facebook
twitter

Икономика

Правителството отново проваля плана за инвестициите на държавата

771
Много ремонти, малко инвестиции.

Рекордни приходи в Бюджет 2018 отчете премиерът на първото заседание на кабинета за тази година. Той обяви, че те отивали за образование, здравеопазване и технологии. На последните заседания през ноември и декември обаче кабинетът скоростно изхарчи преизпълнението на приходите от близо 2.9 млрд. лв. за строителство на пътища, магистрали и спортни зали. 
Предварителните данни на финансовото министерство за декември показват, че в хазната са влезли 39.644 млрд. лв., което е 3.7% повече от годишния разчет, и 11.1%, или 3.748 млрд. лв., повече от миналогодишните постъпления. Разходите са в размер на 39.481 млн. лв., което е почти на нивото на планираното - 100.4%, и с около 5 млрд. лв. повече от 2017 г.

За поредна година обаче става ясно, че основна причина за бюджетния излишък, с който правителството се хвалеше почти през цялата година и който изхарчи само за един месец, са планираните, но неосъществени капиталови разходи. В края на ноември осъществените държавни инвестиции са за 597.4 млн. лв., което е само 26% от разчетените 2.262 млрд. лв. След раздадените през декември близо 2.9 млрд. лв. от кабинета за строителство на магистрали, пътища и спортни зали най-вероятно този разход ще бъде преизпълнен. Така както се случи и миналата и по-миналата година.
Според подробната справка за бюджетните показатели за ноември става ясно, че при всички видове данъци има ръст спрямо миналата година. Най-голямо е увеличението на постъпленията от данъците върху доходите на физически лица - 10.2%. За повишение на приходите влияние оказали предприетите мерки за намаляване на недекларирания труд, за повишаване на събираемостта на задължения за минали периоди и информационните кампании на НАП. В същото време събираемостта на корпоративни данъци, въпреки че е с 6.8% повече от м.г., изостава от планираното за годината - в края на ноември в хазната са влезли 79% от разчетените постъпления. Постъпленията от най-големия приходоизточник в бюджета - ДДС, са нараснали с 8.3% повече от м.г.

 

11 месеца
По-подробна справка за бюджетните показатели има за ноември. Според нея събираемостта на неданъчните приходи - държавни такси и санкции, изпреварва тази на данъчните постъпления. За единадесетте месеца на годината в хазната са влезли 29.273 млн. лв. от данъци и осигуровки, което е 94% от планираното, и 9.3%, или 2.5 млрд. лв., повече от събраното преди година. В същото време от държавни такси и санкции има 2.8% преизпълнение - в края на ноември постъпленията по това пера са в размер на 4.833 млрд. лв.


 

Все още няма коментари

Още

Задават се нови тапи и по магистрала "Хемус"

25.03.2019

381
Според чешко издание "Еврохолд" е кандидат за българските активи на ЧЕЗ

25.03.2019

1665 9
Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1207 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×