facebook
twitter

Икономика

Всеки втори фермер крие данъци

НАП откри, че 50 000 земеделци са взели 120 млн. лева субсидии, но са "забравили" да ги декларират
743
Сред земеделците, "забравили" да декларират доходите от реколта и субсидии, има и големи производители.

Националната агенция по приходите (НАП) най-после реши да подхване земеделските производители, които крият доходи. 50 000 регистрирани земеделци са получили субсидии за общо 120 млн. лв. през 2017 г., но не са подали данъчни декларации и така са си спестили плащането на данъци и осигуровки върху тях, обяви вчера НАП.

Въпреки че агросубсидии се изплащат от много години, едва сега приходната агенция е решила да направи засечка с данните от фонд "Земеделие", който изплаща помощите, за да разбере дали сумите са вписани в данъчните декларации на земеделците за 2017 г.  Съпоставката показала, че над половината от общо регистрираните 93 000 производители изобщо не са подали формуляри в НАП. Това означава, че не са обявени не само получените субсидии, но и доходите от стопанска дейност.

Има и значителен брой производители, които са подали декларация, но са посочили по-малки доходи от реално получените. Най-много нарушения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград. Сред данъчните тарикати има и едри земеделци - получатели на субсидии от порядъка на 1-2 млн. лв. Към момента от приходната агенция не можели да кажат с колко точно е ощетена хазната, тъй като земеделците ползват различни проценти признати разходи в зависимост от вида на продукцията си, както и различни данъчни ставки в зависимост от това дали са еднолични търговци или физически лица.
Засега обаче санкции няма да има нито за малките земеделски стопани, нито за големите. Първо ще има подканящи писма. Данъчните ще призоват със специални депеши по електронната поща или по телефона агропроизводителите да коригират декларациите си до 1 октомври и доброволно да признаят всички доходи, които са получили през 2017 г. По подобен начин преди година НАП даде своеобразна амнистия и даде време на фирмите, които декларират несъществуващи "касови наличности", да си поправят данъчните декларации, преди да започнат глобите. 

 

През септември НАП планира да раздаде и брошури на земеделците, в които подробно се обяснява кои доходи как се облагат, както и какви задължителни осигурителни вноски трябва да правят земеделците. Предстоят и срещи с кметовете от общините, в които са открити най-много пропуски. Офисите на НАП също били готови да дават консултации.

 

ПОД ЛУПА
От НАП предупреждават, че обменят данни с много институции и затова разполагат с информация за доходите, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване на данъчната дисциплина на земеделските производители. Тъй като голяма част от земеделците изобщо не са декларирали доходи от реализирана продукция, от Разплащателната агенция са предоставили и справки за средния добив от различни земеделски култури. Те ще се ползват при евентуално възлагане на ревизии.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изграждането на интелигентната система по "Тракия" ще струва над 7 млн.лв.

19.03.2019

1454 13
Париж, Хонконг и Сингапур са най-скъпите градове в света

19.03.2019

416 19
Световните продажби на фалшиви и пиратски стоки надминаха 500 млрд. долара

18.03.2019

449 8

Коментари

ГАМЕН

И НАП като "Усетила Мара че некой я бара"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×