facebook
twitter

Първа страница

Държавата не контролира продажбите на лотарийни билети

Комисията по хазарта нямала законови правомощия, а Министерството на финансите - "функционална компетентност"
5628
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През 2018 г. са отпечатани над 197 милиона билета, от които 95% са на "Национална лотария" на Васил Божков, съобщават от ведомството на Владислав Горанов.

Никой не контролира отпечатването и разпространението на лотарийни билети у нас. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) няма законови правомощия, а Министерството на финансите (МФ) е без "функционална компетентност". В същото време намеренията за ограничаване на разпространението на билетчетата за търкане и на рекламата на хазарта изпаднаха в пълно забвение. Това става ясно от информация на Медиапул, откъдето са изпратили въпроси по закона за достъп до информация до МФ и ДКХ. 

През 2018 г.  са отпечатани 197 379 000 броя билети за моментни лотарийни игри, са отговорили от Министерството на финансите. На практика това означава, че за да се изчерпят всички талони, всеки пълнолетен гражданин в страната би трябвало да си е купил по 36 броя годишно. През 2019 г. към септември са отпечатани 121 641 400 билета.
Най-много талони - 95% от общия брой, са отпечатани за фирмата "Ню Геймс" на бизнесмена Васил Божков, която провежда игрите на "Националната лотария". Държавният "Български спортен тотализатор" е отпечатал едва около 9.4 милиона билета през 2018 г., което е 4.8% от общия брой, става ясно още от отговора на МФ.

"Националната лотария" има право да провежда 72 вида моментни игри. Част от тях са с тираж 20 - 25 милиона билета, има и такива с по 3, 10 или 15 милиона билета.  По закон наградният фонд за всяка една от игрите не може да е под 50% от постъпленията от продадените билети. Парадоксът е, че липсва отчетност за продадените до момента билети и приходите от тях. Нито МФ, нито ресорната Държавна комисия по хазарта имат представа каква част от отпечатаните през 2018 г. близо 200 милиона билета, които се водят държавни ценни книжа, са реално продадени, каква част не са продадени и какво става след това с тях, коментира Медиапул. От МФ посочват, че темата за разпространението на лотарийните билети била извън "функционалната компетентност" на финансовия министър.
От ДКХ отговарят, че не водят данни за продадени и непродадени лотарийни билети, тъй като реализацията им не е регулирана от Закона за хазарта. Затова комисията нямала правомощия да проверява каква част от отпечатаните билети действително стигат до търговската мрежа. От ДКХ единствено утвърждавали образците на билетите и правели документална проверка на план-сметките на хазартните фирми за приходите и разходите за изплащане на печалби. План-сметките включват общ брой билети за съответната игра, цена на билета, обща сума на печалбите, очаквани приходи от продажби и награден фонд. Не е ясно обаче как ДКХ контролира изпълнението на всички тези параметри след приключването на игрите.

Длъжностни лица от ДКХ все пак имат ангажимент да присъстват и да съставят протоколи за унищожаване на неизползвани талони. На фона на отпечатаните 200 милиона билета през 2018 г., реално унищожени по данни на ДКХ са 4.3 милиона билета от играта "Под прикритие" заради преустановена продажба, са отговорили от комисията. През тази година е имало само едно унищожаване на билети - 12.8 милиона, но от изплатени печалби в различни игри на "Националната лотария" през 2012, 2013 и 2014 г. 

По информация на Медиапул талоните на "Националната лотария" се печатат в чужбина и пристигат у нас в два вида пратки, като печелившите билети са отделени заради по-високи мерки за сигурност. Официално от Агенция "Митници" са посочили, че не могат да засекат дали лотарийните талони, които са печатни материали и се облагат с 0% мито, са в различни видове пратки. По данни на Националната агенция за приходите през 2017 г. "Националната лотария" е отчела изплатени печалби в размер на 1 милион лева (или повече) на 38 души, а Българският спортен тотализатор - на 4-ма души.

В същото време законопроектът, внесен от бившия вицепремиер Валери Симеонов, който предлагаше да се ограничи рекламата на лотарийните игри, а талоните да се разпространяват само в лицензирани пунктове, вместо по лавки и супермаркети, потъна в пълна забрава в парламента. През миналата година той бе блокиран с искане за нотификация от Брюксел. Въпреки становището на ЕК, че проектът не нарушава правилата на общността, той бе "замразен" в парламента, а вносителят му сякаш напълно забрави за него.

