facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата рязко смени версията си за арестуваното за тероризъм момче

Съдът обаче отново остави на свобода 16-годишния ученик от Пловдив
6108
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева младежът разполагал с "взривни вещества, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България".

Само в рамките на няколко дни прокуратурата кардинално смени версията си за 16-годишния ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм. За нея той вече не е жертва, а изключително опасен терорист, който трябва да бъде арестуван, за да не застрашава живота на българските граждани. Апелативният спецсъд обаче не подкрепи тезата на държавното обвинение и остави на свобода момчето.

Втората инстанция изцяло потвърди решението на първата отпреди седмица. Момчето  остава под наблюдение на Детска педагогическа стая. По този начин магистратите затвърдиха убеждението, че акцията на държавното обвинение е силно преувеличена. Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева тийнейджърът не бива да бъде пускан на свобода, защото "е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани". Съдът отхвърли това твърдения и реши, че няма опасност момчето да извърши друго престъпление.

Случайно или не, втвърдяването на прокуратурата дойде след заседанието на съвета по сигурността при премиера, на което случаят бе обсъждан. Първоначално зам. главният прокурор Иван Гешев беше категоричен, че става дума за "дете жертва" и огромна човешка трагедия. Той заяви, че няма "данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат" и уточни, че при претърсването са намерени големи количества вещества - общодостъпни на пазара, служат за направата на експлозив, какъвто бил използван при атентата в Сарафово, но в по-малки количества. Тези обстоятелства ученикът обяснил с "интерес към химията", а самият Гешев заключи, че детето е много интелигентно, от добро семейство, но объркано. "Ние сме длъжни да помогнем на това дете да излезе от тази среда и да заживее нормален живот. То ще си ходи на училище. Ще се изготви стратегия, за да може то да се чувства пълноценно”, коментира тогава и директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков.

6 дни по-късно държавното обвинение вече е на мнение, че младежът разполагал с "взривни вещества, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България". Милева заяви, че има информация, според която тийнеджърът е изпращал клипове за подготвян атентат до вербовчика си от ИДИЛ, който го обработвал през мобилното приложение "Телеграм" в продължение, може би, на година. Новото в прокурорската версия е, че "помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях". Досега се твърдеше, че именно родителите са потърсили помощ от психолог и от службите, след като са разбрали с какво се занимава синът им.

След като направи изявлението, Милева отказа да отговаря на журналистически въпроси. 

Главният прокурор Цацаров коментира за първи път случая. Според него момчето не е класически терорист и едва ли би извършил терористичен акт, но е бил вербуван именно за това. Проследена е кореспонденцията му с арабин от Северна Африка, като една година момчето е обучавано в ценностите на исляма и как се прави бомба. Цацаров също е на мнение, че момчето трябва да бъде на свобода, но се застрахова: „но ние не знаем каква би била следващата стъпка“. В момента службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с младежа.

Случаят с тийнеджъра се превърна в медийна сензация заради бомбастичните твърдения на държавното обвинение, че с ареста на ученика службите предотвратили атентат. После личните данни на тийнеджъра бяха разпространени от жълта медия, която публикува семейна снимка на момчето, като го посочи с червена стрелка. Всичко това предизвика поредица от негативни реакции, а Държавната агенция за закрила на детето се самосезира за нарушение на закона. Премиерът Борисов подкрепи прокуратурата и препоръча на журналистите по-малко да коментират, повече да гледат картинките, визирайки публикуваните от МВР веществени доказателства като амониева силитра, тръби, книги за ИДИЛ. "Бяха разпространени видеоматериали на бомбите, те са страховити. Помолих колегите от отряда за борба с тероризма, с които съм служил, да отидат да ги видят - те казаха, че това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора и са няколко пъти по-силни от тези в Сарафово", каза той. Но решението на съда да пусне на свобода 16-годишния "терорист" е показателно, че акцията е поредната "пунта мара", с която прокуратурата се изстреля в класацията за най-абсурдните битки срещу международния тероризъм.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Есента донесе 10% по-високи наеми в София

