facebook
twitter

Първа страница

Игрите със студения резерв стигнаха до Брюксел

Със схемата за субсидиране на остарелите централи на въглища се подкрепя индустрия, която застрашава здравето на хората, сигнализират екоадвокати
5255
Снимка: БГНЕС
Студеният резерв се "раздава" от ЕСО, което е дъщерно дружество на Министерството на енергетиката. На снимката: Ресорният министър Теменужка Петкова.

Европейската комисия е сезирана за игрите със студения резерв в България. Организацията за екологично право ClientEarth е сигнализирала Брюксел, че българската схема за субсидиране на остарелите централи на въглища ги поставя в по-изгодна позиция спрямо по-чистите енергийни източници. Става дума за така наречения "студен резерв", при който централите не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и в случай на нужда да бъдат активирани.

От тези плащания се възползват застаряващите български тецове на въглища, които са доказали, че не успяват да заработят, когато е необходимо, изтъкват адвокатите. Отделно от това централите не са санкционирани ефективно за неспазването на ангажиментите си. Студеният резерв понастоящем осигурява плащания към големи топлоелектрически централи като "Брикел", "Русе", "Марица" 3 и "Бобов дол". През септември се разбра, че държавата ще дотира и почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 27.4 млн. лв. за една година, след като той придоби мажоритарен дял от ТЕЦ "Варна". Това стана възможно, след като затъналата финансово държавна ТЕЦ "Марица - Изток" 2 "благородно" се отказа да поддържа студен резерв.

"С оспорването на студения резерв пред ЕК ние се борим срещу използването на обществени средства за подкрепата на индустрия, която застрашава здравето на хората. Въглищата са възприемани като евтино гориво - което всъщност не е евтино, а сериозно субсидирано от държавата", заявява Джулиет Деларю, адвокат на ClientEarth, цитиран от екологичното сдружение "За земята".

Заради студовете през зимата на 2017 г. няколко централи на въглища не успяха да заработят, въпреки че получават пари за студен резерв. Една от тях бе ТЕЦ "Бобов дол", свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Въпреки това тя продължава да е част от механизма за "ток на склад". Институциите обещаха глоби, но обществото така и не разбра какви точно санкции бяха наложени, коментират от ClientEarth.

 

ДЪРЖАВНА ПОМОЩ

Големите предприятия, основно от тежката промишленост, са на път да получат помощ за компенсиране на разходите си за въглеродни емисии. Тази възможност е била обсъдена на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на бизнеса през тази седмица. Сумите за компенсация могат да се изчисляват по специална методика, като европейска директива предвижда те да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти. Директивата обаче все още не е част от българското законодателство и тепърва предстои да бъде отразена в българския Закон за енергетика. Колко ще струват компенсациите и откъде ще дойдат парите за това все още не е ясно. Най-вероятно обаче те ще се изплащат от фонд "Сигурност" и биха могли да достигат до 65 млн. лв. в зависимост от цената на емисиите.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов
Засега се връщат 3 г. на ощетените от пенсионната формула

21.03.2019

Искра Ценкова

168
Ердоган разпали дипломатическа криза с Австралия и Нова Зеландия

21.03.2019

192

Коментари

dobadoba

'заявява Джулиет Деларю, адвокат на ClientEarth, цитиран от екологичното сдружение "За земята"'

Какви са тия елементи и защо още не са в затвора?

⚓️

Sine_metu

За елементите не знам, но защо е тоя шум за нищо?

Щели да ни одрусат с 600 милиона и за това, голем праз.

Мокър от дъжд се не бои и да сме живи, баби, да ни друсат

Sine_metu

П.С. Надявам се, че схемата е ясна?

Днес некой благородно черпи некого, утре ЕК пак ни сурвака за поредната далавера с държавен монопол.

10% от оборота на БЕХ, кво му плащаш?

