facebook
twitter

Икономика

Поредният гаф на летище София се размина с едно уволнение

240
Снимка: Архив
Непроверените пътници се пръснали по магазинчетата на летището, защото нямало кой да ги насочи към зоната за проверка.

С едно уволнение и няколко наказания и предупреждения се разминава поредният пробив на сигурността на столичното летище, при който 40 пътници от Бейрут и техните багажи влязоха в България и ЕС непроверени. За това информираха официално от летище София. Според съобщението служител от дирекция "Сигурност" е уволнен, а супервайзъри и началници на отдели са наказани с предупреждение за уволнение, забележка и понижение в длъжност. Подробности за случилото се не бяха дадени.

Ден по-рано от аеропорта обявиха, че е "допуснато смесване на пътниците, пристигащи от "трета страна" с вече проверени заминаващи пътници", както и че "веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността". Според източници от МВР в конкретния случай с пътниците от полет FB814 от Бейрут на "България ер" от 3 септември действително е станало смесване на пътници. Въпросните пасажери слезли от самолета, след което е трябвало да бъдат насочени към транзитната зона и мястото за проверка. Очевидно обаче нито е имало кой да ги насочва, нито е имало ясно определени ленти и приспособления, които да показват друг коридор. Затова те се смесили с вече проверени пътници, които отивали към зоната с магазинчетата и кафенетата. 

В сряда "Офнюз" съобщи, че в крайна сметка 30 от тях били проверени, но другите 10 вече били заминали за Лондон. "Ливанският" случай е третият за последната половин година, който стана публично известен. Първо пасажери от Париж влязоха непроверени, а после пътници и екипаж на малък самолет не минаха през проверка. В края на март Георг Тупарев алармира, че видял как влизат непроверени хора с полет от Амстердам.

 

ХАОС

На летището в София е един балкански хаос, каза в сряда пред bTV Тупарев. "Когато пристигат самолети извън Шенген, поставят тараби, които водят към паспортна проверка. Хората от самолета минават през коридора през тези тараби и слизат долу, където е паспортната проверка. В началото, когато летището беше открито, такива будки функционираха. Те много отдавна не работят", посочи той. Тупарев разказа и за пропуски при други случаи. След като случаят през март придобил гласност, той получил обаждания от загрижени служители на летището, които заявили, че това не е прецедент. "Казаха ми, че има нареждане, след като един самолет бъде проверен, полицаите да си вземат почивка. Това ще рече, че оставяме европейска граница без надзор", заяви Тупарев.

Все още няма коментари

Още

Карина Караиванова напуска КФН и България

19.02.2019

3232 18
Бизнесът: Наредбата за касовите апарати е опасна за икономиката

19.02.2019

1369 1
Петролът поскъпва към тримесечни върхове

19.02.2019

380 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×