facebook
twitter

Икономика

Управляващите признаха, че магистрала "Хемус" ще се строи на тъмно

1085
БГНЕС
Регионалният министър Петя Аврамова и заместникът Николай Нанков уверяват, че контролът по изразходването на парите за "Хемус" щял да бъде много строг.

Управляващите вчера признаха, че договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки, на практика на тъмно. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред журналисти вчера. Той коментира искането на БСП да бъде публично оповестен договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и държавната "Автомагистрали" за строителството на аутобана от Боаза до пътя Велико Търново - Русе. Искането бе внесено в АПИ от говорителя на парламентарната група на червените Елена Йончева.

По думите на Дончев, ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага пълната процедура по реда Закона за обществените поръчки (ЗОП). "Това също е режим в самия закон и няма държавни помощи“, коментира той.

По-рано през деня от АПИ пуснаха информация, че още в края на декември е сключен договор между агенцията и „Автомагистрали“ за изграждането на 134.14 км от северната магистрала. Стойността му е 1 124 880 000 лв. без ДДС и средствата са от републиканския бюджет. Това е станало след положително становище от Агенцията за обществени поръчки. Трасето е разделено на 6 участъка, но досега договори за строителство не са били сключвани.

В отговор на обвиненията на БСП на спешен брифинг заместник-министърът на регионалното министерство Николай Нанков заяви, че са се вслушали в критиките на опозицията и чрез възлагането на строежа на "Хемус" на "Автомагистрали" се вкарвала "повече държава в пътния сектор". Според Нанков контролът ще бъде гарантиран, а парите по поръчката ще бъдат платени след изграждането на участъка.

Около обществените задания за магистрала "Хемус" през 2016 г. имаше лавина от скандали. Поръчка за близо 1 млрд. лв. беше изненадващо спряна тогава от премиера Бойко Борисов заради "витаещи съмнения", че фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и директора на "Лукойл" Валентин Златев, ще изпълнят поръчката. Не стана ясно как новата процедура ще спре възлагането на поръчки на тъмно, без конкурс и без избор на най-подходящия кандидат, при това при предварително обявен висок праг на парите за километър от магистралата.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Счупена стрелка е причината за инцидента на гара Пловдив, твърди фирмата превозвач

17.02.2019

325 3
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

563 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

844 8

Коментари

Paco Pacov

Първо трябва да се отбележи, че въобще ще се строи. Други не го направиха, както и доста други неща. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш