Медия без
политическа реклама

Картър отказа лечение

19 Февр. 2023
Джими Картър

39-ият президент на САЩ Джими Картър (98 години) отказа по-нататъшно лечение след няколко хоспитализации. Това обяви Центърът на Картър в Twitter.

Бившият президент на САЩ е решил да прекара остатъка от живота си вкъщи, в родния му Плейнс (щат Джорджия). Той ще получава хосписни грижи вместо допълнителна медицинска интервенция.

Семейство Картър заяви, че го подкрепя изцяло. Роднините зачитат правото на личния живот на бившия президент, се казва в изявлението.

Центърът на Картър не уточнява с какво е свързано решението на 39-ия президент на САЩ. Както припомня The New Times, Картър преди това е диагностициран с меланом с метастази в черния дроб и мозъка. След курс на лечение в края на 2015 г. бившият президент обяви, че е победил рака. В следващите години Картър е ходил в болница заради фрактури след падане.

Джими Картър беше президент на САЩ през 1977 г. – 1981. Избран е от Демократическата партия. В края на 1980 г. Картър се кандидатира за втори мандат, но загуби от републиканеца Роналд Рейгън. През 2002 г. Картър е удостоен с Нобелова награда за мир. През 2019 г. Картър стана най-старият жив бивш президент в историята на САЩ, след като надживя двама от своите последователи — Рейгън и Джордж У. Буш-старши.

Ключови думи:

Картър, президент

Още по темата