Quantcast
Германия погна най-големия хедж-фонд в света за измами | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германия погна най-големия хедж-фонд в света за измами

Според разследващи немската хазна е загубила най-малко 5 млрд. евро от действията на "Блек рок"
1 532
 www.dw.com
Централата на финансовия концерн в Ню Йорк.

Прокуратурата в Германия започна разследване срещу "Блек рок" - най-големия хедж-фонд в света, съобщиха местните медии. Проверяват се сделки от 2007 до 2011 г., а съмненията са за осигуряване на незаконни данъчни облекчения за клиенти, купували акции през фонда. Според водещите разследването прокурори, властите са заблуждавани, че големи пакети акции имат по няколко собственика с право на дивиденти и данъчни облекчения. В резултат в бюджета на страната не са постъпили дължими данъци в размер на 5 милиарда евро.  За същите проблеми с данъчни измами "Блек рок" получи претенции за укрити 2 милиарда евро и в Дания. Обиските в офисите на американския фонд в Мюнхен стават, след като финансовият министър на Германия Олаф Шолц призова Европа да засили сътрудничеството си за борба с данъчните измами. Представител на "Блек рок" заяви, че фондът ще окаже пълно съдействие на разследващите измамата германски власти.

Доскоро името "Блек рок" бе познато само на внимателните читатели на специализирани икономически списания. Дори познавачката на финансовия свят Хайке Бухтер се сблъсква с това име едва през последните години, когато започва разследванията си, посветени на инвестиционния посредник от Ню Йорк, съобщи преди време "Дойче веле". "Имаше банкери, които говореха за компанията или за Лари Финк", спомня си журналистката, която от над десет години публикува информации от Уолстрийт. Бухтер описва в книгата си "Блек рок" като "могъщ концерн, който никой не познава". Той управлява активи за 4.7 трилиона долара. През различни търговски и консултантски платформи на концерна се вливат над 14 трилиона долара, тоест около пет процента от всички финансови активи в света. Но влиянието на „Блек рок” не е ограничено само върху финансовите активи. "Блек рок” консултира централни банки и финансови министерства, големи инвеститори и държавни фондове, както и пенсионносигурителни каси в САЩ, застрахователни компании и фондации. Чрез заеми и акции „Блек рок” финансира и фирми.

 ИМПЕРИЯ

От една невзрачна сграда в Манхатън шефът на „Блек рок” Лари Финк и неговите мениджъри дърпат нишките на огромна мрежа от фирми. Хедж-фондът например е главен акционер в големите американски банки и има значителни дялове в различни оръжейни и петролни компании. Събрани заедно, фондовете на „Блек рок” са най-големият собственик на фирмите, представени в германския борсов индекс DAX. "Сам по себе си този факт не е опасен, но е знак за голяма мощ. Ако в днешно време притежаваш дори пет или шест процента от акциите на една фирма, си доста могъщ. Фондовете на „Блек рок”, а и неговите клиенти печелят всеки път, когато от конвейерите на германските автомобилни концерни слизат готови автомобили, когато миньорите в Южна Америка добиват руда или когато учени в САЩ разработят някакви нови медикаменти", казва Хайке Бухтер.

Ключови думи:

Блек рок

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

19828
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

3163
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

1399