Медия без
политическа реклама

Нова мафия измества якудза в Япония

Токурю набират сила в престъпния свят на страната

10 Май 2024
Pixabay
Престъпни групи в Япония вербуват младежи чрез Instagram.

Докато маскирани разбиват и ограбват магазин за луксозни часовници в скъпия токийски район ''Гинза'', случайните минувачи решават, че са свидетели на заснемане на филм. Обирът от май 2023 г. обаче се случва съвсем наистина. Престъплението е извърпено от група тийнейджъри на възраст между 16 и 19 г., които са вербувани онлайн и са част от нов престъпен феномен, който властите в Япония наричат токурю. Той набира сила, докато в същото време влиянието на клановете на японската мафия якудза намалява, пише ''Гардиън''.

Кои са токурю?

Терминът е съставен от японските символи за ''анонимен'' (токумей) и ''течност'' (рюдо). Става въпрос за специално сформирани престъпни групи, при които отделните членове не се познават или не познават тези, които планират или координират действията им.

Тези престъпници се различават от якудза и не са толкова йерархични, като обикновено имат по-свободна организационна структура над тези, които извършват престъпленията - от обири и измами до нападения и убийства.

Повечето от арестуваните за подобни престъпления са вербувани онлайн за ''ями-байто'' или ''сенчеста работа''. Много от тях казват пред полицията, че срещу тях и техните семейства са отправяни заплахи, за да се гарантира, че ще продължат да се подчиняват. Някои от тях са вербувани през Instagram.

Тримата обирджии и техния шофьор от обира през май м.г. не са осъждани преди това. Въпреки че си тръгват със 74 часовника на стойност около 300 млн. йени (1.92 млн. долара), и четиримата са заловени около час по-късно, а цялата открадната стока е възстановена. Един от престъпниците е 18-годишен безработен, който се признава за виновен и през септември е осъден на 4.5 години затвор. Другите двама са на по 19 г. и получават същата присъда на следващия месец. Най-малкият 16-годишен член на групата е пратен в изправителен дом за непълнолетни.

Според представител на тoкийската полиция, цитиран от Gendai Media, зад тези млади мъже не стои якудза, а група за измамници от организирани престъпни групировки и мними гангстери от района ''Канто'' около Токио.

Голям проблем ли са токурю?

По данни на Националната полицейска агенция на Япония, в периода септември 2021 г. и февруари 2023 г. са арестувани над 10 хил. души, които са класифицирани като токурю. През април полицията в префектура Фукуока на южния японски остров сформира екип от 100 души, който да се бори с нарастващата заплаха от токурю. Префектурата е бивша крепост на якудза.

Насилствените престъпления в Япония са рядкост, а десетките обири в страната в периода 2021 – 2023 г., при един от които загина 90-годишна жена, шокираха местното население.

Смята се, че обирите са осъществени от японска престъпна групировка, която действа от Филипините. Групировката е наречена ''Луфи'' на името на известен аниме герой. Групировката се занимава с телефонни измами и изнудвания на японски бизнесмени, които работят в Манила.

Над 30 от членовете ѝ вече са екстрадирани в Япония, а някои от тях са под арест във Филипините. Сред тях има и бивши членове на якудза. Други токурю групировки сформират съюзи с традиционни гангстери. Подозира се, че делят печалбите с тях.

Установено е, че подобни групировки действат още в Камбоджа, Тайланд и Виетнам, все места, на които е известно, че е действала якудза.

Какво се случва с якудза?

След продължителните мерки на властите срещу якудза, броят на техните членове е намалял до 20 400 през миналата година, след като достига пик от 180 000 през 1960-те години на миналия век. По-старите поколения вече трудно изкушавали млади мъже с обещания за лесни пари.

По-строгите закони, като в това число и такива, насочени към компании с връзки с престъпни групировки, които някога са развивали дейност почти безнаказано, правят престъпния живот по-непривлекателен. Членовете на якудза нямат право да откриват банкови сметки, да получават кредитни карти, да си правят застраховки или дори да подписват договори за ползването на услуги на мобилни оператори.  Заради мерките от страна на властите, средната възраст на членовете на якудза постоянно се покачва.

Ключови думи:

Якудза, Токурю

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?