facebook
twitter

Икономика

Срив на информационната система на летище София подлуди пътниците

Държавният аеропорт тръгна по пътя на Търговския регистър - вече 10 дни "работи по отстраняване на техническия проблем в най-кратък срок"
921
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Информационната система на летище София се срина и проблемът продължава вече 10 дни - за ужас на пътниците, които на сляпо търсят гейтовете за своите самолети. Таблата с данни за полетите са тъмни, а на гишетата за информация няма служители, оплакаха се потърпевши в социалните мрежи. На сайта на най-голямото българско летище няма и дума за проблема и пътниците пристигат напълно неподготвени за хаоса. Едва в сряда, след като новината се разнесе и по медиите, от държавната компания обясниха, че има "временни технически затруднения във функционирането на системата за летищна информация на полетите" и че се полагат усилия за отстраняване на затрудненията "в най-кратък срок". А първите сигнали за засечки със сървъра на аеропорта са още от 30 октомври! Ето че държавният аеропорт повтаря печалния случай с Търговския регистър, който напълно излезе от строя за 20 дни - също по "технически причини", заради изгорели дискове.

В съобщение до медиите от сряда ръководството на летище София обясни, че "създава организация за по-добра осведоменост на пътниците". По-добрата организация се изразява в засилване на честотата на излъчваните аудиосъобщения. Освен това били ангажирани служители, които да насочват пасажерите към гейтовете в зоната след граничния контрол. От аеропорта не казват кога таблата отново ще светнат. "Можете да се осведомите за своя полет от гишета "Информация" на Терминал 1 и Терминал 2", добавя прессъобщението.

Но ето ситуацията, описана от Ana Klissarska във "Фейсбук": "Летище София, терминал 2. След граничен контрол. Таблата за информация не работят. На гишетата за информация няма никой. Пътници притичват от гейт на гейт в отчаян опит да разберат кой е техният. Деца пищят на всякакви езици, майките ги влачат нагоре-надолу и нийде надежда взорът не вижда. Заблудени служители, оказали се на пътя им, ловко се шмугват встрани, за да не бъдат попитани как, по дяволите, да си намерят самолета. "Ми вижте в сайта", съветва един от тях и бързо се оттегля. "Обадете се някъде", добавя друг. Оказва се, че от седмица сървърът нещо не работи. Цяла седмица! Човек би предположил, че все ще се сетят една черна дъска да сложат, да има служител на гишетата, ама къде ти такива глезотии. Welcome в България бе, хайтех столица на Балканите", пише с горчива ирония очевидката.  

Интересно е дали, ако летището имаше частен оператор, хаосът щеше да продължи толкова? 

 

ОТКАЗ

Междувременно прокуратурата отхвърли вчера искането на БСП да блокира процедурата за отдаване на столичната аерогара на концесия. Прокуратурата напомня на социалистите, че решенията по Закона за концесиите са отговорност на Министерския съвет и не подлежат на обжалване, а актовете на министъра на транспорта се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията. Докато "здравите" сили в БСП и други партии и среди критикуват отдаването на летище София на концесия и протакат процедурата, Сърбия повери Белградското летище на голям чуждестранен инвеститор - френската "Винси".

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Предложението на Андрей Новаков за изтегляне на пакета "Мобилност" ще се гласува днес

19.09.2019

257
Горивата може да поскъпнат с до 10 ст./л заради Иран и Саудитска Арабия

17.09.2019

613 16
Кабинетът пуска предсрочно 10 км от "Хемус"

13.09.2019

4194 9

Коментари

rurade
снимка на rurade

Концесията вече става задължителна!

Явно е ,че и служителите на летището осъзнават това и активно работят за да се случи...

Shaaban_bin_Robert

Преди време приватизираха БГА "Балкан". България остана без национален превозвач, което не беше чак толкова голяма трагедия. Все пак има и други авиолинии. Голям майтап ще е, ако поради концесията, София остане без летище.

Cannavaro

Ние без толкова много неща останахме, та липсата на едно софийско летище ли ще ни уплаши?

Manrico
снимка на Manrico

Още един малък аргумент, че летището трябва да се даде на концесия. Но и не трябва да се превръща в трагедия в стил бгмама. На гишетата за чекиране ти казват кой е изходът, ако си се чекирал онлайн, повечето авиокомпании ти изпращат мейл или смс с информация. И в краен случай изходите на Т1 се обикалят всичките за под 2, а на Т2 за под 5 минути, има и гласови съобщения за всеки полет, та не е чак апокалипсис. А иначе и при работещи табла има блондинки, които се лутат насам-натам

Justinian2
снимка на Justinian2

изходите на ... се обикалят всичките ... на Т2 за под 5 минути  ✌️     Смешко. На Т2 от паспорта до дъното на гейтовете (12,13) да тичаш не може го взе за 5 мин. А ако си объркал изхода и трябва да се връщаш...?

eric marsai
снимка на eric marsai

за повечето драскачи летището е химера, но имат твърдо мнение - "доле боко"

за една по-малка групичка, като ходят да посрещат и изпращат челядта от запада (любовта към белокаменная е платонична), също би трябвало да е безразлично, с техния хамелски инглиш всичко е "всегда!"

Manrico
снимка на Manrico

На Т2 от паспорта до дъното на гейтовете (12,13) да тичаш не може го взе за 5 мин. А ако си объркал изхода и трябва да се връщаш...?

Отворих Гугъл мапс, намерих летището, цъкнах на сателит и измерих дължината на коридора с гейтове В. 245 метра.

независим експерт

Прав си, най-добре въобще никакви информационни табла да не слагат. По-добре да раздават гуменки на болните, сакатите и майките с деца и да ги мотивират за едно кратко спринтче - опознай летището, за да го обикнеш

zaharype
снимка на zaharype

Някой да взима летището и да ги няма тези толкова елементарни проблеми. Нашата държава показва, как не става за нищо за пореден път. Тъжно. 

независим експерт

последен напън на ГЕРБ да спрат отлива на кадри ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×