facebook
twitter

Икономика

Предизборно заплатите в транспорта на София ще стигнат 2000 лв.

С увеличението общината очаква шофьорите да са по-вежливи с пътниците
1032
Илияна Кирилова
30 нови автобуси тръгват по линии 72 и 84.

Столичната община ще мотивира шофьорите от градския транспорт да са вежливи с пътниците с 10 процентно увеличение на заплатите, с което възнагражденията им ще стигнат почти 2000 лв. Това се разбра от думи на кмета Йорданка Фандъкова след среща с работещите в автотранспортното дружество на столицата. „Увеличението на заплатите е важна мярка, защото, както казах и на шофьорите, очаквам да няма произшествия и да знаят, че трябва да бъдат внимателни към пътниците и хората, които обслужват“, обясни тя. Фандъкова каза още, че една от причините водачите на автобуси да настояват за увеличение, бил проблемът с недостига на работна ръка в обществения сектор.

Увеличението ще обхване не само работещите в „Столичен автотранспорт”, а и в „Столичен електротранспорт”, „Метрополитен” и в Центъра за градска мобилност. То ще струва десет милиона лева на софиянци, съобщи още кметът. "След много тежки преговори със синдикатите стигнахме до решението, че в проекта за бюджета на Столичната община ще увеличим допълнително средствата за транспортните оператори с 10 млн.", поясни Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Увеличението на заплатите ще е факт от 1 февруари, допълни директорът на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов. Брутните заплати на шофьорите в обществения превоз в момента били между 1700 и 1800 лв., поясни той. Според Монов възнагражденията трябвало да приближат 2000 лв. месечно, защото все повече шофьори приемали оферти да работят в чужбина. „Шофьорите са доста конвертируема професия, цяла Европа изпитва недостиг на шофьори“, мотивира се той. В автотранспорта на града работят около 2000 души, от които 1200 са водачи. „Всички ще получат увеличение", похвали се директорът.

От днес Столичната община пуска 30 нови автобуси по линия 72 и 84. До края на годината ще тръгнат още 82 превозни средства. 22 от тях вече са доставени и ще влязат в експлоатация до края на месеца.

 

МЕРКИ

Министерският съвет одобри мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. През тази година фокусът ще е върху ролята на семейната среда като фактор за рисково поведение на пътя, съобщиха от правителствената пресслужба. 2019 година се обявява за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото "Пази семейството си на пътя". На заседанието вчера министрите са приели интегриран подход "Безопасна система" с визия нула загинали и тежко ранени в страната, се казва в съобщението. От него става ясно също, че са одобрени и мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм до 2020 г., но без да се посочва какви. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Менда Стоянова: В началото на декември може да имаме бюджет за 2020 г.

10.11.2019

127 2
Караниколов: България може да отговори на всякакви забавяния в икономиката

10.11.2019

411 13
Малки и средни предприятия в граничните ни области ще получават безвъзмездно евросредства от 2021 г.

09.11.2019

326

Коментари

Владимир Стаменов
снимка на Владимир Стаменов

,Пълни глупости!!! Това е несериозно да се пише!!! Заплатите са около 1200-1300....

Paco Pacov

Докато стигнет, няма да има кой да ги взема. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×