JR

“Икономиката“ ни все повече пращи от “пазарност“. Групи по интереси се сражават с черпаци за благоволението на колхозното ръководство... Приказка! А г-жа Теменужка си седи на столчето, пръска ухание и мечтае за хъба Му да е дълъг от Турция до Сърбия... ЕхЪ!🎃🎃🎃

Luft hans

Ебаси експертизата! А от какво да е студения резерв бе земни ненагледни? От слънчеви панели или от вятърни перки? ТЕЦ Варна може да работи на газ. Има и тръбопровод, който стига за два блока капацитет.

Единствения останал друг резерв може да бъде само от водни електроцентрали. Кой и кога ще ги изгради? Или тогава ще се обвинява, че се завиряват ценни биотопи и се застрашава местообиталището на планинската мишка.

Яд ме е, че Доган, а който и да било друг хитрец взема тия пари, а не държавата, но няма друг начин.

Sine_metu

Съб., 15/12/2018 - 10:34 (нов)

Luft hans

Яд ме е, че Доган, а който и да било друг хитрец взема тия пари, а не държавата, но няма друг начин.

 

Няма? И него ще ни покажат от Брюксел срещу 600 милки, само почакай

p_irgos

Sine_metu, 

На какво основание ще ни издрусат 600 милки?

 

На това ли?

"С оспорването на студения резерв пред ЕК ние се борим срещу използването на обществени средства за подкрепата на индустрия, която застрашава здравето на хората. Въглищата са възприемани като евтино гориво - което всъщност не е евтино, а сериозно субсидирано от държавата."

 

 

Luft hans

Sine_metu,

 

не можах да разбера отговора ти. Предполагам имаш някакъв отговор. Уважавам балансираните ти отговори в форума и затова сериозно питам как може да бъде решен проблема.

Ядрени централи стават само за базови мощности. Перки и слънце са непредсказуеми. Водни централи нямаме достатъчно т.е. потенциална енергия за превръщане няма. Да се разчита на купуване от съседи при екстрени ситуации е руска рулетка със шест патрона в револвер. Остават единствено въглища, нефт и газ като източник на енергия в кризисен период или нужда от допълнителна мощност.

Част от проблемите могат да се изгладят в бъдеще със смарт гридс и да се намали нужния резерв, но нашата мрежа е толкова амортизирана, че трябва да се подмени почти изцяло.  Аз в момента не виждам вариант освен газови централи или въглищни с добра сероочистка и съответно въглища с ниска сяра. Газовите са за предпочитане, защото излизат бързо в товарен режим. Та затова и ТЕЦ Варна.

p_irgos

:) Luft hans,

Ами ти си отговорил на въпросите си.

Ще се опитам да дам своето мнение, което съвсем малко се различава от твоето. Най-добрият според мен вариант е.... ТЕЦ-ове на въглища. Вместо да се дават милиарди за саниране и да се казва от бивш министър, че от намаленото потребление на енергия /след саниране за 2 млрд./ може да разкараме един блок на ТЕЦ Марица Изток-2 /е, хасковлията не уточни дали става въпрос за блок от 185 МW или за 240MW/, вместо да се разпределят ударно милиарди бюджетни излишъци в края на годината, вместо да се заделят близо 2 млрд. за военни самолети...., да бяха помислили и взели реални мерки относно енергийната ни система към 2025-6 г. Тогава може да се получи сериозен системен проблем с драстично намаляване на балансиращите ни мощности /ТЕЦ/, предвид последните завишени еко изисквания на ЕС относно емисиите. Две от ключовите централи с общ капацитет 1568 MW /т.н. американски централи 1 и 3/ и част от мощностите в държавната Марица - 2 ще са в състояние да прескочат трапа, да не бъдат затворени и да влязат в режим на дерогация. На държавната централа са необходими около 1+ млрд. лева, за да остане в играта и за 8-те си блока с обща мощност 1600 MW. Прогнозата ми е, че останалите ТЕЦ, работещи на въглища, няма да се справят с изискванията /вложенията/. Лесно е да се каже, ще ги затворят. Но към тях са навързани и мини, и управлението ще си има сериозно социално недоволство/енергетици+миньори+техните семейства/. В този смисъл съм напълно съгласен с казаното от шефа на ДКЕВР по време на една конференция, че неговото виждане е максимално дълго да работят българските ТЕЦ-ове. Е, Мартин Иванов и разни други раздуваха за ЗАМЯНА на ТЕЦ-овете с ВЕИ, отказ от Белене и отказ от внос на газ от Русия... Последно. Недостатъкът на газовите елцентрали е: нямаме достатъчно и трябват инвестиции, цената на тока е по-висока, зависят от внос на газ, който ако е руски, е политически проблем. .... Простотията на лобистите на ВЕИ относно студения резерв няма да я коментирам.

