facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ вкара в законопроект 9% ДДС за книгите

Фонд "Детска градина" ще се пълни от бюджетния излишък и от спестени партийни субсидии
836
 Илияна Кирилова
През миналата седмица в бюджетната комисия заваляха предложения изненади. Безпринципното поведение на ГЕРБ изнерви патриотите и предизвика остри коментари от страна на Валери Симеонов.

ГЕРБ и ДПС се разминаха по идеята за намаляване на ДДС за книгите. Управляващите по принцип подкрепят идеята, но не до нулева ставка, а до 9%. Това става ясно от промени в закона за ДДС, одобрени от работната група към бюджетната комисия в парламента. Те бяха подготвени за гласуване с второто четене на промените в закона за държавния бюджет, където размерът на партийната субсидия се орязва до 1 лев за глас. Шефката на комисията Менда Стоянова обаче прецени, че данъчните промени нямат нищо общо с темата за партийните субсидии, и отложи гласуването им за по-нататък.

В същото време бюджетната комисия не подкрепи искането на БСП за 5% ДДС на основни храни и 7% за лекарствата, които трябваше да бъдат разглеждани на същото заседание. Не е ясно каква е позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" - по данъчните въпроси. Те  обаче показаха, че са против съглашателството между ГЕРБ и ДПС по темата за партийните субсидии, и осуетиха гласуването в петък.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов остро разкритикува "преориентацията" на ГЕРБ.  „Ние (с ГЕРБ - б. р.) сме се подписали под един документ, наречен "Програмни приоритети", където искахме да има понижаване на ДДС за редица стоки, тъй като смятаме, че това е правилният ход за облекчаване на сравнително тежкото положение на най-нисшите социални слоеве. Това не беше прието в преговорния процес. В крайна сметка се съгласихме да запишем в програмните приоритети, че ставката за ДДС по време на управлението на ГЕРБ и ОП ще остане непроменена. Без каквато и да било консултация, научаваме, че тази ставка ще се промени след договорка с ДПС”, коментира Валери Симеонов в края на миналата седмица.

Според подкрепената от бюджетната комисия промяна в закона за ДДС с 9% ставка ще се облагат както хартиените, така и електронните книги, учебници и учебни помагала. Изрично е записано, че по-ниският данък ще важи и за детски книжки с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни и ръкописни нотни издания.

За намаляване на 20%-ната ставка за книгите за първи път заговори депутатът от ДПС Делян Пеевски. След това и премиерът Бойко Борисов заяви, че в ГЕРБ също обмисляли подобна стъпка, тъй като образованието било приоритет за партията. Борисов дори първоначално говореше за нулев ДДС за книгите. В момента намалена ставка по ДДС има само за туристически услуги.

ГЕРБ подкрепя и друга идея на ДПС - да се създаде фонд „Строителство и ремонт на детски градини и ясли".  От подготвените законови промени става ясно, че към този фонд ще се насочат и спестените партийни субсидии, ако все пак парламентът вземе решение за намаляване. Ако субсидията бъде намалена от 11 на 1 лев на глас, икономията ще е около 30 млн. лева на година. Друг източник за финансиране на фонда, който се предвижда да бъде създаден от 15 септември, ще е бюджетният излишък. От същата дата се предлага  вече да не се събират такси за ползване на детска градина и ясли. Разходите на фонда ще се определят всяка година със закона за държавния бюджет.

 

КОЙ С КОГО

И темата за детските градини изнерви патриотите. "Въпросът с безплатните детски градини е записан в Програмата за управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за реализиране до края на мандата. Сега обаче идеята е внесена като инициатива на ДПС и доколкото разбирам - обсъдена и одобрена от ГЕРБ", коментира недоволен Валери Симеонов.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ресторантьорите здраво натискат кабинета за 9% ДДС за храната за вкъщи

14.09.2020

1040 12
Ресторанти продават в нарушение храна за вкъщи с 9% ДДС

02.09.2020

326
Браншът се разграничи от заведенията-нарушители на ставките на ДДС

03.09.2020

670 2

Коментари

Stern

ДДС с 9% ставка ще се облагат както хартиените, така и електронните книги

Знчи ли, че книги от Читанката, Замунда и Рулит.ру ще се облагат вече с ДДС?

 

Като гледам Варели вече почна да осъзнава, че е заменен като патерица.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

За читанка и замунда - не. За рулит - ако е "скачать" - не. Ако е "купить" - не знам. Може и мито да искат.

ablepsia

вкара в законопроект 

 

Втори път в рамките на денонощие - първа беше махленщината "вкарват в черен списък".

Влез или се регистрирай за да коментираш