facebook
twitter

Икономика

Повечето бензиностанции все още не продават винетки на каса

637
БГНЕС

Въпреки обещанията на управляващите и на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за по-голяма достъпност за закупуване на новите електронни винетки това все още се оказва невъзможно за много от шофьорите. На ключови бензиностанции още не се продават винетки на гишетата. Освен това в тях липсват и терминали за самотаксуване. В края на миналата седмица шефът на пътната агенция Светослав Глосов заяви, че вече работят както терминалите, така и възможността за плащане кеш на гише по граничните пунктове. Продажбата на винетки в бензиностанциите е обичайна и най-често практикувана в европейските страни, където тази система за плащане на пътни такси все още съществува.

Все още АПИ не е инсталирала терминали в нито един от обектите по границите на една от големите вериги бензиностанции в страната. Засега са инсталирани терминали за продажба на винетки в 25 търговски комплекса Shell от планираните 60 обекта в страната, съобщиха от дружеството в отговор на въпрос на в. "Сега". Във веригата не се продават електронни винетки на каса. Според компанията АПИ все още не е уточнила условията за продажба на електронните документи.

Междувременно от пътната агенция се похвалиха, че вече са монтирани 160 терминала за самотаксуване. От тях 32 машини са инсталирани на 14 гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), а останалите 127 са разположени в търговски обекти в цялата страна. С терминали са снабдени пунктовете на “Капитан Андреево” (7),“ Дунав мост – Русе” (4), “Дуранкулак” (1), “Кардам” (1), “Гюешево” (3), “Олтоманци” (1), “Станке Лисичково” (1), “Златарево”(2) и други.

От вчера винетки можеха да се купят и от "Български пощи". От дружеството съобщиха, че във всички офиси се извършват продажби. В рамките на два часа били продадени близо 160 винетки в цялата страна. Първата от тях е купена в сливенското село Жельо Войвода.

При закупуването на винетка в офис на „Български пощи“ не е необходимо да се носят документи на превозното средства, а само да се въведе регистрационният номер. Важно е да се знае, че при некоректно въведени данни потвърдената винетка няма да може да се върне или преработи, предупредиха от пощите.

БЕЗ ОТГОВОР

Кога пътната полиция ще има пълен достъп до данните за купените електронни винетки? Какви са финансовите условия за фирмите, които продават винетки, и какво те получават? В какви срокове ще бъдат върнати парите на гражданите, платили по повече от един път за електронна винетка заради несъвършенствата на системата? Това са въпроси, на които вчера не получихме отговор от АПИ.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Задават се нови тапи и по магистрала "Хемус"

25.03.2019

379
Според чешко издание "Еврохолд" е кандидат за българските активи на ЧЕЗ

25.03.2019

1660 9
Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1207 9

Коментари

Paco Pacov

И тов ще се оправи. Ново нещо е, не става винаги лесно. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×