facebook
twitter

Първа страница

Българските банки са с най-голям ръст на печалбата в Югоизточна Европа

В Топ 10 попада само един наш трезор - Уникредит Булбанк
930
Pixabay

Печалбата на банките в Югоизточна Европа бележи рекорден ръст през 2018 г. въпреки безпрецедентно ниските лихвени нива. Общата нетна печалба на 100-те най-големи трезора в региона е нараснала с 24% в сравнение с 2017 г. и достига 4.354 млрд. евро, посочва новата класация Top 100 Bank, изготвена от сайта SeeNews.

Българските банки са постигнали най-силно увеличение на печалбата през 2018 г. Скокът е с 43% - двойно по-голям от средния за региона, като общата нетна печалба достига 858 млн. евро. Сумата надхвърля финансовия резултат от най-добрата година преди кризата - 2008 г. На второ място са трезорите в Хърватска с 39% ръст на печалбата до 671 млн. евро.

Впечатляващият двуцифрен растеж на печалбата на българската банкова система продължава и през 2019 г. По последни данни от БНБ за първите четири месеца на годината ръстът е 14.5%. В условията на рекордно ниски лихви трезорите компенсират намалелите лихвени доходи с по-високи постъпления от такси и комисиони. Така например през 2018 г. само от такси и комисиони нетните приходи в българските банки доближават 1 млрд. лв.

По обем на активите обаче челните места в класацията се заемат от румънски банки. За 2018 г. най-голяма е Banca Transilvania с активи за 15.892 млpд. eвpo. За една година тя измести от първото място Ваnса Соmеrсіаlа Rоmаnіа, cлeд като пpидoби pyмънcĸoтo пoдpaздeлeниe нa гpъцĸaтa Еurоbаnk - Ваnсроѕt. Bтopa пo гoлeминa в Югоизточна Европа e xъpвaтcĸaтa Zаgrеbасkа Ваnkа, cлeдвaнa oт pyмънcĸите Ваnса Соmеrсіаlа Rоmаnіа и BRD – Groupe Societe Generale. На пето място отново е хърватска банка - Privredna Banka Zagreb. Петте най-големи трезора в региона държат една четвърт от банковите активи.

В Топ 10 фигурира само една българска банка - Уникредит Булбанк, която с активи за 9.926 млрд. евро заема шеста позиция. По реализирана печалба от 219.9 млн. евро за миналата година обаче тя се нарежда на четвърто място.

Банка ДСК е на 11-о място в класацията, а веднага след нея на 12-о място е ОББ. Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa заема 16-а позиция, Пощенска банка - 18-а,  Paйфaйзeнбaнĸ Бългapия - 19-а, Eĸcпpecбaнĸ - 25-а, а ЦКБ - 28-а. По активи на банките Бългapия e нa тpeтo мяcтo в peгиoна, като държи 17% oт тяx. Ha пъpвo мяcтo e Pyмъния c 33%, a cлeд нeя e Xъpвaтия c 18%.

Kpeдитиpaнeтo y нac e нapacнaлo c 12% през изминалата година и пo тoзи пoĸaзaтeл cтpaнaтa ни e нa тpeтo мяcтo в Югoизтoчнa Eвpoпa cлeд Moлдoвa и Cъpбия.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Никой не поема отговорност за гигапробива в националната сигурност
Политици, съдии, прокурори и мениджъри са групирани в специални папки в НАП

17.07.2019

Юлиана Бончева

1203 8
Граждани и бизнес от години предупреждават за пробити системи

Коментари

Billy-Joe Winchester

Браво! Истински повод за национална гордост! Благодарим ти, Бойко! Благодарим ти Миче от Хаджидимово!

Forza NATO

👍

Скитник-1

👍

Хулиган

Случиха банките на сговорчиво население по тукашните земи.

Чейз Манхатън трева да пасе...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

Wolf ACE

Банките в подмандатната територия им е все тая какви са лихвите, защото те не се занимават с това "да продават пари", което би трябвало да е основната дейност на една банка, а с дране на всякакви такси и "присъщи разходи" от всеки влязъл през вратата...

 

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Някой разбра ли каква е целта на това писание ? Освен струпване на общоизвестни факти няма нищо друго, нито в едната посока, нито в другата. Няма анализ защо е така, няма препоръки, няма и изводи.

Седни си, слаб две.

Интервал

Трябва да се набие в главите на населението, че има "безпрецедентно ниски лихвени нива", а и да е изпълнено с радост и спокойствие, колко печеливши и стабилни са българските банки :)

hamer

В най-бедната европейска страна банките са с най-голяма печалба. Какъв ли е приносът им в обедняването?

Solace

Не че това е най-голямото перо, но повечето фирми за бързи кредити имат сметки в банки, по които рибката, теглила бързия кредит, внася. Т.е. такса вноска за банката. А като сметнем колко народ тегли бързи кредити (ок. 2,5 млрд. лв.), това си е нелоша чиста печалба за съответната банка.

 

Лихвите наистина са ниски - жилищни кредити на около 2,5-3,5%, потребителски (там е по-специфично в зависимост от работодател, поръчители и т.н.) на 6-12%, фирмени на 1,1-3,5%. Фирмите усещат, че е добре да правят инвестиции, защото рентабилността ще е по-висока от депозитната. Но с ниските лихви не носят съществена кредитна доходност.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×