Офтопик: в Германия има инсталирани 90GW ВЕИ - това се равнява на 90 ядрени реактора тип Белене или 375 блока от 240MW като в Марица Изток 3. Та какъв е делът на тези 90QW в крайното потребление на енергия? 13%. /34% нефт и течни, 24% газ, 22% въглища, ЯЕЦ-6%/. И най-големият ташак е, че делът на България е по-голям /16%, все пак сме по-близо до Екватора :)/. Другият ташак за Германия е, че от тези 13% ВЕИ, 7% се падат на централи с биомаса?!, които повече замърсяват от ТЕЦ, 2-3% са от перки и под 2% - соларки. 

Sapienti_sat

Тази схема е стара, стара...

 

Той проповядваше пестеливост и упорит труд и осъждаше неморалните жени, които му отказваха. Негов специалитет беше люцерната и за него бе много изгодно да не отглежда люцерна. Държавата му плащаше добре за всеки бушел непроизведена люцерна. Колкото повече люцерна не произвеждаше, толкова повече пари му даваше държавата; и той разходваше всеки петак, спечелен без труд, за да купува още земя и да увеличава количеството непроизведена люцерна. Бащата на Майор Майор работеше без почивка, за да не произвежда люцерна.

Румен

👏 Sapienti! Благодаря ти, че ми припомни "Параграф 22" и Йосарян. Тоя епизод с бащата на Майор.... го бях забравил. Днес трябва да се чете Параграфа и "Полет над кукувичето гнездо",. други коментари за нашата мила родина не са нужни.

Тъмна светлина

Бягате всички от основното решние а то е простичко като фасул.

Да се сложат нови 4 малки реактора в затворени блокове на Козлодуй, ето ви ги 4х440мвт балансираща мощност + 2 нови реактора х 2000мвт пак в Козлодуй + нова атомна. Ама в новата атомна да бъдат пак предвидени малки балансиращи реактори.

Защо бе неразумни бегате от атома?

А, щото страна с ядрени централи е трудна за контрол и има суверинитет. Ами да, така е.

 

А това за централи на газ и въглища, все едно не съм го чул. Не ми се пише защо.

Може, малко газ да балансират пика във върхови моменти и дотам.

На нас ни трябва евтин микс. А евтин микс значи атом. Точка.

А смарт грид е хубава идея на теория, като комунизма. Ама на практика, денги нет.

hamer

Продължавам да се чудя как върлите противници на АЕЦ Белене ореваха света, че имаме излишък на ел.енергия, че нямаменужда и няма да имаме нужда занапред. В същото време при този "излишък" на енергия, тя непрекъснато поскъпва . Пазар ли?

Дежурния

Любопитно е дали този пасквил с множество фалшификати се препечатва от Дневник безплатно или не. Студеният резерв не е схема за субсидиране, а закупуване на услуга от фирма (ЕСО), на публични търгове. Парите за студен резерв не са публични, а фирмени. Закупуването не е ограничено до въглищни централи, както се казва и в пасквилния текст, а голяма част от този резерв в момента е закупена от централа на природен газ.

Същевременно зеленюгите и медийните им проститутки си траят за новата концесия за лигнитни въглища в Софийското поле (Сливница) и концесията за златодобив и медодобив в Тракийската низина (Прохорово). Интересно срещу колко.

wise man

Пореднете антибългарски кретени!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×