ТАКСИ
ДХК да събира такси за разглеждане на искания за промени на вече издадени лицензи за онлайн залагания, предлага финансовото министерство. Досега тази "услуга" е била безплатна за организаторите на залагания по интернет, което поставяло останалите хазартни игри в неравнопоставеност. От предложенията за корекции в тарифата на ДКХ става ясно, че новите такси варират от 200 до 4000 лв. В същото време се предвижда с 5% да се намалят таксите за разглеждане на подадени по интернет документи и искания за издаване или промяна на лицензи за организиране хазартни игри. Нетният ефект от двете промени ще доведе до 74 600 лв. повече приходи в ДКХ през 2020 г. 
 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И "Евробет" на Божков пое към фалит

13.03.2020

1858 3
Букмейкърите обмислят да спрат рекламата в английския футбол

14.02.2020

Би Би Си

926 4
Милионери за един... или за няколко дни

13.02.2020

7488 16

Коментари

Хулиган

Ха, сега познайте от три пъти, защо чантаджиите са се направили на разсеяни?

Иначе за акцизите не прощават...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhav...

sega_reader

Няма три пъти, направо от първия път познавам, защото билетчетата са на Пеевски.

Минал оттук

Интересно е съобщението Но така и остави тайната, колко наистина са "печеливши" талони и на лоторията и на тото-то

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Т.нар. “ДържаваТА” не контролира нищо, защото е предоставила контрола в ръцете на ОПГ. МафияТА (as you like it), понеже представителите на изпълнителната, законодателната, че и  съдебната власт, са едновременно представители в основната си част на ОПГ, МафияТА  (as you like it).

 

Само за протокола: Българската държавна лотария е създадена в края на 19 век не от кого да е, а от Михалаки Георгиев (не си гледайте у лиХчетата, там името удобно не фигурира) и върху първите няколкостотин билета стои неговият подпис.

И българската държава до неолибералните демократи, налазили ни през последните 2-3 десетилетия с по-малкото си държава, не само е контролирала, но даже си е позволявала да използва печалбите от държавната си лотария за държавни и обществени нужди и цели, тоест за благото на гражданите си.

Интервал

Красиво :) и какво значи "държавата", предвид, че същите са в управлението. От тази гледна точка, "държавата" е една ОПГ, използваща всеки ресурс на населението и каквото дойде отвън. Да не говорим за 18+ :) преди се криеха зад гимназиите за да пушат, а сега търкат талончета. Лично съм го виждал много пъти. Глупави илюзии са, да се мисли, че има държава, когато начело са индивиди излезли от групировките(преди да се превърнат в партии). Ама гласувайте! ? Не е лесно да се преборят стотици хиляди мъртви души.

Kirech

Те контролират нея!

Solace

Я, имало пратка с печеливши, и такава с непечеливши талони. Значи организаторите знаят къде какво пращат и могат да манипулират игрите. И печалбите да остават у тях - контролирано спускат някое печелившо билетче у някое подставено лице, което изтипосват по телевизиите.

Ето защо в изключително редките моменти, в които си купувам билетче за майтап, то е от Спорт-тото, а не от божковите...

19namo

Заглавието е частично фейк- та нали държавата печата и контролира изборните бюлетини.

sega_reader

Има ли все още вярващи, че по телевизията ни показват хора, които са "спечелили" ?

По-вероятно е да са ги наели срещу малка сума, да ги изтипосат по телевизията и да си мълчат за далаверата.

Балъшка държава пълна с баламурници.

Лесно се управлява такава маса.

wreckage
снимка на wreckage

Никой не контролира отпечатването и разпространението на лотарийни билети у нас. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) няма законови правомощия, а Министерството на финансите (МФ) е без "функционална компетентност".

не знам ква компетентност се изисква да наредиш на производителите на талони за чегъртане да им тургат некви серийни номера, да декларират одпечатания тираж, да декларират постъпленията од продадените талони и да декларират съотношението брой на продадените талони спрямо раздадените "печалби"...

 

и после да ги обложиш с некъф смислен данък.

Magi

Държавата пък какво контролира , освен това което краде!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×