facebook
twitter

Икономика

По Коледа кабинетът е харчил със скорост 1.1 млрд. лева на ден

Почти една пета от всички бюджетни разходи са направени експлозивно през последния месец на годината
556
ИПИ
Плащанията на бюджета през декември

 

Разходите на държавата буквално са експлодирали около Коледа. Само за три дни -  21, 27 и 28 декември, бюджетът е извършил плащания за 3.3 млрд. лева, изчисли Институтът за пазарна икономика (ИПИ), ползвайки официални данни. Това означава, че правителството е харчило рекордно - средно по 1.1 млрд. лева на ден. Данните изглеждат още по-стряскащи, като се има предвид, че разходната част на бюджета за цялата 2018 г. е около 39 млрд. лева. С други думи, само за три дни властта е направила 1/12 от всички годишни разходи. 

Най-голямата сума е за магистрала "Хемус". В края на декември кабинетът отпусна 1.35 млрд. лв. за изграждане на 134 км от автомагистралата. Но операцията всъщност бе само финансова стъкмистика. Парите просто бяха преместени в сметка на Министерството на регионалното развитие и бяха записани като "разход" за 2018-а, въпреки че тепърва ще бъдат използвани.  

От ИПИ сочат, че общо през декември ползвателите на бюджетни средства са изразходвали - текущо и извънредно - рекордните 7.3 млрд. лева. Сумата е огромна - представлява почти една пета от всички разходи на хазната за цялата 2018-а.

Както вече стана известно, основна причина за "голямото декемврийско харчене" е решимостта на министрите да "усвоят" значителния бюджетен излишък. През ноември той достигна почти 2.9 млрд. лева, но през последния месец на годината буквално се стопи до скромните 163 млн. лева. На практика правителството успя да намести 2.7 млрд. лева от излишъка за най-различни цели и обекти, така че парите да не влязат във фискалния резерв. Много икономисти разкритикуваха тези финансови маневри на кабинета "Борисов", защото зачестяват прогнозите за наближаваща криза в еврозоната, а и не само там, и за държавата е добре да трупа парични запаси, а не да пилее средства. 

Наред с извънредното харчене на излишъка са извършвани и планирани разходи, разбира се. Освен рекордната сума, отпусната непланирано за "Хемус", други по-значими бюджетни разходи през декември са: 

  • Плащания от НОИ за 582 млн. лв. на 7 декември 2018 г. Очаквано НОИ е един от най-големите платци в държавата с бюджет от над 11 млрд. лв. за 2018 г., като големи преводи има в много от дните през месеца. Плащането от 7 декември обаче е най-голямо и е обвързано с изплащане на пенсии;
  • Финансиране от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция на стойност 633 млн. лв. на 19 декември 2018 г. – това са ежегодните субсидии за селскостопанските производители, като вече няколко години поред първият транш от субсидията за следващата година се плаща още през декември на предходната година.
  • Плащане от НЗОК на 241 млн. лв. на 21 декември 2018 г. НЗОК също е сред големите платци с общ бюджет от 3.9 млрд. лв. за 2018 г.
  • Текущи субсидии за предприятия от фонд "Сигурност на електроенергийната система" – 169 млн. лв. на 21 декември и 357 млн. лв. на 28 декември 2018 г.

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изграждането на интелигентната система по "Тракия" ще струва над 7 млн.лв.

19.03.2019

1403 13
Париж, Хонконг и Сингапур са най-скъпите градове в света

19.03.2019

410 19
Световните продажби на фалшиви и пиратски стоки надминаха 500 млрд. долара

18.03.2019

440 8

Коментари

ЧЕКМЕДЖЕ

        Има ли кой да ги спре тези, които нарушават закона? За болни деца пари няма, за пенсии - също, то за какво ли има! А, не! Има за наши хора от кръжеца "Свински черва"! Нямат разплитане, да знаете,защото сме изперкали, вместо да си гоним интересите!

Rio

Да де, разплитане трябва, та ако ще с рязане да стане!!

 

Иначе няма спасение..... 😞

Paco Pacov

Тогава е времето. Всички тогава харчим, после се стискаме. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×