Медия без
политическа реклама

Великобритания забранява кучета от породата американско були XL

Причината е смъртта на мъж след нападение

15 Септ. 2023
Американското були се появява в САЩ в края на 1980-те.
Pixabay
Американското були се появява в САЩ в края на 1980-те.

Във видео съобщениe в платфорамата Х премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви, че кучетата от порода американско були XL ще бъдат забранени до края на годината. Причина за това е нападение в Стафордшър и смъртта на мъж вследствие на множество наранявания от две кучета, които са били "извън контрол", пише Би Би Си.

Сдружението за контрол на кучетата, което включва RSPCA, Battersea Dogs Home и Royal Kennel Club, заяви, че забраната на определени породи не е решението на проблема с агресивните животни. Вместо това те посочват "безотговорно развъждане и отглеждане от страна на стопаните".

В момента Великобритания не признава породата американско були XL, но в САЩ тези кучета фигурират в закона. Именно в САЩ се появява и породата - кръстоска между питбул териер и американски стафордширски териер. Кучетата са кръстосани с други породи, за да се създаде още по-мускулесто и голямо куче. Животните идват в четири "размера" - стандартен, джобен, класически и XL. Според кампанията Bully Watch, породата се появява за първи път в Обединеното кралство "около 2014 или 2015 г.", като броят им нараства бързо по време на пандемията.

"Ясно е, че не става дума за шепа зле обучени кучета. Това е модел на поведение, който не може да продължава", казва Сунак в обръщението. "Собствениците носят отговорност да държат кучетата си под контрол", казва премиерът. И допълва, че правителството спешно работи по начини да спре тези атаки и да защити хората. Сунак казва, че породата в момента не е дефинирана в закона, но след като това стане, ще бъде забранена съгласно Закона за опасните кучета.

Нападението от двете кучета се случва в четвъртък следобед в Стафордшър . Мъж е получил множество наранявания и по-късно е починал в болница "Кралица Елизабет" в Бирмингам. За инцидента е арестуван 30-годишен мъж от Личфийлд по подозрение, че кучетата му са били извън контрол. Децата от близкото училище не са могли да си тръгнат от "съображения за безопасност". По-късно двете кучета са били приспани.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

американско були