facebook
twitter

Икономика

Тайнствен строител строи нелегално по трасето на "Струма"

Разследване откри, че някой е правил сондажи и временни пътища в района на Кресна, без да е избран изпълнител
885
bTV
Сателитните снимки показват осем промени в района на бъдещото трасе на „Струма”, за които институциите не са и чували.

Под носа на държавата по трасето на магистрала "Струма" тайнствени извършители дупчат земята за сондажи и прокарват пътища, а институциите нищо не знаят. Това разкри разследване на фондацията "Антикорупционен фонд" (АКФ).  Парадоксът е, че работите са в участъка Крупник - Кресна, за който бе обявена обществена поръчка през миналия август, но все още няма избран изпълнител. Става дума за т.нар. източен обход, който бе избран като вариант за преминаване през Кресненското дефиле.   

Антикорупционният фонд започнал разследване по темата, след като декември получил сигнал, че още преди да е приключила обществената поръчка, някой (може би бъдещият победител) извършва подготвителни и проучвателни действия по трасето на бъдещата магистрала. Експерти на АКФ направили проучване на място и открили над 7 километра временни пътища и следи от сондажи в района на Кресна. Вчера Би Ти Ви огласи резултатите и потърси коментари от "отговорните институции". Оказа се, че пътната агенция и горското стопанство, на чиято територия няколко месеца са текли "подготвителните" работи, са изненадани от разкритията и нищо не знаят.

От фонда разказаха за в. "Сега", че са проучили и сателитни данни, получили са свидетелства и от местни хора, а и при огледи на място са открили маркировъчни колчета и сондаж в една от отсечките. Очевидци твърдят, че са виждали машини на фирмите "Главболгарстрой" и "Геострой" . 

Въпреки доказателствата, сателитните снимки и анализите държавните институции вчера обясняваха, че не знаят за никакви сондажно-строителни дейности и за използване на тежка техника в района. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заяви, че нищо не е възлагала. "Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори, въз основа на които да бъдат извършвани строителни дейности по бъдещото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле", съобщи пътната агенция. От горското стопанство в Кресна, на чиято територия са прокарани временните пътища, също казаха, че не са разрешавали никакви работи. 

От „Геострой” отрекоха тяхна техника да е била в района. „Главболгарстрой” съобщиха, че не разполагат със сондажна техника и не са възлагали подготвителни или сондажни дейности на други лица в обхвата на бъдещото магистрално трасе в участъка. 

Пред Би Ти Ви кметът на Кресна Николай Георгиев казва, че знаел, че нещо се прави, но тъй като територията не била общинска, не проверил кой работи там. В общината не били постъпвали никакви документи за извършваните дейности. 

 

ПОРЪЧКАТА

Изграждането на магистрала "Струма" в този участък се планува да приключи до края на 2023 г., след като първоначалните планове бяха отсечката да е готов до 2015 г. Може би и този срок ще се отложи, тъй като срокът за изграждането е малко повече от четири години, а все още няма избран изпълнител. Обществената поръчка бе обявена в края на август. Срокът за подаване на оферти от кандидат-строителите бе удължаван няколко пъти, включително и заради обжалване на процедурата. Сега крайната дата е 18 февруари. Планираната стойност за 24-километровия участък е над 430 млн. лв без ДДС.

 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ иска проверка на капитала за ЧЕЗ

19.04.2019

1995 11
И топлофикациите поискаха повишение на цените

19.04.2019

1230 18
Започва строителството на 56 км от "Хемус"

18.04.2019

5039 7

Коментари

mick

Явно иска да направи магистралата като подарък за държавата ;) И затова е тайнствен.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Това е дело на никому неизвестна бригада(секция Тимурки) от ГЕП-жени.Със звеновод "младежа" Георг.Работят само нощем,за да не би ако е през деня,да ги види някой.И да си помисли,че "работят" нещо друго.

Paco Pacov

Това бше доста весело. Излиза, че всеки може да си строи магистрала :) Тоа е доста добре, предвид, че по времето на БСП никой не е можел. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Force

Много тайнствен ще да е бил...Или някой не си е свършил работата както трябва или нарочно го е пропуснал, за да не се компрометира "разследването":

"Машините, забелязани по трасето на бъдещата автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, са на фирмата „Пътпроект – 2000“, която по-рано е изготвяла идейния проект за отсечката. Той вече е направен, но сега проектантите са решили „да си довършат работата“, за да не допуснат грешка и да подведат правителството и бъдещите контрактори. Това каза управителят на фирмата инж. Любен Симеонов в ефира на bTV тази сутрин. 

Инж. Симеонов призна, че никой не е искал да се правят допълнителни сондажи. По думите му през април 2018 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ са му възложили актуализация на парцеларния план. 

„Исках да проверя дали този откос, който съм заложил в идейния проект, отговаря на инженерно-геоложките условия. Ние сме го проверили, но чрез друг метод, не конкретно чрез инженерно-геоложко сондиране”, каза той.

По думите му тези последващи дейности са финансирани със собствени средства – около 100 000 лв. и за лична сигурност. Симеонов изрази притеснения, че напоследък често се подлага под съмнение качеството на строителните дейности. По думите му е имало геоложко проучване, но не със сондажи, а с други методи. 

За изготвянето на идейния проект „Пътстрой – 2000“ е спечелила 2 млн. лв. финансиране, но докато е изпълнявала държавната поръчка не е съумяла да извърши вертикалните сондажи. 

Симеонов отрече да са прокарвани нови пътища, вместо това са били възстановени стари такива. 

 

https://www.economic.bg/bg/news/11/firmata-pravila...

 

Тренд Петков

Та значи този колосален разход, който забележете, не им е възложен, иначе нямаше да се питат всички кой го е направил,тези хубавци са го извършили ей така? Вие имате ли най-малка представа колко струва метър сондаж? Или машиносмяна на тежка техника в лоши теренни условия? Тези 100000 лв не стигат за нищо..И тази организация , специализирана в проектиране на строителството не е чула за изискванията на ЗУТ-а? И ей така, пак от чувство за добрина решава да го прегази? Без страх от санкции? Ей така са сигурни че собственика ще е кьорав? И няма да ги спре на мига,  щото това му е работата, като види че му секат горите и нямат никакво основание да са там,  освен тяхното си желание? ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ...Поредните лъжи. И в горското, и това камикадзе...Този юнак даже сега  да извади и разходни документи и прочие....пак е наказуем по закон. Даже и проучвателно, пак си трябва разрешение за строеж, даже и на временни пътища. Той ли не го знае? Знае отлично, но не проявява притеснения......защо ли? Просто му е обещана нещо ,за да се жертва....за това

Force

Препостнах го от други медии, тъй смятам че, преди да се появи нещо толкова бомбастично, е редно да се провери.

Което в случая не е направено, а е било елементарно, щом другите са го направили.

Въобще не взимам страна, дали е законно или не, просто ми се стори прекалено едностранчив начина, на така поднесената инфромация, да не кажа глупав.

фен

Препостнах го от други медии, тъй смятам че, преди да се появи нещо толкова бомбастично, е редно да се провери.

 

И да се провери, нищо няма да излезе. 

Просто, защото до преди да гръмне скандала, въпросният Симеонов не е имал идея, че е хвърлял милиони левове за сондажи, пътища, изсичане на гори и т.н. Такова нещо - сондажи за собствена сметка и по собствена инициатива нито е било възложено, нито изисквано, нито е възможно без неоходимите разрешителни /освен ако не си ГлавБулгар и не се отчиташ на Боце/.

Сега намериха удобен човек, който да поеме вината /и мезетата от Главбулгар/

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×