личността, тъй като практиката показва, че работейки в корпоративна среда, често успехите се определят като общи за компанията. Ние обаче искаме да покажем хората, които стоят зад една печеливша стратегия.

- Вие и вашата компания вече сте печелили BAAwards в категорията "Нов продукт". Имахте ли усещането, че правите нещо, което ще бъде наградено?

- Миналата година имахме честта да спечелим награда в тази категория. За нас това наистина беше продукт, чиито резултати се оценяваха като много добри, надхвърлящи първоначалните ни очаквания. Това беше разпознато и оценено и от журито. Ключът към успеха според мен е в добрия професионалист, на първо място. Говоря за възможността маркетологът да намери най-добрия път за постигане на заложената пред бранда цел. Правилни, навременни и смели решения, довели до успешен резултат на съответната кампания.

Конкурсът на БАР е отворен за всички добри проекти. За щастие, в България те се случват и всеки един е добре дошъл да участва.

- Отрази ли се наградата на отношението на партньорите и клиентите, на продажбите?

- Наградата оказа изключително въздействие върху мотивацията на екипа, реализирал отличената кампания. Ценно е да получиш тази оценка от елита в областта на маркетинга в България. Разбира се, това дава и отражение при комуникацията по цялата верига вътрешно в компанията (селс форс, колеги от другите отдели), както и при клиентите. Дава още един щрих към продукта и пазара. Относно VICKS съумяхме да направим един от най-успешните лончове в Европа. Вярвам, че важна роля за това играят мотивацията и отдадеността на целия екип, основа на което е и тази награда.

- Също така сте и председател на УС на БАР – организатор на BAAwards. Какви са целите на асоциацията в близко и по-далечно бъдеще?

- Основните цели на БАР са в България да се създаде по-добра медийна и комуникационна среда.Това е ДНК-то на нашата организация. В този контекст си задаваме няколко ясни, по-краткосрочни и дългосрочни цели. Една от основите е създаването на ясни и конкретни метрики за телевизионната и дигиталната среда. Участваме и даваме своите предложения в множество европейски и национални секторни комуникационни регулации. Не на последно място, изключително важно за нас е популяризирането на BAAwards като място, в което опитните и младите маркетолози могат да намерят признание за своята работа, както и набиране на нови членове на БАР.

Все още няма коментари

Още

BAAwards 2019: Един въпрос, четири отговора

22.01.2020

479
Туитър забранява политическата реклама

31.10.2019

142
Цацаров ще информира депутатите за разследването по случая "БНР"

10.10.2019

268 1

Влез или се регистрирай за да коментираш