Quantcast
Борисов зачеркна Шенген като национален приоритет | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Борисов зачеркна Шенген като национален приоритет

"Дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане в това пространство", заяви в Берлин българският премиер
3 758
 EPA/BGNES
Премиерът Борисов обясни на домакина си Александър Добриндт, председател на групата на ХСС в Бундестага, че на България не й изгодно да бъде в Шенген. Той бе почетен гост на програмното заседание на групата на Християнсоциалния съюз.

Премиерът Бойко Борисов на практика зачеркна един от националните приоритети и отдалечи силно България от влизане в Шенгенското пространство, след като заяви, че никой в страната не иска това да се случи. Това стана ясно след изявления на министър-председателя в Берлин след среща с председателя на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт.

"Не знам дали в момента е изгодно за България да влезе в Шенген. Ние ползваме всичката шенгенска система в сферата на борбата с тероризма, контрабанда, наркотрафик, на 100 процента имаме обмен с всички германски и европейски служби", започна Борисов. Веднага след това съобщи, че страната няма проблеми с мигрантите, идващи от Турция. "С Турция споразумението ни работи, благодарение на личното ни разбиране с президента Ердоган нямаме натиск откъм Турция", заяви Борисов и се оплака от Гърция, която е в Шенген и "в момента на практика е външна граница на това пространство". "Всеки ден връщаме на Гърция по 100-150 мигранти, всеки ден !", каза Борисов и добави: "Ако Александър (Добриндт - б.р.) каже: "Вие сте в Шенген" днес, утре те (мигрантите - б.р.) ще напълнят България!", прогнозира българският премиер и прати журналистите да ходят да питат "хората в България искат ли мигранти. Ако щете, питайте и в Германия".

Борисов определи неприемането на България в Шенген с българската поговорка "Всяко зло за добро". Накрая той категорично каза, че "дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане на България в Шенген заради външната граница". За да е още по-убедителен в позицията си, както и за да разясни "безсмислеността" на членството на България в Шенген, Борисов натърти, че и сега на австрийско-германската граница продължава да има физически контрол. Наскоро германските медии съобщиха, че се планира наесен той да отпадне.

Берлинската изява на Борисов всъщност е поредният му остър завой по темата "Шенген". Преди няколко седмици, докато още кандидатът на социалистите за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс имаше шансове за поста, Борисов пусна видео от тяхна среща в Брюксел. На нея той убеждаваше Тимерманс, че ако стане шеф на ЕК, трябва да падне мониторингът на България, както и страната да влезе в Шенген.

През май т.г. Борисов обидено обясняваше, че България не се е засилила към Шенген. "Изразих своите претенции, че Шенгенското пространство не го охраняват добре. Ние с Турция имаме споразумение и го спазваме перфектно. Нашите проблеми са с гръцката граница. Моля да направите така, че Шенгенското пространство да се пази добре. Сега ние се пазим от Шенгенското пространство“, каза Борисов в София след среща отново с германски политик  - премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Последователен противник България да стане част от Шенген е Холандия заради проблемите с престъпността и корупцията у нас. "Присъединяването на България към Шенгенското пространство е един от приоритетите на страната ни", каза Борисов на среща с холандския външен министър Стеф Блок на 3 юни в София. 

Когато стана премиер преди 10 години, той обеща, че България ще влезе в Шенген. Миналата година се спекулираше, че страната ще бъде допусната поне по въздух, но и това не се случи.

 

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23967 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7976 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18019 5

Коментари

Stern

Ако Баце беше чел и Езоп, а не само Винету, щеше да обясни ситуацията с басня, а не с поговорка.

Когато стана премиер преди 10 години, той обеща

Айде сега, бил обещал. Преди 10 г. Че той постоянно обещава нещо, как да помним всяко? И никога не си спазва обещанията, как да помни?

Тодор1

Главата му съвсем се объркала.

Не сме в Шенген заради корупция и престъпност.

 

dobadoba

Кашата в главата на чичко Бойко е голяма,

НО може и да се окаже прав.

Както и евентуалното не-приемане на БГ в еврозоната и еврото изобщо.

Неслучайно Дания и Швеция тупкат топката с техните си валути.

⚓️

HerrSpeck

 Как може да се сравнява Дания и Швеция с нашта кочинка?

HerrSpeck

Проблем освен корупцията са и руснаците с апартаменти и постоянно пребиваване , ако влезем в Шенген ще трябва да ги изгонят и бизнеса на строителната мафия ще секне

Justinian2
снимка на Justinian2

Приказки от шипковия храст.?  Юли бяхме на швейцарската ривиера. Фрашкано с руснаци. И комплекси строят , специално за такива като тях. И не ги гонят , а ги канят.

HerrSpeck

Ела в Св.Констанин и Елена до Варна пълно е с алкаши, български не се чува вече,  по двама охранители на стилаж в супермаркета сложиха откакто са тук че много пипат

LPetrov

Спекания,това кой от всичките ти поредни никове след slaughter e ? 

Вова

Пълна шизофрения..

mi6osp.

Единственият приоритет на ББ винаги е бил натрупването на поредния откраднат милиард. Шенген само ще пречи. 

Justinian2
снимка на Justinian2

Злите езици подхвърлят , че напоследък нещо станал сиромах. Хибридна атака от север май го е поразила ? ? http://afera.bg/%d0%b0%d0%b7-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b2%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%8f-%d1%87%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%86%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d1%80/

Sapienti_sat

Спираловидно се развива г-н Борисов.

"Дум спиро сперо - по спирала". ?

Вал

Всъщност, в случая, не е ли верно, че като влезем в Шенген ще ни напълзят мигранти ?

 

А ние няма да можем да се справим с тях ?

Justinian2
снимка на Justinian2

Не мигранти , а мухите лайнарки като наближат Капъ Куле , и заобикалят през гръцко. Така че нема се пуашите , с Бате начело кьорав мигрант няма да влезе.?

Интервал

То т'ва е за днес. Утре може да е друго. И за енергийните проекти веднъж работи всеотдайно, веднъж ги спира, щото сме послушни партнери. При банкянския бабуин всяко мнение е предпоследно.

F1

Преди години един дувар трябваше да измажем и айдееее шенгенът е готов. Керечът ли свърши бе бате?

Звън®
снимка на Звън®

Снимката говори повече от думите. Как палаво Тиквоча е уловил топлата длан на усмихнатия Добринт! Това е сигурен знак, че нашичкият хитрец е напълно приет в шенгеня - и сухоземно, и вазелинно.

Тринити

https://www.economy.bg/bulgaria/view/34791/Borisov-Prez-juli-poluchavame-pokana-za-chakalnyata-na-evrozonata

На 28.03.2019 г.Борисов благородно е съобщил: През юли получаваме покана за "чакалнята" на еврозоната!

Народоокуражаващата реч Коафьорът е дръпнал предполагаемо във връзка с наближаващият тогава Първи Април!Сега вече става ясно,че просто още от вратата на въпросната чакалня са изритали Банкянския Фигаро като бъхлив котак навън и че Шенген ще види през крив Макрон.Пърдон-макарон.Затуй и сега шенгенското грозде се е вкиснало.....

 

Magi

Кой го е оторизирал да направи такова изявление? Не знам да има решение на НС. Той така може и във война да ни вкара преди да са дошли изстребителите.

Утринен зов

Шенген е вреден за България в дългосрочен план. Затова, когато решат ще ни набутат там и изобщо няма да ни питат.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Бате е селски хитрец - прероден Тате, не ли?

Влез или се регистрирай за да коментираш