Медия без
политическа реклама

Учителите посрещат първия звънец с 15% увеличени заплати

Началото на учебната година е подсигурено, отчетоха премиер и министър

13 Септ. 2023
Илияна Кирилова

Над 57 000 първолачета ще прекрачат прага на класните стаи за пръв път тази година. Началото на учебната година е подсигурено - много училища и градини ще посрещнат децата в ремонтирани сгради, подсигурен е безопасен транспорт и храна. Подготвена е и учебната година за българчетата зад граница. 

Това обявиха на съвместна пресконференция премиерът акад. Николай Денков и просветният министър Галин Цоков. Учебната 2023/2024 г. започна с добра новина и за учителите - увеличени с 15% заплати, така че средното заплащане в сектора да не изостава от нивото 125% от средното за страната. 

"Наближава един от най-светлите празници за всяко дете - първият учебен ден. Заедно с празника идват и естествените тревоги - всичко наред ли е и за какво трябва да внимаваме. На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища. Над 57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи клас, а 702 000 ще са децата от първи до дванадесети клас. За тях ще се грижат 73520 учители. В 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в 2 български държавни училища", отчете премиерът акад. Николай Денков. Той съобщи, че още от 1 септември са започнали проверки на изправността на училищните автобуси, като са проверени 584 автобуса. Издадени са 200 предписания за отстраняване на проблеми, но те са дребни, уточни Денков. Той допълни, че ремонтите на училищата вървят с добро темпо - 507 са приключили, 240 са на етап завършване до първия учебен ден. В 63 училища ремонтите ще продължат, като според Денков те няма да затруднят началото на учебната година и занятията. МВР също започва акция за гарантиране на безопасността на децата по пътищата. 

Очаква се тази година училищата да са по-защитени по линия на киберсигурността, коментира и просветният министър Галин Цоков. В системата ще ползват само надеждно защитени електронни адреси, допълни той. В МОН продължава и работата по ревизия на учебните програми, като се работи внимателно, така че да се прецени каква част от материала може да отпадне или да се реогнаризира без нужда от издаване на нови учебници. Обсъжданията ще продължат поне до края на месеца, разбра се от думите на просветния министър. 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон