Quantcast
Прокуратурата рязко смени версията си за арестуваното за тероризъм момче | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата рязко смени версията си за арестуваното за тероризъм момче

Съдът обаче отново остави на свобода 16-годишния ученик от Пловдив
6 129
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева младежът разполагал с "взривни вещества, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България".

Само в рамките на няколко дни прокуратурата кардинално смени версията си за 16-годишния ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм. За нея той вече не е жертва, а изключително опасен терорист, който трябва да бъде арестуван, за да не застрашава живота на българските граждани. Апелативният спецсъд обаче не подкрепи тезата на държавното обвинение и остави на свобода момчето.

Втората инстанция изцяло потвърди решението на първата отпреди седмица. Момчето  остава под наблюдение на Детска педагогическа стая. По този начин магистратите затвърдиха убеждението, че акцията на държавното обвинение е силно преувеличена. Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева тийнейджърът не бива да бъде пускан на свобода, защото "е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани". Съдът отхвърли това твърдения и реши, че няма опасност момчето да извърши друго престъпление.

Случайно или не, втвърдяването на прокуратурата дойде след заседанието на съвета по сигурността при премиера, на което случаят бе обсъждан. Първоначално зам. главният прокурор Иван Гешев беше категоричен, че става дума за "дете жертва" и огромна човешка трагедия. Той заяви, че няма "данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат" и уточни, че при претърсването са намерени големи количества вещества - общодостъпни на пазара, служат за направата на експлозив, какъвто бил използван при атентата в Сарафово, но в по-малки количества. Тези обстоятелства ученикът обяснил с "интерес към химията", а самият Гешев заключи, че детето е много интелигентно, от добро семейство, но объркано. "Ние сме длъжни да помогнем на това дете да излезе от тази среда и да заживее нормален живот. То ще си ходи на училище. Ще се изготви стратегия, за да може то да се чувства пълноценно”, коментира тогава и директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков.

6 дни по-късно държавното обвинение вече е на мнение, че младежът разполагал с "взривни вещества, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България". Милева заяви, че има информация, според която тийнеджърът е изпращал клипове за подготвян атентат до вербовчика си от ИДИЛ, който го обработвал през мобилното приложение "Телеграм" в продължение, може би, на година. Новото в прокурорската версия е, че "помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях". Досега се твърдеше, че именно родителите са потърсили помощ от психолог и от службите, след като са разбрали с какво се занимава синът им.

След като направи изявлението, Милева отказа да отговаря на журналистически въпроси. 

Главният прокурор Цацаров коментира за първи път случая. Според него момчето не е класически терорист и едва ли би извършил терористичен акт, но е бил вербуван именно за това. Проследена е кореспонденцията му с арабин от Северна Африка, като една година момчето е обучавано в ценностите на исляма и как се прави бомба. Цацаров също е на мнение, че момчето трябва да бъде на свобода, но се застрахова: „но ние не знаем каква би била следващата стъпка“. В момента службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с младежа.

Случаят с тийнеджъра се превърна в медийна сензация заради бомбастичните твърдения на държавното обвинение, че с ареста на ученика службите предотвратили атентат. После личните данни на тийнеджъра бяха разпространени от жълта медия, която публикува семейна снимка на момчето, като го посочи с червена стрелка. Всичко това предизвика поредица от негативни реакции, а Държавната агенция за закрила на детето се самосезира за нарушение на закона. Премиерът Борисов подкрепи прокуратурата и препоръча на журналистите по-малко да коментират, повече да гледат картинките, визирайки публикуваните от МВР веществени доказателства като амониева силитра, тръби, книги за ИДИЛ. "Бяха разпространени видеоматериали на бомбите, те са страховити. Помолих колегите от отряда за борба с тероризма, с които съм служил, да отидат да ги видят - те казаха, че това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора и са няколко пъти по-силни от тези в Сарафово", каза той. Но решението на съда да пусне на свобода 16-годишния "терорист" е показателно, че акцията е поредната "пунта мара", с която прокуратурата се изстреля в класацията за най-абсурдните битки срещу международния тероризъм.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25691
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8211
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18602