facebook
twitter

Икономика

След протест такси приложението "Максим" върви към спиране

673
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Таксиметрови шофьори излязоха вчера на протест в София срещу "Максим".

Спирането на такси приложението "Максим" от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е на финалната права. Това обяви Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси вчера. Това стана след нейна среща с таксиметрови шофьори, които излязоха на протест в София срещу приложението. Шествието им тръгна от 7-и километър на бул. "Цариградско шосе“ и завърши на пл. "Св. Александър Невски“ при парламента.

По думите на Менда Стоянова не е необходима промяна в законодателството, а трябва да се съберат достатъчно доказателства за нерегламентираната дейност. Въпреки че "Максим" работи у нас от 2014 г., КЗК едва сега започна да разглежда случая с услугата за свързване на пътници с шофьори чрез мобилно приложение. Не стана ясно и защо Менда Стоянова говори от името на независимата антимонополна комисия.

Протестиращите шофьори призоваха хората да не ползват услугите на приложението, защото не били сигурни. "Протестът ни цели институциите да се сезират и да се реши проблемът с нерегламентираните превози", заяви Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, цитиран от Медиапул. Сигналите срещу дейността на платформата са отпреди година. Те са подадени до КЗК, НАП, прокуратурата и МВР, посочи Кирил Ризов, председател на сдружението "Съюз такси“. Според него компанията предлага дъмпингови цени, тъй като разходите им са с две трети по-ниски от тези на редовните таксита.

"Максим" имат удостоверение за регистрация, към което са вписани два автомобила. Фирмата е вписана в Пловдив, но няма разрешение от общината. За потребителите това е изключително рисково, обясни Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ пред БНР. По подобен начин, след протест на таксиметрови шофьори бе спряна и дейността на "Юбер" у нас.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Пощенска банка" финализира сделката за "Банка Пиреос"

15.06.2019

1298 2
Главен съветник на Ердоган: Шансовете ни за Фолксваген нарастват

14.06.2019

3837 55
НСИ измери 3.5% годишна инфлация

14.06.2019

334 3

Коментари

YMCA

Толкова за свободния пазар.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×