facebook
twitter

Икономика

Парното няма да поскъпва до края на зимата

134
Илияна Кирилова

Цените на тока и парното няма да се променят до края на отоплителния сезон, прогнозира вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Коментарът му идва пет дни след като доставчикът "Булгаргаз" поиска близо 5%-но увеличение на природния газ от януари.

"Ако се запази тази тенденция на световните пазари, където цената на суровия петрол, който преди около месец достигна стойност от 86 долара за барел, но постепенно намалява и в момента се търгува малко под 70 долара, мога да заявя, че цената на природния газ ще бъде коригирана, но това няма да доведе нито до поскъпване на топлинната енергия, нито до повишаване на цената на електроенергията", обясни Иванов.

От "Булгаргаз" са изчислили, че прогнозната цена на газа за първото тримесечие на 2019 г. ще бъде 45.55 лв. за мегаватчас, което е с 4.98% повече от утвърдената цена за четвъртото тримесечие на настоящата година. Това е на границата от 5%, при чието надвишаване КЕВР по закон автоматично трябва да вдигне и цените на топлата вода и парното при топлофикациите, които работят на газ.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В България енергийната бедност е "екстремна", твърди доклад

21.02.2019

3201 42
Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

21.02.2019

1202 17
Депутатите приеха оставката на Карина Кариванова без коментари

21.02.2019

889 7

Коментари

sega_censored

Заглавието да се чете:"Увеличението на парното ще бъде от първи април догодина."

Влез или се регистрирай за да коментираш

×