Quantcast
"Гражданска отговорност" отново поскъпва шоково | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

"Гражданска отговорност" отново поскъпва шоково

От началото на годината цената на задължителната застраховка се е увеличила с почти 100 лв.
7 749

Шоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път в последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, заявиха за "Сега" брокери. Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината до сега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията. Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност. По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

"В България имаме много голяма щетимост по "Гражданска отговорност" за съжаление. И въпреки че пазарът е много конкурентен и дружествата се опитват да държат цената на минимума, който им позволява да функционира бизнесът им, при тази висока щетимост, при все по-високите обезщетения, които присъжда съдът, при все по-големия брой катастрофи с най-много загинали по пътя и при лошите пътища, няма как да не се вдига цената, защото тя не покрива разходите", коментира за в. "Сега" Нина Колчакова, гл. секретар на АЗБ . "Навсякъде в Европа цената пада, защото са все по-малко катастрофите и все по-добри пътищата, докато при нас е точно обратното. Това всъщност е големият проблем на нашето общество - не цената на "Гражданската" е проблем, а фактът, че толкова хора загиват по пътя", смята Колчакова.

Една от забележките след извършената през 2017 г. проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP) също посочваше занижените застрахователни премии по "Гражданска отговорност". Освен това част от застрахователните компании трябваше да покриват капиталов недостиг и допълнителни резерви след стрес тестовете през миналата година. Тези завишени изисквания за платежоспособност също са се отразили на крайната цена на продуктите на застрахователите.

Има и други причини, довели до скок на цената на застраховката тази година. От февруари цената се вдигна средно с 12 лв. заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към Бюрото "Зелена карта". То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специален фонд като банкова гаранция пред европейската система "Зелена карта" срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина. Мярката дойде след зачестилите случаи на некоректни български застрахователите, които бавят или не могат да платят щетите. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата - "Лев инс" и "ДаллБогг: Живот и здраве".

Неотдавна застрахователите получиха още едно основание да оскъпят застраховката. В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което разширява кръга на лицата с право на компенсации при смърт на близък. Освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка". При това претенции могат да се предявят не само в случаите оттук нататък, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок.

"Капитал" цитира сметки на застрахователи, които изчисляват, че ако браншът трябва да плати за тези случаи, ще трябва да се намерят между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. - сума, която липсва в техническите резерви на дружествата. Това ще се отрази драстично на някои от компаниите, при които приходите от "Гражданска отговорност" формират около и дори над три четвърти от всички приходи. С разширения кръг на лицата, които имат право на компенсация, застраховката би трябвало да скочи до над 400 лв.


БОНУС-МАЛУС

Парадоксът е, че проблемите на застрахователите и на некоректните шофьори все още се разпределят поравно между всички. Оказва се, че и 2018 г. ще мине в очакване на по-справедливо определяне на цената на "Гражданска отговорност", при което изрядните шофьори плащат по-малко. Управляващите все още обмислят кога и как да бъде въведена прословутата система "бонус-малус", след като компанията консултант предложи 11 варианта. През септември КФН и министерствата на транспорта и на вътрешните работи трябва да се спрат на 2-3 от тях, които тепърва да бъдат подложени на обсъждане. Според застрахователи обаче в началото системата ще заработи само в частта си "малус", тоест изрядните шофьори едва ли ще получат очакваната от тях отстъпка. Хора от бранша твърдят, че водачите, които имат злополуки на пътя, вече плащат по-скъпи полици.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24012 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7982 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18031 5

Коментари

независим експерт

Управляващите все още обмислят кога и как да бъде въведена прословутата система "бонус-малус"

Тиквити каквото и да измислят, няма да работи. Единственото, което трябва да направят е един регистър, където да се регистрират всички катастрофи и виновните за тях. След това да дадат достъп на застрахователите до списъка и да ги оставят сами да решават дали и на каква цена искат да застраховат даден шофьор. Ако никой вече не иска да те застрахова - няма да караш. Толкова ли е сложно?