19.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

2038 4
Какво точно договориха САЩ и Турция?
21% от населението на България е над 65 години

19.10.2019

689 6

Коментари

дядо яга

какво да се коментира...ПУНТА МАРА за прокуратурата..каквото и да значи това...първо разни първосигнални, замаяни от към пиар началници там...а после неистово, но и безпомощно нагаждане на факти, и  не дотам факти...абе просто лъжи...за да замажат простотиите на шефовете си. Щото са принудени. Бе няма ли сила да им отвори очите на тези простаци,че като праскат бомбастични изявления, за да се изтъкнат, всъщност в следващата минута, като стане ясно,че са лъгали, са вече не авторитети и прочие,  а обикновенни лъжци. Как да наречеш човека, изрекъл в ефир как светят като елхи кметицата и зама и, а после се оказа някаква мизерия.....на границата на случайното. Този нагъл зам главен нещо си да се засрами? Ми те се клонират по този калъп...нали са обвинители...ами обвиняват. Безогледно и без реална мисъл. Нали са недосегаеми?

Хулиган

...момчето е обучавано в ценностите на исляма...

Ами, ако в семейство и училище е било възпитавано в християнски ценности, а в юношеството се е сблъскало с цялото лицемерие на попщината?

Според мен тук е заровено кучето - когато антирелигиозните идеи са натикани в ъгъла, а от забавачницата, после в училище и от телевизора му обясняват, че имало някой си Господ, хлапакът почва да мисли вече в тези категории и при определени условия може да си избере "по-правилния" измежду всички пророци.

В случая "по-правилният" се е оказал Мохамед.

Нека бъда добре разбран - всеки има право да вярва (Франциск дори ми е симпатичен), но нека не се нарушава правото на равнопоставена изява и на невярващите, както и възпитаването на техните деца.

Така ще се намали поне с 50 процента вероятноста Ислямска държава с религиозни алабализми да рекрутира младежи даже от "добри и заможни семейства", влезли в конфликт с консуматорските ценности на съвременното общество.

И друг път съм го казвал - битката с ислямския фундаментализъм може да се спечели, само ако се изнесе извън полето на религиозното противопоставяне...

http://www.drago.info/
 

Shaaban_bin_Robert

Сега по въпроса за ислямските ценности. Цитирам шестата Божа заповед според Почитаемия Коран:

6. „И не убивайте децата си поради страх от бедност! Ние храним и тях, и вас. Убиването им е голям грях.“ Ал-Исра 17:31
„…И не убивайте човек – това Аллах е възбранил“ Ал-Анам 6:151

Kurt Meyer

" То ще си ходи на училище. Ще се изготви стратегия, за да може то да се чувства пълноценно”" А за обикновените деца ще има ли и за тях "стратегия"?

 

P.S "момчето е обучавано в ценностите на исляма."  Това забранено ли е?

mr_self_destruct

Абе оставете го да си направи бомбата па да я гръмне, какво толкова.

Shaaban_bin_Robert

Прокуратурата рязко смени версията си за арестуваното за тероризъм момче

Вѐрвайте на прокуратурата. Оттук насетне, каквото и да каже прокуратурата имайте едно наум, че нещата може би не са такива, каквиго Ви ги казват. А  вероятно това е целта - никой да не слуша какво говорят лъжливите овчарчета, пък после - "Ние нали Ви казахме!"

tatyana1

Все пак, в цял свят повечето от ислямските терористи- самоубийци са малолетни.  

Ама тук наистина господ да ни пази,щото няма друг адекватен да го прави. 

 

Michael
снимка на Michael

Пълна бъркотия! Единствената опасност, която тоя случай засега показва безспорно е, че е опасно за всички нас сега населяващите прокуратурата да продължават да заемат постовете си.

maestrata

Детето е потенциален бракониер и е искало да лови цаца с взрив?💀

Влез или се регистрирай за да коментираш

×