facebook
twitter

Първа страница

21% от населението на България е над 65 години

1129
Илияна Кирилова

21 % от населението на България е на възраст над 65 години, сочат най-новите данни на Евростат. Според прогнозите през 2050 г. почти всеки трети човек у нас ще е на над 65-годишна възраст, съобщи на БНР.

Според публикацията страната ни е в крак с общите тенденции за застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. В началото на 2019 г. малко над 101 милиона души в ЕС са навършили 65 години. Това са 20% от общото население. До 2050 г. се очаква този дял да нарасне до близо 29 на сто.

Според данните в публикацията на Евростат България, заедно с Румъния и Естония, е сред първенците с най-голям дял разходи на хората над 60 години за категорията „хляб, други храни и безалкохолни напитки“ - близо 30 процента от общото им потребление. Средно за ЕС разходите в тази категория са едва 17,4 процента.

В публикацията се сочи още, че 32 на сто от населението в България над 65-годишна възраст е в риск от бедност при средно 15% за ЕС.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата оцени щетите от скандалните горски заменки на едва 80 млн. лева
Задава се нова вълна на повишение на банкови такси

21.11.2019

МИЛА КИСЬОВА

397 2
София ще вози със златни минибусчета пътници до метрото

Коментари

kaily
снимка на kaily

Какво 32% бе откъде ги изсмукват тия данни!?!

И що гледате само тия над 65? Що не гледате тия между 55 и 65, де ни некой ги ще на работа, ни държавата им помага с нещо.

У нас има повече пенции от татово време живи, отколкото такива на 65, щото 60-годишните мрат като мухи, по нашио край само некролози на млади хора на по 60 и 80 годишни бабички, тюхкащи се около тях.

Срам за държавата, срам за политиците от всички бои до една.

 

Invisible

   Вече със сигурност мога да твърдя, че не съм от "80-те %".

nottheone

да доживееш от 55 до 65 при 10 на бацо си е истински инат.

Чичo

А водата е мокра.

lum

даа, основната причина за това разбира се е увеличената продължителност на живота, под мъдрото ръководство на партията и правителството. Такива подробности като намалена раждаемост и масова миграция на млади хора от страната - те са несъществени разбира се.

Вова

Тези хора са огромен потенциал за българската икономика.  Би трябвало законодателно да бъдат поощрявани работодатели,назначи служители над 55 год.възраст.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×