facebook
twitter

Икономика

Танева иска "обратно начисляване" на ДДС за мляко, плодове и зеленчуци

Режимът, който вече действа за зърнения бизнес, е мярка срещу данъчните измами с фирми фантоми
1 161
 Илияна Кирилова

Данъчна промяна за производители и преработватели на плодове, зеленчуци и мляко предлага министърът на земеделието Десислава Танева. Тя иска от догодина да се въведе механизмът на обратно начисляване на ДДС. При него данъкът се начислява и внася не от продавача на стоката, а от този, който я купува. Целта е да се пресекат измамите с ДДС. Освен това мярката ще подпомогне земеделските стопани - ще отпадне периодът на проверки и изчакване за възстановяване на данъчен кредит и те ще разполагат с повече средства, които ще могат да инвестират в модернизация и разширяване на производството, мотивира се Танева.
Тя вече е изпратила предложението си до финансовия министър Владислав Горанов и очаква то да влезе в пакета данъчни промени за 2020 година. За въвеждане на механизма обаче България трябва да получи одобрение и от Еврокомисията.
В момента обратното начисляване действа при търговията със зърно. То бе въведено преди години, за да пребори дедесарските схеми, при които се правят фиктивни сделки с фирми фантоми с цел точене на ДДС кредит. При този режим ДДС се начислява и плаща от получателя, а не от доставчика на стоката, което елиминира фиктивните сделки и в бюджета влизат повече постъпления. Зърното, плодовете, зеленчуците са част от списъка на стоките със завишен данъчен риск, следени изкъсо от специалното Звено за фискален контрол към НАП и от митниците.

 

ПЛЮС

Промяната в режима на начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци е много важна и за преработвателите, обясни зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Преработващите компании ще калкулират и внасят данъка не при закупуването на суровините, а след като продадат продукцията. Това ще освободи повече ресурс и за преработвателите, което ще ги направи по-конкурентоспособни, особено на пазарите на ЕС. Цените на стоките няма да паднат за крайния потребител у нас след въвеждането на обратното начисляване на ДДС, но може да се очаква, че няма да растат, коментираха земеделски стопани.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3232 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3189 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1955 3

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Поредната измамница от правителството. Нас потребители какво ни грее?. Ние пак ще плащаме с 20 % ДДС. А тази дебелата министърка се слага на 5 - 10 хиляди земеделци. Да не вдигат стачки и Бойко да не я смени. Бойко толкова ли е глупав ,че се настройва цялото общество срещу него за благото на малка част земеделци
дядо Илия

Земеделците са най-важната част във веригата със зеленчуците! Почти винаги са ощетени от търговците - изкупуват например сега доматите по 70 стотинки, а на пазара ги продават по 3 лева! Срамота! Смятам мярката за добра, дано да е и ефективна.

Wolf ACE

Бе, каквито и мерки да са, накрая ДДС-то /като всеки косвен данък/ се плаща от последния "ползвател" - нали се сещате кой е..

Така, че ощетен ще е последния..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×