facebook
twitter

Икономика

Петролните фирми набедиха биодобавката за скъпите горива

След среща с властта доставчиците на бензин и дизел обещаха да се опитат да свият разходите си
706
Снимка: БГНЕС

Очакваната среща на вицепремиера Томислав Дончев и фирмите от петролния бранш приключи с много идеи, няколко обещания и нулев резултат. Представителите на Българската петролна и газова асоциация дебело подчертаха, че цените на бензина и дизела в последните дни падат устремно не заради протестите из цяла България, а само защото петролът е поевтинял на международните пазари. Всъщност обикновено, когато нефтените котировки вървят надолу, у нас цените на автомобилните горива започват да падат с много голямо закъснение и с малки стъпки. Сега обаче бензиностанциите реагираха учудващо чевръсто, очевидно и заради гнева на шофьорите. В четвъртък масовият бензин А95 се търгуваше около 2.19 лв., а отделни обекти бяха свалили цената до 1.99-2.00 лева.

 

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата. Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно - отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара", обясни председателят на БПГА  Андрей Делчев след разговорите при вицепремиера Дончев. 

Изненадващо фирмите от бранша обвиниха за високите цени биодобавките, които задължително се слагат в автомобилните горива от 2012 г. насам в изпълнение на евроизискване. Биокомпонентите били много скъпи, затова от асоциацията предложили през зимата те да не се влагат. Предложението е доста наивно, тъй като "био" съставките като присъствие са символични - само 2% в бензина и 5% в дизела. Което означава, че от изключването им цената на литър гориво ще падне с 2-3 стотинки. Освен това за подобна сезонна промяна е нужно да се промени законът, а докато това се случи, зимата може да свърши.

Срещата с властта роди и друга идея. Петролните фирми щели да обмислят съкращаване на издръжката си именно за по-евтини горива. Кои точно разходи биха свили не се разбра. Стана ясно обаче, че ръководството на БПГА тепърва ще обсъжда с членовете си тази опция.  

От асоциацията дадоха да се разбере, че не са във възторг и от идеята на премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в касовите бележки, издавани от бензиностанциите, да се изписват размерът на акциза и надценките, които формират крайната цена на горивото.  

"Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки", коментира в твърде обтекаем стил Андрей Делчев.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Превозвачите готвят протест в Брюксел срещу новите европравила за автотранспорта

11.12.2018

466 8
Строителите организират „мирни демонстрации” с техника на 12 декември

11.12.2018

1606 35
"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с 3.5%

10.12.2018

727 15

Коментари

Гарванът

Значи Бойко казва на Вальо - Абе що не си намалиш административните разходи, за да падне цената на бензина ? Ето, например имаш три секретарки, уволни 2 и си остави само една.... Вальо се почесел зад ухото и попитал: А коя да оставя ? Блондинката, брюнетката или червенокосата ? Аааааа, отговорил Бойко, правителството не може да се меси в търговските ви работи ! :)

mick

Вальо може да каже.. ок ще намаля, когато държавните служители започнат да използват автомобили среден клас. Включително и ББ.

Влез или се регистрирай за да коментираш