Медия без
политическа реклама

Над 2000 ученици повече ще стажуват във фирми

321 училища у нас участват в европроект "Ученически практики 2"

23 Ноем. 2022
Учениците, преминали успешно практическото обучение, ще получават еднократна стипендия от 372 лв.
Pixabay
Учениците, преминали успешно практическото обучение, ще получават еднократна стипендия от 372 лв.

13 932 ученици ще развиват професионалните си умения със стажове в реална работна среда във фирми и предприятия по проект "Ученически практики 2". Техният брой се увеличава с 2 283 спрямо предварително предвиденото. За това са се споразумели министерството на образованието и науката и изпълнителна агенция "Програма за образование", управляващ орган по проекта, съобщиха от МОН.

Оттам уточняват, че разширяването на обхвата на "Ученически практики 2" се е наложило заради големия интерес от страна и на учениците, и на работодателите и многото заявления за участие.  Училищата, участващи в проекта, са общо 321 в цялата страна. Допълнително през тази учебна година се включват 108 нови училища. Благодарение на това проектът ще обхване по-голям брой паралелки и професионални направления. Голяма част от тях са от приоритетни за икономиката сектори като машиностроене, електроника, архитектура и строителство и др., каквато е една от целите на проекта. 

С над 2 млн. лв. се увеличават и средствата по проекта, като общият им размер става 12.5 млн. лв. На всеки ученик, преминал успешно практическото обучение, ще продължи да се плаща еднократна стипендия в размер на 372 лв.

Учениците ще получат възможност да участват в обучение в реална работна среда под ръководството на наставник от съответната фирма и на наблюдаващ учител. Така, от една страна, те ще повишават професионалните си умения, а от друга, ще се засили партньорството между работодателите и училищата. По проекта е предвидено и създаването учебно-тренировъчни фирми, в които гимназистите да развиват предприемачески способности.

Дейностите по проекта се финансират по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР) 2014-2020 г. и ще продължат до края на 2023 г. 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?