Bradatko
снимка на Bradatko

Навсякъде в Европа цената пада, защото са все по-малко катастрофите и все по-добри пътищата, докато при нас е точно обратното.

 

Ми нъл... таковата... магистралите МУ бяха решението на всичките проблеми на целокупния МУ народ!

 

И сега... какво излиза?

Или магистралите (пътищата) му са идеални, пък катастрофите кой знае защо се увеличават, или катастрофите се увеличават, защото са му нефелни пътищата?!

 

Което сме казвали многократно, че в този контекст не е в магистралите решението.

А в кретените въоръжени с автомобили.

Представяте си 80% и с автомобил...

inventus

Застрахователите и сега имат достъп до регистрите на КАТ. Знаят много добре кой колко пъти е катастрофирал и кой е виновен.Но продължават да застраховат .Не знам от глупост ли го правят или от лакомия да не вземе клиента да отиде при друг застраховател.Нищо не им пречи да си създадат и собствен регистър от който да се ползват всички застрахователи.И без това всички произшествия със щети отиват при тях.Поне това да направят! А от КАТ да вземат информация за съставени актове без да има ПТП. Така когато съпоставят двата регистъра и едно и също име излезе и в двата да си правят изводите за него.И за каква сума биха го застраховали.

редник

И пак - защо още няма държавен застраховател?...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

marksman
снимка на marksman

Те това е въпроЗът. Въпроз за един мильон тугрици!

herr Flick
снимка на herr Flick

Ами има логика. Връзката е правопропорционална - колкото повече се увеличава "селянията" и безотговорността, толкова по-скъпа ще е гражданската отговорност. А селянията, простащината и безотговорността, у нас са издигнати в култ.

Братя Стругацки

Май не са катастрофите причината за вдигането на гражданската. 

Казано е в текста:

  - Освен това част от застрахователните компании трябваше да покриват капиталов недостиг и допълнителни резерви след стрес тестовете през миналата година. Тези завишени изисквания за платежоспособност също са се отразили на крайната цена на продуктите на застрахователите.

- Има и други причини, довели до скок на цената на застраховката тази година. От февруари цената се вдигна средно с 12 лв. заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към Бюрото "Зелена карта".  Мярката дойде след зачестилите случаи на некоректни български застрахователите, които бавят или не могат да платят щетите. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата - "Лев инс" и "ДаллБогг: Живот и здраве".

 

Излиза, че заради некадърността и лъжливостта на застрахователите се вдига застраховката! Но пък оправдават това с многото катастрофи по пътищата и лошите пътища. И какво са виновни шофьорите за лошите пътища? Или за стрес-тестовете или тарикатските изпълнения на застрахователите при плащането на щетите?

Увеличиха винетките, сега увеличават гражданската...Че то за 1 година ще трябва да се плаща поне 400 лв. за това, плюс още за техническия преглед...

Solace

Плащаме по-скъпи винетки авансово, с надежда някой да оправи пътищата. Никой не ги оправя, но застрахователите изтъкват лошите пътища като един от аргументите за увеличаване на цената на застраховката. Излиза, че да притежаваш автомобил в България все повече се превръща в лукс. 270 лв. ГО, 40 лв. преглед, данъкът варира (моят е около 130 лв. за София-град), 97 лв. винетка. 540 лв. за "добро утро", каско (евентуално), горивото и консумативите, както и разходите за ремонти заради калпавите пътища - отделно...

тупан темно
снимка на тупан темно

Излиза, че да притежаваш автомобил в България все повече се превръща в лукс. 

Приближаваме се към РСО и комунизъма, значи. И там да имаш кола беше лукс.

Купи си един Гоуф с РК като първи два знака на номера, плащай 11 лв данък годишно и си глей кефа. Па и глобите от фишовете ще отиват на някой адрес в Пенкьовци, мое си караш като пич из Софето.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Обикновен капитализъм.

Никодем

те точно това не е капитализъм. това е алчност и простотия

FuFighter

Основното им мислене и чесане е как да вкарат бонус-малус, като от лакомия застраховат МПС , а не водача. Иначе могат да се чешат и сто години - цените се вдигат и ги боли фара за изрядните водачи.

inventus

Застраховката на водача може да стане много лесно ако въведат сестемата на Австрия например.Там регистрационният номер който стои на колата принадлежи на водача. Доколкото знам не е и проблем да си го свали и да си го постави на микробуса примерно за събота и неделя и да заведе семейството си със децата и кучетата и багажа някъде на почивка. И после пак на работната си кола.Няма никога да го направят у нас. Пак от лакомия.

ПероВТ

На думи промените в рамките на бонус-малус са в интерес на изрядните шофьори, но всъщност обслужват застрахователите. Едно, единствено нарушение, при това несвързано с безопасността на пътя, ще ви удвои застраховката ГО. У нас ГО е средно 110 евро за "народна кола" срещу 350 в Германия, например. Но обезщетенията за пострадали при ПТП са не три, а 30 и нагоре пъти по-малки. Естествено, разходите на немските застрахователи - заплати, наеми, експерти и др. - са в пъти по-големи от тези на българските.  Те обаче отчитат 10-15% присъщи разходи, докато у нас делът им е 30-40%. Парите отиват за големи заплати , а чрез счетоводни врътки (командировъчни, консултантски и т.н.) нещата се докарват дотам, че от близо 1 милиард лева, събирани годишно от ГО, 300-400 милиона са за "лапане". По същата схема у нас доста компании не плащат почти никакви данъци. 

Никодем

Да бе, и затова ли има катастрофи....

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Излиза, че да притежаваш автомобил в България все повече се превръща в лукс. 270 лв. ГО, 40 лв. преглед, данъкът варира (моят е около 130 лв. за София-град), 97 лв. винетка. 540 лв. за "добро утро", каско (евентуално), горивото и консумативите, както и разходите за ремонти заради калпавите пътища - отделно...

АМи - така е. Притежанието на лично превозно средство не е безплатно удоволствие, нито е само 'наливай нафта и натискай педала'.

Ти се тюхкаш от 540лв годишно, а какво да каже оня немец, който си е купил кола за 40 000 и само след 10 години я е продал на автоджамбазите за 5 000 ? 3 500 амортизация на година ...

 

Ние караме трошки и затова трябва да плащаме застраховки.

rodopska_gaida

Въвеждането на системата бонус-малус е само алабалистика за оправдаване повишаването на цените на застраховките. Израдните шофьори ще плащали по-малко от другите.

 

Ами направете гражданската 1000 лв за неизрядните, а изрядните ще плащат по-малко - 900 лв.

Не ме интересува разделянето на нарушители и на изрядни.
Важна е стойността на застраховката. А тя в момента е много висока за стандарта на живот в България. И нищо съществено не изплащат и като щети застрахователите. Само на думи.

И не знам с какво право държавен ресурс се използва за защитаване интересите на частен бизнес? Държавата, в лицето на нейните правоохранителни органи, следи дали аз съм платил на частника застраховка "Гражданска отговорност"?

 

toshko1
"..премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.." Това отгоре в рамките на година ли е? Ами ако следващата година е обратното ще намалява ли цената на ГО? Плюс това всеки застраховател да си прави сметката кого застрахова. Ама докато е на кола, а не на водач така ще е. Лошото, е че винаги изрядните хора (във всички сфери) го отнасят. И накрая им писва и те почват да са нарушители. А трябва да се стимулира повече хора да са изрядни, но тази стъпка не помага. А в една страна се развива това, което е на почит в нея. Тук почит към изрядните няма и то със съдействието на държавни органи.
Гарван
снимка на Гарван

Лихварсто и рекет - банкерство и застраховки. Имената са сменени, дейността не. На печелившите честито...

Soro

Само в Русия има шокове , глад, мизерия , студ . В ЕС шокове няма ! Плавно леко увеличение !

Влез или се регистрирай за да коментираш