facebook
twitter

Първа страница

Премиерът на Румъния забърка международен скандал

Виорика Дънчила първо обяви, че мести посолството в Израел в Ерусалим, а после се оправда, че изказала лично мнение
3772
 ЕПА/БГНЕС
Румънският премиер Виорика Дънчила обяви в САЩ, че ще мести от Тел Авив в Ерусалим посолството на страната в Израел.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила се оказа в центъра на международен скандал, след като неочаквано обяви, че страната ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха информационните агенции. Тя направи това във Вашингтон на годишната конференция на Американско-израелския комитет за обществени връзки – влиятелна произраелска лобистка организация. Дънчила подчерта още, че е решена да допринесе за задълбочаване на отношенията между Израел и ЕС, особено сега, когато Румъния е ротационен председател на Общността.

Подобна румънска позиция за посолството в Израел е в разрез с официалната позиция на ЕС, според която Тел Авив е столицата на Израел. Остро реагира румънският президент Клаус Йоханис и веднага след речта на Дънчила обяви, че е против, и определи решението като нарушение на международното право. „Премиерът Виорика Дънчила показа още веднъж пълно невежество в сферата на външната политика", се казва в декларация на румънското президентство. Оттам напомниха, че румънската конституция предвижда държавният глава да взема окончателните решения в сферата на външната политика, както и че представителят на страната в чужбина е президентът. С изказването си Дънчила си навлече гнева и на Йордания, а кралят на страната Абдула Втори незабавно анулира планирана за вчера визита в Букурещ.

Дънчила се опита да излезе от конфузната ситуация, като по-късно обяви, че във Вашингтон била изказала лично мнение, и подчерта, че според конституцията решението трябва да вземе държавният глава. „Говорих за преместване на посолството в Ерусалим и казах, че това трябва да е според конституцията... Не казах, обаче, че аз ще го преместя. Изказванията на президента ... само ме разочароват. Изказах лично мнение, че посолството трябва да бъде преместено“, заяви тя пред тв канала „Антена 3“.

Не за първи път властта в Букурещ говори за преместване на посолството в Ерусалим. Миналата година лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня обяви, че ще започне процедура за преместване на посолството.

КАРЕ - ЗАКОНИ

Във Вашингтон Дънчила обяви също, че предстои  да бъдат внесени в парламента 3 законопроекта, свързани с еврейската общност в Румъния. Единият ще даде право на румънско гражданство на всички евреи от румънски произход, които са били принудени да се откажат от гражданство, когато са напуснали страната по време на комунистическия режим. Вторият законопроект предвижда обезщетения и специални пенсии за оцелелите от Холокоста в Румъния, а третият ще гарантира достъп до държавните архиви на специалистите по еврейските въпроси, за да се разбере истината за миналото им в периода между двете световни войни.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20291 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6536 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16481 5

Коментари

Bauleiter

Абсолютното доказателство, че и тия са си чисти българи! Нищо че от 200 години говорят некъф цигански вариант на италянски...

mick

Мдаа парите, компроматите и услугите правят чудеса... особено когато може държавата да ги създава в почти неограничено количество.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×