facebook
twitter

Чужбина

Франция блокира ново разширяване на ЕС

Преди Албания и Северна Македония да получат официални покани, Париж иска да бъдат изготвени нови правила за преговори
1414
Пресслужба на Европейския съвет
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан (в средата) разговаря с френския министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален преди началото на Съвета по общи въпроси в Люксембург.

Франция е против ново разширяване на ЕС и настоява Брюксел да промени методологията си за преговори със страните кандидатки, преди да стартира разговори със Северна Македония и Албания, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър". Това стана ясно малко преди проведения вчера в Люксембург Съвет по общи въпроси на ЕС, на който се очакваше двете държави да получат зелена светлина за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален обаче обяви, че първо трябва да бъде направена реформа на процеса по разширяване и на преговорите, който тя определи като "безкрайна сапунена опера".

Преди това френски дипломат, пожелал анонимност, обясни пред "ИЮ Обзървър", че Париж "иска ЕК да постави на масата нова методология за предприсъединителни преговори и те да не бъдат толкова технократски, а по-политически и да има възможност затворена вече преговорна глава да се отвори отново". В момента приключена преговорна глава не може да бъде отворена дори и ако кандидатите отстъпят от поети вече ангажименти. Според Париж Европа също така трябва да "подобри капацитета на ЕС да приеме нови членове", преди да продължи напред. Неназованият дипломат обаче не дава повече обяснения. 

Франция даде ясно да се разбере, че "не е възможно да започнат преговори на този етап", тъй като и двете държави трябва да положат "допълнителни усилия" по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията. Френският дипломат изрази мнение, че ЕС може да одобри начало на преговорите "някъде през следващата година", но ако нещата в посочените сфери вървят добре. Френската позиция е в разрез с мнението на Германия, Италия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия, които смятат, че Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори за влизане в ЕС. Дания, Холандия и Испания са на мнение, че Северна Македония е готова, но се противопоставят на стартирането на предприсъединителни преговори с Албания, която според тях е необходимо да направи още реформи, припомни "Политико".

В понеделник пред Комисията по външни работи в ЕП външният министър на Северна Македония Никола Димитров предупреди, че отказ от страна на ЕС  ще обезкуражи всички страни от региона и ще се създаде впечатление, че не си струва да полагат усилия.

 

 

Все още няма коментари

Още

Минималната заплата в Португалия става 635 евро

13.11.2019

191 5
13 загинали и 20 ранени при катастрофа с автобус в Словакия

13.11.2019

206
Брюксел глобява Унгария с 1.5 млрд. евро за лошо управление на евросредства

13.11.2019

291 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×