Quantcast
Борова гора изчезна мистериозно до любимия стадион на Бойко Борисов | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Борова гора изчезна мистериозно до любимия стадион на Бойко Борисов

Според местните дърветата са изсечени, за да се отвори място за трибуна
4 594
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Част от дънерите са покрити с клони, а по други е мазана кал.

Десетки борови дървета са били изсечени само за няколко часа до оградата на стадиона в софийското село Бистрица, съобщи пред „Сега” арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за София". На стадиона играе мачовете си първодивизионният футболен отбор „Витоша”, част от чиито ветерани е премиерът Бойко Борисов. Боровете са изрязани и извозени от мястото за изключително кратко време, което говори, че сечта е била много добре организирана и проведена, каза още Димитров. Дърветата са садени преди 40-50 години и са били напълно здрави към момента на отсичането, поясни още той.

Проверка на "Сега" на място показа, че в района още мирише на прясно отрязана дървесина. Част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, за да не личи поголовната сеч отдалеч.

Кметът на Бистрица Николай Гюров заяви за „Сега”, че разрешенията за рязане на дървета в района се издават от районната администрация в Панчарево, и препрати за въпроси към нея. Гюров потвърди, че доскоро на мястото е имало горичка, и поясни, че не знае кой и защо я е изсякъл. Липсващите дървета се намират непосредствено до помощния терен до централното игрище на стадиона на ФК „Бистрица”. Според местните на мястото може да се построи трибуна, от която зрителите да гледат мачовете.

БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ

От администрацията на район „Панчарево” поискаха „Сега” да внесе писмено въпросите си във връзка с отсечената гора и обещаха да направят проверка, но до редакционното приключване на броя отговори не дойдоха. Въпросите, които бяха зададени, са: издавал ли е отдел „Екология” към район "Панчарево" разрешение за извършване на сеч, има ли одобрен проект, въз основа на който да се извърши тя, заснет ли е предварително районът от архитект, маркирани и кубирани ли са дървета, от лицензирана фирма ли са извозени трупите, предвидено ли е компенсаторно залесяване и т.н.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

26122
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8288
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18793